Petodnevni premierligaški maraton

Dok će veći dio europskih liga spavati zimski san i uživati u blagdanima, u samo pet dana Premierligaše očekuju dva naporna kola i 180 minuta koje bi itekako mogle odrediti što pojedini klubovi mogu očekivati od 2010. godine. Nakon dva kola u sljedećih pet dana Premier liga će ipak na kratku novogodišnju pauzu, pa će sljedeće redovno kolo biti odigrano tek 9. siječnja.

U subotu poslijepodne, na tzv. Boxing Day očekuje nas osam utakmica 19. kola, od kojih će najviše pozornosti privući one u kojima nastupaju hrvatski nogometaši. Tottenhamu slijedi teško gostovanje na Craven Cottageu i utakmica protiv Fulhama, koji je u prethodnom kolu na istom travnjaku razbio Manchester United.

Premda su postojale indicije da će Luka Modrić nastupiti u toj utakmici, sve je izglednije da će hrvatski veznjak ipak propustiti ovaj dvoboj, no mogao bi se naći u sastavu Spursa za susret s West Hamom dva dana kasnije. Nastup Nike Kranjčara nije upitan, Niko je u sjajnoj formi i bilo bi ga pogubno izostaviti iz momčadi, a u početnih 11 bit će i Vedran Ćorluka.

Bit će to naporno razdoblje za Spurse jer samo dva dana kasnije u susretu 20. kola na svom White Hart Laneu dočekuju West Ham. Bit će to još jedan londonski derbi, i to protiv momčadi kojoj u posljednje vrijeme malo toga polazi za rukom. Tottenham će iz ove dvije utakmice tražiti najmanje četiri boda, a osvoje li svih šest još će glasnije istaknuti svoju kandidaturu za najbolju četvorku lige.

Tri gola iz prethodne dvije utakmice Ivanu Klasniću jamče početni sastav u susretu protiv Burnleyja na Turf Mooru, a ne bude li ozljeda naš bi reprezentativac trebao nastupiti i tri dana kasnije kada na Reebok stadion stiže Hull City. Što se Nikole Kalinića tiče, njegov Blackburn u subotu putuje u Wigan, a dva dana kasnije dočekuje Sunderland. Za očekivati je da će obje utakmice Kalinić započeti na klupi za pričuve i potom hvatati minutažu u drugom poluvremenu.

Apsolutni derbi 19. kola je ogled Arsenala i Aston Ville na Emiratesu. Dvoboj trećeplasirane i četvrtoplasirane momčadi lige jamči sjajan nogomet, a bit će to ujedno sudar najboljeg napada s najboljom obranom Premier lige. Aston Villa je u pravom naletu, pobijedili su četiri utakmice zaredom, a usput "skinuli skalp" i Manchester Unitedu na Old Traffordu.

Eduardo da Silva spreman je za utakmicu, no u posljednje vrijeme ne dobiva često priliku u početnoj momčadi. Arsene Wenger je čini se zadovoljniji postavom u kojoj susret započinju Aršavin i Nasri, a za taj duo vjerojatno će se odlučiti i u ovoj iznimno važnoj utakmici. Topnike tri dana kasnije očekuje jedno od lakših gostovanja lige, ono u Portsmouthu, no za Aston Villu godina će završiti još jednim velikim derbijem. Na Villa Park u utorak navečer dolazi Liverpool.

Što se vodećih momčadi lige tiče, na papiru ih ne očekuje previše težak posao, ali takva predviđanja često znaju zavarati. Bilo kako bilo, i jedni i drugi iz blagdanskog će para utakmica tražiti svih šest bodova. Manchester United očekuje gostovanje u Hullu, a tri dana kasnije na Old Trafford dolazi Wigan.

Chelsea u subotu poslijepodne putuje u Birmingham, gdje ih čeka iznimno raspoloženi istoimeni prvoligaš koji predstavlja definitivno iznenađenje dosadašnjeg tijeka sezone. Momčad Alexa McLeisha zauzima sjajno sedmo mjesto i sigurno će pružiti snažan otpor vodećoj momčadi Premiershipa, a dva dana kasnije Ancelottijevu momčad očekuje londonski derbi s Fulhamom. Nije na odmet spomenuti da bi ogled s Birminghamom mogao biti i posljednji u kojemu će Chelsea moći računati na igrače s afričkog kontinenta, budući da ih nakon te utakmice očekuje pridruživanje kampovima reprezentacija uoči Afričkog kupa.

Spomenimo na kraju da će puno pozornosti privući i susreti Manchester Cityja, kojega će protiv Stoke Cityja u subotu i Wolverhamptona u ponedjeljak po prvi put s klupe voditi novi menadžer Roberto Mancini. Teško je vjerovati da je u tako kratkom roku uspio unijeti drastične promjene u momčad, no promjene trenera često se pokažu i kao pozitivan psihološki šok.

Bilo kako bilo, čeka nas pravi premierligaški maraton, pet uzastopnih dana punih dobrog nogometa, derbija i vrhunskih uzbuđenja. Tko će u novu godinu ući s pozitivnim predznakom, a tko s novim brigama i glavoboljama, znat ćemo u srijedu navečer, po završetku posljednjih utakmica 20. kola. Neka igre počnu!

Premiership, 19. kolo:
Subota, 26.12: Birmingham - Chelsea (13:45), Fulham - Tottenham (14:00), West Ham - Portsmouth (14:00), Burnley - Bolton (15:00), Wigan - Blackburn (16:00), Manchester City - Stoke City (16:00), Sunderland - Everton (16:00), Liverpool - Wolverhampton (18:30); Nedjelja, 27.12.: Arsenal - Aston Villa (14:30), Hull City - Manchester United (17:00).

Premiership, 20. kolo:
Ponedjeljak, 28.12.: Tottenham - West Ham (13:45), Chelsea - Fulham (16:00), Everton - Burnley (16:00), Stoke City - Birmingham (16:00), Blackburn - Sunderland (16:00), Wolverhampton - Manchester City (20:45); Utorak, 29.12.: Aston Villa - Liverpool (20:45), Bolton - Hull City (21:00); Srijeda, 30.12.: Portsmouth - Arsenal (20:45), Manchester United - Wigan (21:00).

sportnet.hr