Otvoreno pismo Davoru Šukeru: Zašto gasite vatreni plamen?

šuker
koja mi je potpisala jednu nogometnu loptu na otvaranju casina u dubrovačkom hotelu Excelsior. Ne bih volio da ga pročita birokratski hladan predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza koji se kocka ugledom naše nogometne reprezentacije.

Pišem Vam kao član Kluba navijača „Uvijek vjerni" i kao novinar koji je stao u obranu našeg Josipa Šimunića kad su ga svi počeli gaziti, a Vi ste šutjeli kao da to nije nešto što bi Vas trebalo zanimati. Postupio je naš Joe nepromišljeno, ali i srčano, baš onako kao što je svoje srce ostavljao na terenu igrajući za hrvatsku reprezentaciju. Nije zaslužio da bude napušten i ostavljen da se sam bori.

Mene je kao hrvatskog navijača još više pogodilo to što je Joe napušten kad su ga počeli napadati nakon što je ponovio poklik koji dio navijača izvikuje na svakoj utakmici naše nogometne reprezentacije, zbog riječi koje su nedavno pjevači zbora jednog japanskog sveučilišta s ponosom otpjevali u Zagrebu. Riječi „Hajd' u boj, u boj! Za dom, za dom sad u boj!" dio su arije iz opere „Nikola Šubić Zrinjski". Tu ariju japansko je sveučilište proglasilo svojom himnom. Naš je Joe zbog njih kažnjen.

Ne želim vjerovati, gospodine Šuker, u one zločeste glasine koje kažu da ste Vi rekli da se nećete založiti za našeg Šimunića i tako ugroziti svoje buduće mjesto u UEFA-i. Želim vjerovati da Vam tom pričom podmeću kao što trenutno podmeću i klubu čiji sam ponosni član. Zlatna devetka kojoj pišem ovo pismo takvo nešto nikad ne bi mogla izjaviti. Hladni birokratski predsjednik HNS-a za kojeg kažu da je lutka na koncu nekih drugih nogometnih moćnika, ne zanima me.

Gospodine Šuker, želim Vas samo kratko podsjetiti što je Klub navijača „Uvijek vjerni".

Osnovani smo 2008. godine. Glavni cilj bio nam je utakmice naše nogometne reprezentacije pretvoriti u obiteljski događaj. Jasno Vam je da riječ 'obitelj' isključuje bilo kakvo nasilje ili bilo kakav oblik huliganizma. Naši su pripadnici civilizirani, pristojni, srčani, hrabri i odgovorni. Bilo kakvo neprimjereno ponašanje znači prestanak članstva u našem klubu. Naši članovi imaju članske iskaznice koje omogućuju razne pogodnosti. Neke su od njih i popusti pri putovanjima na utakmice i prvenstvo pri kupnji ulaznica.

Zbog načina na koji organiziramo odlaske na utakmice skoro je sasvim isključena mogućnost da se u našim redovima skrivaju huligani ili oni koji će svojim ponašanjem naštetiti ugledu hrvatske reprezentacije. Bili smo partneri na razgovorima u Vladi kad se razgovaralo o mjerama za prevenciju navijačkog nasilja. Prihvaćeni smo kao vjerodostojan sugovornik o problematici navijanja. Borili smo se i kad su neki pojedinci htjeli dati negativnu političku konotaciju našim navijačkim transparentima. I izborili smo se.

Kao što Vam je poznato, skoro su sve primjedbe na našu navijačku ikonografiju i na naše navijanje na SP-u u Brazilu FIFA i UEFA odbile. Vidite gospodine Šuker, kako zajedno možemo puno napraviti. Imamo vlastiti web portal, i vrlo kreativne Facebook stranice koje zajedno s onima naših podružnica bilježe više od 45.000 članova.

Organizirali smo fan zone te javna gledanja svih važnijih utakmica koje su naši Vatreni igrali izvan Hrvatske. Svake godine dodjeljujemo navijačke nagrade u više kategorija. Naši ponosni članovi brojni su javni djelatnici. Nikad nismo bili politički opredjeljeni ili pristrani, pa tako s ponosom ističemo da na popisu naših članova imamo i predsjednika Republike, ali i predsjednika Stožera za obranu Vukovara.

U našem kodeksu ponašanja posebno je istaknuta rasna, nacionalna, vjerska i svaka druga tolerancija. Vjerojatno je to i jedan od razloga zbog kojeg nas u svijetu gledaju kao dobar primjer organizacije i rada s navijačima. Sjećate li se da smo 2001. bili nominirani kao jedan od tri najbolja navijačka projekta u Europi? Nažalost, ni to nam nije pomoglo da dobijemo primjeren tretman u HNS-u.

Znam da Vi ne možete snositi krivnju za događaje prije Vašeg mandata, ali ću Vam spomenuti samo jedan primjer koji će javnosti dobro oslikati ponašanje HNS-a prema nama, a Vama nadam se malo otvoriti oči. Svojevremeno smo s Hrvatskim nogometnim savezom dogovorili da spriječimo bespotrebno rasipanje novca na kazne zbog pirotehnike i baklji na utakmicama.

U suradnji s Ministarstvom branitelja, a u nazočnosti tadašnjeg ministra Ivića dogovoreno ja da Uvijek vjerni porade na tome da na utakmicama Vatrenih ne bude događaja zbog kojih će UEFA izricati kazne, a da HNS uplati ministarstvu 150.000 kuna po svakoj takvoj utakmici. Novac bi išao strogo namjenski za liječenje bolesne djece naših branitelja, za razminiranje ili u slične humanitarne svrhe. Na dvije naredne utakmice mi smo uz zaista puno truda i rada s našim navijačima ispoštovali dogovor. Nažalost, HNS nikad nije uplatio niti kunu.

Možda bih Vam trebao navesti i podatak koliko podružnica imamo širom svijeta. Mogao bih pogriješiti zbog vremenske razlike, jer možda se baš u ovom trenutku u nekom dijelu svijeta osniva neka nova podružnica Kluba „Uvijek vjerni". Širimo se, gospodine Šukeru, puno više nego što bi neki htjeli. Neka pati koga smeta.

Godinama su moje kolege iz Kluba u suradnji s HNS-om radili na pripremi tzv. „utakmica visokog rizika". Uglavnom su uspijevali organizirati da sve protekne u najboljem redu. Pojava hrvatskih navijača i naš dekor na tribinama postali su prepoznatljivi u svijetu. To je nešto o čemu govore komentatori najvećih svjetskih televizija, o čemu pišu najuglednije svjetske novine.

Doduše, bilo je i nekoliko manjih incidenata, ali, kao što znate, riječ je o manjim skupinama huligana koji još nisu bili shvatili da se među nama ne mogu ponašati izvan okvira našeg kodeksa i koji su očito trebali kompromitirati Klub navijača „Uvijek vjerni". Nisu baš uspjeli. Naime, među nama je i veliki broj branitelja. Kad su znali naši dečki suprostaviti se tenkovima i okupatorima, znaju i ovim provokatorima.

Sjećam se da ste Vi, gospodine Šuker, odluku o zaista bezobraznom povećanju cijena ulaznica za utakmice hrvatske nogometne reprezentacije obrazložili željom da one postanu nedostupne huliganima. Vi ste svojom odlukom utakmice Vatrenih učinili nedostupnima velikom broju vjernih navijača koji dijele ovu socijalnu i gospodarsku krizu u našoj zemlji. Učinili ste ih nedostupnima za sve one koji bi prije umrli, nego svojim ponašanjem okaljali išta hrvatsko.

Žao nam je, gospodine Šuker, što ste nas zaboravili kontaktirati i posavjetovati se s nama kad ste birokratski hladno odlučili podići cijene ulaznica za utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. S obzirom na neka podmetanja Klubu navijača „Uvijek vjerni", a za koja imam razloga sumnjati da dolaze baš od Vas, pitam se, gospodine Šuker, je li Vama uopće stalo do navijača na utakmicama Vatrenih? S obzirom na ono što se događa na nekoliko zadnjih utakmica, možda i želite da takvu igru vidi što manji broj ljudi. To Vam čak ne mogu niti zamjeriti s obzirom na igru. Ipak, želio bih Vas upitati zašto je to tako.

Neću se ovdje osvrtati na rad Nike Kovača. On je i prije nego je postao izbornik bio rado viđen gost na svim događajima u organizaciji našeg Kluba.

No znate, gospodine Šuker, kao što i ja pišem ovo pismo zlatnoj devetki, a ne hladnom birokratu u HNS-u, tako je ponos našeg Kluba bio izbornik mlade reprezentacije koji je radio svoj posao bez ikakvih kalkulacija iza kojih se osjeti ružni zadah menadžerskih interesa.

Ne morate, gospodine Šuker. skrivati od nas ono što se zbiva na utakmicama naših Vatrenih. Kao što ime našeg Kluba kaže, mi smo uvijek vjerni! Bili smo i ostat ćemo to. Hoćete li Vi i Vama slični, ne znam. Nije više nikakva tajna da su utakmice naših Vatrenih jednako velik doživljaj zbog dekora i ozračja koje priređuju naši navijači, koliko i zbog igre naših nogometnih zvijezda.

Nažalost, samo navijači nikad ne razočaraju. Budući da stalno dobro igra samo pola tima i to ona polovica na tribinama, dok se na terenu sve češće događa nešto čudno i teško objašnjivo, sve češća i sve glasnija pitanja očito nekome smetaju. Netko bi htio ušutkati moje kolege iz Kluba navijača „Uvijek vjerni". Ako bi se to dogodilo, ni dekor na tribinama više neće biti kakav je bio, a moglo bi se dogoditi i da Vatreni sve češće pod prisilom UEFA-e igraju pred praznim tribinama. Da ne bude zabune, mi ne prijetimo neredima, nego upozoravamo da biste mogli ostati bez saveznika koji rade na prevenciji nereda.

Ovo pismo sam napisao Vama, gospodine Šuker, ali završit ću ga tako što ću Vama i hrvatskoj javnosti reći i da je ovo pismo ujedno i javna podrška vodstvu Kluba navijača „Uvijek vjerni", koje je u znak prosvjeda zbog Vašeg odnosa prema navijačima hrvatske nogometne reprezentacije podnijelo kolektivnu ostavku.

Gospodine Šuker, kao što sam Vam već napisao, to su hrabri i ponosni momci, a imamo i cura među nama. Ponavljam Vam, hrabrost i ponos. Neće se oni tako lako predati. Osjećate se mirno zato što oni ne galame? Najgore je kad je tiho, kad hrabri i ponosni šute. Pitam se što spremaju? Iskreno, ne znam, ali ne bih volio niti saznati. Tiho je bilo i prije Oluje koju svi danas ponosno slavimo. Mir i zajednička glasna slavlja pobjeda naših Vatrenih uvijek su bolja opcija od zloslutne tišine.

Volio bih da ovo pismo pročita zlatna devetka i da hrvatski navijači opet budu dobrodošli na utakmicama Vatrenih koji će ostavljati srce na terenu. Volio bih i da hladni birokrat ode iz Hrvatskog nogometnog saveza, a zajedno s njim i ružni zadah menadžerskih i raznih drugih interesa zbog kojih plamen Vatrenih sve slabije plamti. I ne zaboravite, mi smo „Uvijek vjerni". Nas jednostavno ne možete otjerati od naših Vatrenih. Koliko god se Vi i Vama slični trudili, mi ćemo ostati Uvijek vjerni i nećemo dopustiti da bilo tko ugasi plamen Vatrenih.

politikaplus.com