PL: DERBI HERCEGOVINE

Stigao je i zvanični kraj sezone. Za ove klubove, onaj emotivni je stigao prošlo kolo. Sve su se karte nanizale kako im je trebalo, što postavlja sve preduslove za bezbrižan i kvalitetan derbi.


No, dobro može uvijek biti bolje, pa moramo ubaciti i dodatnu nagradu. Ukoliko se Borac oklizne na Koševu, otvara se mogućnost skoka jednog od učesnika derbija na drugo mjesto. Ne znači to ništa glede Euro takmičenja, ali je to stvar prestiža i povjesnih anala. Pogledajte prvo tablicu pa scenarije: 

 

2 FK Borac 29 17 2 10 37:26   53
3 NK Široki Brijeg 29 15 7 7 44:26   52
4 HŠK Zrinjski 29 15 6 8 45:31   51

 

Ukoliko Borac izgubi, pobjednik susreta na Pecari će završiti sezonu na drugom mjestu, Borac na trećem, a poraženi na četvrtom.

Ukoliko Borac odigra neriješeno, pobjednik sa Pecare nosi drugo mjesto (Zrinjski i Borac bi imali po 54 boda, Zrinjski ima prednost)

Poraz Borca i bod Širokog nije dovoljno za Plave, jer su slabiji u izravnim omjerima

 

17:30
Stadion Pecara:
NK Široki Brijeg  :
HŠK Zrinjski 

 

Prvi susret u Mostaru je bio obilježen potpunom dominacijom domaćina od 4:1. To je bio početak negativnog niza Širokobriježana, kojeg tada nitko nije bio svjestan niti je tko slutio, Plavi su slovili za najbolji klub lige na tablici i terenu. Ovaj put oba kluba ulaze u dvoboj na uzlaznoj putanji, u smislu forme, koheziji redova i kvaliteti nogometa. Sve su to važni čimbenici kada uzmemo u obzir da je ovo sigurno najkvalitetniji dvoboj koji će ovi klubovi imati do početka Euro natjecanja, koje je samo 35 dana nakon što sudac odsvira kraj ove sezone.

 

35 dana! Copa del Mundo će tek izaći iz prvog kruga grupnih natjecanja, a ovi će klubovi već biti na terenu. Znači, najvažnija provjera, svakome sa imperativom uigravanja taktike, linija i možda kandidata iz omladinskog pogona. Dijagnoziranje slabih točki će biti od ogromne važnosti. Ti problemi će se moći sanirati dovođenjem kvalitetnih prinova u narednih par tjedana, tako da bi svi bili uigrani i spremni za prve utakmice. Glede tog aspekta djelovanja, sjećamo se poteza "iz vedra neba" koji je stabilizirao lađu Plavih, dovođenje Hrgovića. U isto vrijeme, ovo će biti pripreme karijere za neke mlade igrače, koji su na oku većih klubova. Ti će mladi talenti imati priliku sagradit svoje ime i karijeru počevši u predstojećim natjecanjima, ali sve u ime svoga kluba, svojih navijača, grada i naroda. Želimo derbi sa rezultatom 0:0 u ... ozljedama.      

Svih vremena: Široki 7:6 sa dva remija


Željko L