Ovo ne smijete propustiti: 10 naj golova svih vremena

Među njima su i neki koji su vam možda promaknuli, a mi vam nudimo priliku da ispravite pogrešku, podsjetite se zašto je nogomet tako popularan.

10. Na posljednjem, desetom mjestu smjestio se nevjerojatan i teško ponovljiv pogodak peruanskog veznjaka Andresa Vasqueza, koji je 2007. u dresu Göteborga zabio Örebru. Da bi stvar bila bolja, bio je to prvi njegov pogodak za svoj klub i teško da će ga ikada itko nadmašiti s atraktivnijim debitantskim golom.



9. Pretposljednje mjesto zauzeo je pogodak Estebana Cambiassa nakon fenomenalne akcije argentinske reprezentacije na prošlom SP-u u Njemačkoj. Gaučosi su sa točno 26 dodavanja izludili obranu Srbije i Crne Gore, koja je u tom susretu potopljena sa čak šest golova.



8. Osmo mjesto ljetvice najboljih pogodaka svih vremena je pripalo Zlatanu Ibrahimoviću, koji je u dresu Ajaxa izveo slalom za pamćenje, pobacao cijelu obranu na travnjak i zabio u praznu mrežu.



7. Tony Yeboah je ovim pogotkom za Leeds United protiv Wimbledona osvojio naslovnice engleskih medija, nagradu za najbolji gol Premiershipa u sezoni 1995./1996. i sedmo mjesto u ovom izboru.



6. Legendarni volej Marca van Bastena u finalu EURO-a 1988. godine protiv SSSR-a teško da se može izbrisati iz pamćenja. Što drugo reći nego da još jednom uživate u ovom ljepotanu.



5. Na petom mjestu je nekadašnji napadač Milana George Weah, koji je nakon Veroninog kornera uzeo loptu, pretrčao cijeli teren, predriblao gostujuću obranu i postigao gol.



4. Najbolji nogometaš svijeta Lionel Messi je ovu laskavu titulu zaradio svojim brojnim prekrasnim pogocima, a ovaj kojeg je postigao Getafeu, nakon što je naslagao šestoricu igrača uključujući i golmana, definitivno ulazi u nogometnu antologiju.



3. Jedan od najboljih nogometaša svih vremena Pele ostao je upamćen i po ovom pogotku u finalu SP-a 1958. godine protiv Švedske. Podsjetimo, tada je imao samo 17 godina i njegova hladnokrvnost prilikom varanja braniča i zabijanja pogotka zaista ostavlja bez daha.



2. Jedan od najboljih slobodnih udaraca svih vremena djelo je Brazilca Roberta Carlosa koji je Francuskoj zabio 'protiv svih pravila fizike'. Majstor je s 35 metara odapeo bombu i činilo se da lopta neće pogoditi niti okvir vrata, a 'bubamara' se na opće čuđenje Tricolora i cijelog svijeta ipak zakoprcala u mreži.



1. Na prvom mjestu ljestvice je Maradonin gol Engleskoj na SP-u 1986. godine, za mnoge nogometne zaljubljenike najbolji pogodak svih vremena. To je potvrdio i FIFA-in izbor iz 2002. u kojem su ga navijači proglasili golom stoljeća.



Podsjetimo, Maradona je u 54. minuti četvrtfinala, u kojem je tri minute ranije svoju momčad doveo u vodstvo legendarnom Božjom rukom, uzeo loptu na svojoj polovici, predriblao petoricu protivničkih igrača (Stevea Hodgea, Petera Beardsleyja, Petera Reida, Terryja Butchera i Terryja Fenwicka), na kraju 'zavaljao' i vratara Petera Shiltona te ušao u povijest.

preneseno sa :net.hr