PL: Acta Non Verba

U zadnja dva dana smo vam donijeli pregled borbe za vrh i bitke za bijeg iz podruma Premijer Lige BiH. Ostala je još jedna, uvijek interesantna, utrka za natjecanje u kvalifikacionim krugovima za Ligu UEFA. Ta Liga je položila svoj probni let sa odličnim ocjenama! Kako na financijskom, tako na nogometnom planu uz zavidnu gledanost, liga kao sportska institucija je nadmašila očekivanja i tu je da ostane. Za klubove kvalitete i uslova kakve imaju naši Premijerligaši, ova liga je strašno visoka, ali dostižna realnost. Naravno, trebalo bi tu puno mukotrpnog rada i malo sreće, sve uz dobro organiziran klupski aparadus, gdje svi aspekti klupske mašinerije rade sinhronizirano i podjednako kvalitetno. O Ligi Šampiona ćemo kolektivno još dugo sanjati. 


Za razliku od prijašnjih godina i problema sa licencama, ove godine svi klubovi u utrci za Europu su licencirani. Tu skupinu sačinjavaju tri kluba koja su u borbi za zadnja dva od četiri Euro mjesta, koliko naša liga dobija ustupljenih mjesta. To su Široki Brijeg, Zrinjski i Sarajevo. Uz dva kluba iz te skupine, dalje naravno idu i klubovi u utrci za Titulu: Željezničar i Borac. Isti klubovi su i finalisti Kupa BiH, koji nosi drugoplasiranu poziciju glede Euro plasmana, koja bi u slučaju Duple Krune pripala drugoplasiranoj ekipi, što otvara mjesto četvrtoplasiranom. Još se nije rodio ljubiterlj nogometa koji nema želju da gleda natjecanje svoga kluba van okvira lige i države u kojoj se nalazi, pa sa dodatnom željom čekamo rasplet događaja u ovoj kategoriji.


Datumi susreta su vec određeni. Početak kvalifikacija se podudara sa osminom finala svjetskoga prvenstva. U prvom predkolu iz BiH će nastupiti dva nižeplasirana euro predstavnika (trenutacno Široki Brijeg i Zrinjski). Protivnici će im biti iz grupe od dvadeset naj niže rankiranih nogometnih liga sa europskog tla. Te zemlje su na ljestvici svih od 33. do 53. mjesta, medju kojima je naša liga druga najbolja po utvrđenom koeficijentu (34). Poređenja radi, Superliga istočnih susjeda je na 21. mjestu, dok je liga Matice HNL na 27. i njihov samo po jedan klub igra u prvoj rundi. U drugom predkolu naš drugi najbolji kreće u boj, kao i prvak u kvalifikacijama za Ligu Šampiona, koji se ima priliku priključiti utrci za Ligu Europe ukoliko prođe prvu rundu susreta u svom natjecanju, pa ispadne u drugoj. Prošle godine predstavljali su nas Slavija kao drugi najbolji zahvaljujući tituli kupa, te Sarajevo i Široki. Sva tri kluba su prošla prvu rundu svojih susreta.    


Evo kako taj raspored izgleda na papiru, svakih sedam dana, svakoga četvrtka:


        Slijed Susreta     Datumi
Prvo   predkolo, prvi susret    01 /07/ 10
Prvo   predkolo, uzvratni susret    08 /07/ 10
Drugo predkolo, prvi susret    15 /07/ 10
Drugo predkolo, uzvratni susret         22 /07/ 10
Treće predkolo, prvi susret    29 /07/ 10
Treće predkolo, uzvratni susret         05 /08/ 10
Protiv ispalih iz Lige Šampiona prvi meč    19 /08/ 10
Protiv ispalih iz Lige Šampiona revanš    26 /08/ 10


Evo kako nasa tablica izgleda sa samo 180 minuta do (k)raja:


3        NK Široki Brijeg    51    ili    +3    treba    1    G    D
4        HŠK Zrinjski    48    ili     0    treba    5    D    G
5         FK Sarajevo    46    ili    -2    treba    6    G    D


Ova tablica pokazuje koliko klubovi imaju bodova na tablici ili koliko imaju u odnosu na klub koji je u datom trenu u Europi koji ima nula bodova. Treća kolumna nosi broj bodova potreban za ulazak ukoliko klubovi iznad ne ispune svoju potrebnu kvotu. Na kraju je preostali raspored svakoga kluba, "G" stoji za gostovanje, a "D" za domaću utakmicu.
 


 3. NK ŠIROKI BRIJEG


Pobijeda u Gradačcu ovaj tjedan ili na Pecari idući tjedan i Europa je tu. Neriješene obje također donose Europu. Jedna neriješena im daje prednost nad Sarajevom, gdje bi morali u zadnjem kolu igrati protiv Zrinjskog koji ih je već opržio sa 4:1 u Mostaru. Jedan kiks Sarajeva i Plavi su se plasirali u Europu.

4. HŠK ZRINJSKI


Plemićima treba jedna pobjeda uz remi ili poraz Sarajeva da uđu u Europu. Čelik se bori za goli život ovaj tjedan, pa ih možemo očekivati nabrijane (do Anasa Sharbinija) i ofanzivne, što će ih otvoriti i dodatno olakšati posao Zrinji. Na Pecari ih iduće kolo mogu dočekati kadeti ili za rat sprermni domaćini, sve ovisno o ishodu u Gradačcu, tj Prijedoru. Ukoliko se situacija ne sortira ovaj tjedan između Zrinje i Sarajeva, ili još bolje između Širokog Zrinje i Sarajeva, svjedočit ćemo potencijalno najvećem Hercegovackom susretu u povijesti lige.


5. FK SARAJEVO


Sarajevo nema previše izbora. U Prijedoru moraju krenuti od prve minute na sve ili ništa. Pobjeda je imperativ, dok domaćin nema za što igrati. Remi bi im bio povoljan samo u slučaju domaćeg kiksa Zrinjskog, mada bi i tu sve ovisilo o ishodu na Pecari, čak i ako Sarajevo pobijedi Borca. Banjalučani će u toj utakmici mozda tražiti titulu, a možda i mjesto gdje će nazdraviti Europski plasman, situacija slična kod Zrinje i Širokog.


Željko L