Plava zolja iz Bijeloga Polja

zvonimir kožulj
Kožulj je na "mala vrata" stigao iz Širokog Brijega, nije se od njega očekivao veliki doprinos u startu, ali brzo se adaptirao i počeo vraćati uloženo.

Da, upravo tako, jer Kožulj se od ostalih prinova Hajduka iz nekoliko zadnjih sezona razlikuje po tome što je za njega plaćena odšteta. Široki Brijeg će od Hajduka dobiti 200.000 eura te 15 % od sljedećeg transfera. Kako je krenulo, isplatit će se i Hajduku i Širokom, jer Kožulj je već uvjerio trenera Pušnika da zaslužuje mjesto u početnoj postavi, ali igrom i učinkom osvaja i navijače Bijelih. Sve to u samo mjesec dana otkada je došao u Hajduk....

Karijeru je Kožulj započeo u Zrinjskom. Svaki dan je na trening putovao iz Bijelog Polja, prigradskog naselja na putu od Mostara prema Jablanici. Prvi trener bio mu je Vladimir Skočajić, nekoć legendarni igrač Veleža iz 80-ih.

- Bit će igrač od njega. Stopira da bi došao na trening, ne voze ga roditelji u skupom automobilu. Znači, jak mu je motiv - znao je reći Skočajić.

Ali, ipak nije uspio doći od ugovora u Zrinjskom. Zato se u ljeto 2011. preselio u Široki Brijeg gdje je odmah dobio smještaj. Više nije morao stopirati za odlazak na trening. U Širokom je perspektivu potvrdio ulaskom u reprezentaciju U-19, ali u ljeto 2012. ozlijedio je prednje križne ligamente na utakmici BiH - Hrvatska i slijedilo je šest mjeseci stanke. U proljeće 2013. se teško vraćao, zato je u novoj sezoni odlučeno da se dokazuje na posudbi.

Poslan je na usavršavanje u Vitez, gdje je promptno pokazao zašto je vrijedan pozornosti. U drugom nastupu u Premier ligi zabio je pogodak Zrinjskome, u kolovozu 2013. postigao je gol u 90. minuti na Kamberovića polju za konačnih 1:1. Sa 19 se već vidjelo se da je Kožulj "zanimljiv materijal", ali i dalje je morao trnovitim putem prema vrhu. Jesen u Vitezu, a proljeće 2014. u drugoligaškoj konkurenciji na posudbi u Branitelju. Izdržao je bez pogovora i vratio se pred dvije godine u Široki.

Sa 20 je postao standardni prvotimac, u sezoni 2014/15. odigrao je 26 utakmica za Široki i postigao pet pogodaka. Nakon toga je bilo jasno da Kožulja više nitko ne može skinuti iz dresa prvotimca Širokog. U prošloj sezoni slijedio je novi iskorak, u prvenstvu je zabio 6 golova u 22 utakmice, ali to nije bilo sve, jer stigao je i poziv izbornika BiH Mehmeda Baždarevića. Debi za BiH upisao je netom prije dolaska u Hajduk na Kirin kupu.

Nakon Japana uslijedio je transfer u Hajduk, ali time nije završila ljetna bajka veznjaka koji će u studenome napuniti 23. godine. Bajka je tek krenula... Pritom je zanimljivo i pitanje kako je Hajduk došao do Kožulja. Nije njegov dolazak plod višemjesečnog praćenja kako bi neki možda pomislili. Kožulj je bio jedan od tri igrača koji su ponuđeni Hajduku iz BiH za poziciju zadnjeg veznog. Hajduk je na stolu imao ponude za igrače iz Slobode, Zrinjskog i Širokog, a Kožulj je izabran kao prvi "pick".

Tako je Hajduk dobio trećeg značajnog igrača iz Širokog nakon Borisa Pandže i Stanka Bubala. Nakon poznatog nam Ronalda iz Turčinovića, u Hajduk je stigla i Plava Zolja iz Bijelog Polja. Igraču prepoznatljivo jakog udarca nadimak je udijelio novinar Miljenko Karačić. I kako sam kaže, "s punom odgovornošću sam ga tako nazvao". Igrama u Hajduku opravdava nadimak i uloženi novac, jer rijetki su igrači koji su se tako brzo adaptirali na Poljudu, a da pritom nisu u Bijeli dres uskočili kao velika pojačanja.

Sportske novosti