FOTO  Patrik Gujić – najveća golmanska nada Hrvatske

GNK Dinamo Zagreb, Patrik Gujić, Hrvatska nogometna reprezentacija

Na brojnim turnirima osvajao je nagrade za najboljeg vratara. Posebno treba istaknuti njegove golmanske kvalitete - tehnički je dobro potkovan, ima odličan pregled igre i reflekse, jak je na centrašutevima kao i u igri nogom.

Patrik je počeo je trenirati u Bjelovaru gdje su njegov veliki talent i potencijal prepoznali u Dinamu pa su odma osigurali usluge ovog mladog nadarenog golmana:

- Nogomet mi je bila ljubav od malih nogu. Počeo sam trenirati sa šest godina. Dok sam branio u Bjelovaru igrali smo nekoliko prijateljskih utakmica s Dinamom gdje sam dosta dobro branio i tu su me zapazili treneri Dinama koji su bili jako zadovoljni samnom i tako sam prešao u Dinamo.

Nakon što mu se ispunio san i prešao je u Dinamo uslijedilo je ostvarenje još jednog sna - nastupa za mlađe reprezentativne kategorije Hrvatske:

- Ubrzo nakon što sam došao u Dinamo uslijedio je poziv u reprezentaciju Hrvatske U-14 na prijateljske utakmice protiv Bavarske. To je bio nezaboravan trenutak - prvi put navuči dres reprezentacije, slušati himnu, bila je mala trema uoči utakmice, ali to je trenutak koji ću pamtiti čitav život.

Uslijedila je završnica pionirskog prvenstva s Dinamom kao i Nike cup koji je neslužbeno svjetsko prvenstvo klubova gdje ste ostvarili jedan veliki uspjeh i tamo si dobio najveće priznanje za svoj rad - proglašen si najboljim europskim golmanom:

- Da, na kraju sezone s Dinamom smo otišli na završnicu pionirskog prvenstva Hrvatske gdje smo osvojili naslov pionirskog prvaka. Nakon osvajanja naslova prvaka uslijedio je Nike cup - jedan od najvećih turnira u svijetu. Nakon što smo suvereno osvojili hrvatski Nike kup bez primljenog pogotka, u Lodzu smo ostvarili veliki uspjeh i osvojili smo 2.mjesto na europskom Nike kupu. Ja sam imao veliku čast i proglašen sam najboljim golmanom.

Tvoj veliki uspjeh nije moguć bez potpore ljudi oko tebe. Tko ti predstvalja najveću podršku?

- Najveću podršku mi daje moja obitelj, mogu reći da su svoje živote podredili meni. Bit ću im vječno zahvalan i nikad im se neću moći za to odužiti. Daju mi moralnu i psihološku potporu i bez njih ja ne bi uspio ostvariti sve ove uspjehe.

Svojim ljudskim osobinama, ali i nogometnim kvalitetama suigrači i stručni stožer su ga izabrali za kapetana kadetske reprezentacije Hrvatske. Na kvalifikacijama za EP Hrvatska je podbacila i nije se uspjela plasirati dalje:

- Mislim da smo nesretno ispali, previše smo promašivali i kazna je stigla na najgori mogući način, ispadanjem u kvalifikacijama. Ništa trebamo dignuti glavu i ići dalje, ova generacija ima kvalitetu i nadam se da ćemo to dokazati u budućnosti.

Nogometni uzor vidi u jednom od najboljih svjetskih golmana:

- Nogometni uzor mi je Iker Casillas - veliki vratar, čovjek i kapetan koji je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Kadeti Dinama trenutno se nalaze na 2.mjestu u prvenstvu. Može li ova generacija ponoviti uspjeh i osvojiti naslov prvaka?

- Sigurno da možemo ponovo osvojiti naslov prvaka jer imamo kvalitetnu momčad. Imali smo dva kiksa, ali prvenstvo je dugačko, ima puno utakmica, dat ćemo sve od sebe da ponovimo uspjeh.

Kakve su tvoje ambicije i želje za budućnost?

- Moje ambicije vežu se prvenstveno uz Dinamo jer sam odmalena navijač Dinama i san mi je zaigrati za prvi tim Dinama na Maksimiru i nadam se da će se to jednom ostvariti. Uz to najveća želja mi je da nastupim i za A reprezentaciju Hrvatske.

HERCEGOVINA.info