PL: Preostali Susreti, Borbe za Titulu i Europu

golman gol, PL, premijer liga BIH natjecanje, nogomet, Zeljko L, pogodak, Prva liga Federacije, NS FBIH

Donosimo vam pregled vrha tablice te raspored klubova koji su favoriti u utrkama za Titulu PL i Europu. U finale Kupa BiH su se kvalificirali Željezničar i Borac, koji su trenutačno izjednačeni u utrci za titulu, što otvara četvrto mjesto kao vrata za internacionalna takmičenja. Matematički sedam klubova vrbuje u utrci za šampiona, dok su europski plasman za sada sigurno propustili Modriča i Laktaši (dokaz da matematika i sport nemaju što tražiti skupa). Ostali će sanjati 42 boda koja bi im bila potrebna za ulazak u Europu (porazi Zrinjskog sve do kraja, Sarajevo +3, minimum 42).

Prvo pogledajte tablicu, pa ispod pregledajte secirane utrke i preostale rasporede:  


1        NK Željezničar    25    15    5    5    41:18    
    50
2        FK Borac    25    16    2    7    33:20    
    50
3        NK Široki Brijeg    25    12    6    7    38:23    
    42
4        HŠK Zrinjski    25    12    6    7    38:25    
    42
5        FK Sarajevo    25    11    6    8    31:23    
    39
6        FK Velež    25    11    4    10    39:27    
    37
7        FK Leotar    25    11    4    10    27:34    
    37

Za Titulu prvaka u utrci su ostali samo Željo i Borac. Igrat će uskoro jedan drugoga za titulu prvaka Kupa BiH, što je kao sprint u poređenju sa maratonom PL. Međusobno su ove sezone odigrali 4:4, sa domaćim pobjedama Želje od 4:2 i Borca 2:0. Što se tiče rasporeda, oboje gostuju kod Sarajeva i kod Veleža, dok Borac ima malu prednost u vidu Modriče. Ostaje da vidimo:


    
NK Željezničar
                         
    0    0
    
FK Borac
                        
    -10    0


Evo EURO "rengena" sa preostalim susretima i bodovnim stanjem:


    
NK Široki Brijeg 
                         
    2    0
    
HŠK Zrinjski
                        
    0    0
    
FK Sarajevo
                        
    -5    -3
    
FK Velež
                        
    -1    -5

Da održimo datu riječ, evo i Trebinjaca:

    
FK Leotar
                        
    -20    -5


U kratkim crtama, prva dva - Zrinja i Siroki - imaju lakši raspored od pratioca iako igraju više na strani nego na svom terenu. Na samom kraju se susreću na Pecari. Široki igra Leotar ovaj tjedan kojem je to "finale svih finala" što se tiče Euro plasmana.  Slijede Plavima tri blijeda kluba sa malo razloga zbog kojih bi dali sve od sebe, osim možda Čelika koji do tada ima šanse biti na tankom ledu. Zrinjski putuje u Sarajevo ovaj vikend, gdje će imati šansu ovjeriti europski plasman. Bod na Koševu i preostale domaće pobjede bi trebale biti dovoljno za plasman, dok tri boda sa Koseva u isto vrijeme, uz pobjede u domaćim utakmicama garantiraju Plemicima plasman. Ta tri boda, uz tri boda prednosti i šest bodova osvojenih u domaćim susretima su dvanaest bodova prednosti, koliko Sarajevo neće moći sustići.


Sarajevo ima realno naj teži raspored. Na svom terenu igraju Zrinju, pa oba kandidata za titulu, a na strani dva kandidata za ispadanje. Imali su turbulentnu sezonu i vjerujemo da ih je to uništilo. Ovaj tjedan im je sud. Velež je već posustao, ali mi ga držimo u natjecanju radi ravnoteže na relaciji Hercegovine spram Bosne. Šala, Velež je pokazao eksplozivnu navalu i računajući Modriču na rasporedu stavlja ih na dva boda od Europe sa utakmicom manje. Gostuju im Željo i Borac, a u Tuzli ce domaćin ginuti za bodove. Težak raspored.    


Željko L

Ukoliko imate savjete, ideje ili kritike, ili ukoliko imate vijesti o svom klubu koje želite da objavimo, molimo vas javite se na   [email protected] . Svi ljubitelji sporta i ljudi dobre volje su dobrodošli  !