Otkrivamo zašto je došao Olmo i koga je doveo u Dinamo!

Dani Olmo

Tehnički direktor La Masije nije uspio na Nou Campu zadržati Danija Olma, zvijezdu Barcelone za kojom je lani trčao i Chelsea, pa mu se trese stolica na Nou Campu, piše Jutarnji.hr.

A mladi Španjolac zaobišao je Otok i sletio u Maksimir. Senzacionalan uspjeh kojemu se čude Španjolci, Hrvati, svaki nogometni forum u regiji i šire, navijači. Svi oni čestitaju Dinamu na umješnosti. Jer, nije mala stvar uzeti ponajvećeg svjetskog talenta iz La Masije i dovesti ga u Dinamo. No, iz Maksimira na čestitke, kao uvrijeđena mladenka, dignuli nos i (opet) proglasili šutnju.

"Ne bih ga htjeli sada gurati pred kamere. Shvatite nas", nemušto su objasnili odbijenicu na molbu da porazgovaramo s Olmom. Uz najbolju volju - ne shvaćamo. Jer, ovaj je potez mogao biti prekretnica za kojom u Dinamu stalno vape. Transfer Danija Olma je trebao biti veliki, sjajni privjesak i dokaz novog Dinama, Dinama za rezultat i koji neće u Europu ići turistički, gledati znamenitosti.

Umjesto da uživaju u svojih pet minuta slave i činjenici da su Barceloni ukrali jednog od najvećih svjetskih talenata u tom godištu, Olmu su zabranili da priča u javnosti! Šteta što iz Barcelone nije stigla u Maksimir i prinova u PR sektoru da im pokaže kako se radi posao. Tako su umjesto Danija Olma u Dinamu predstavili Sandru Špičić.

Nova glasnogovornica je pojačanje za Ligu prvaka. U estetskom smislu. Kako će se snaći u poslu, ostaje da vidimo. Dosad je radila u PR-u Medveščaka, ali to je nebo i zemlja prema onome što je čeka u Dinamu. Kako god bilo, Danija Olma smo mogli tek gledati na treningu Dinamove B momčadi. Vidi se da mu treba neko vrijeme da se privikne na novu sredinu, ali zato su tu Andy Bara i Božo Slišković, koji su ga i doveli u Zagreb.

"Svi su mislili da će otići u Manchester City", smije se Slišković.

I doista, u Barceloni su sumnjali da im Englezi rade iza leđa na transferu Danija Olma. Čak se užario crveni telefon preko kojega je Manuel Pellegrini uvjeravao Josepa Mariju Bartomeua da oni doista nemaju veze s tim. I nije lagao. Dok je Barca tražila potencijalnog kupca među sebi ravnima, ni na kraj pameti nije im bilo da će Dani završiti u Dinamu!

"Nema nikakve pozadine", uvjeravao nas je i Zoran Mamić i nastavio: - Njemu je istekao ugovor i uz pomoć ‘dobrih ljudi' smo ga doveli u Dinamo.

Pod pojmom "dobri ljudi" kriju se spomenuti Bara i Slišković, kojima je najteži posao bio nagovoriti roditelje mladog Španjolca da je Dinamo najbolji izbor za njihova sina. Mnogi nagađaju da se iza transfera krije klauzula kojom Barcelona ima pravo prvokupa po povoljnoj cijeni ili da su Katalonci zadržali određeni udio u transferu.

"Nema govora o tome. Dani je 100 posto naš igrač. Uostalom, nisam pobornik toga da Dinamo bude ičija filijala i poligon za odgoj kadrova, pa makar u pitanju bila i Barcelona. Posudba uz pravo prvokupa da, ali odgoj za nekoga drugog ni pod razno", kazao je mlađi Mamić, etiketiravši Olma "kao jednog od najboljih mladih igrača svijeta u svojem godištu".

- Budućnost će pokazati hoće li se on razviti u velikog igrača kojeg svi želimo, ali ne bih stavljao pritisak vremena kada će se to dogoditi. Na Nou Camp je stigao iz Espanyola. I ostao ondje nakon svake godišnje selekcije u La Masiji. Barcelona mu je ovih dana ponudila ugovor prema kojemu je dvije godine trebao ostati u mladoj momčadi, jednu igrati za Barcelonu B i tek nakon četiri nastupiti za seniore. Obitelj Olmo je odbila. A odbili su i glamur i sjaj Chelseaja, Manchester Cityja i Uniteda. Barem tako tvrde "dobri ljudi" i skreću pozornost na statistiku koja je impresivna. U posljednjih šest sezona pet puta je Dani Olmo završavao kao najbolji strijelac svoje generacije.

"U ovoj sezoni je dao 27 golova, a prvi do njega 19, iako je Dani imao četiri utakmice manje jer je igrao za reprezentaciju", tumači nam Andy Bara.

Kada se saznalo da je potpisao za Dinamo, mnogi su mu čestitali. Njegovi suigrači iz Barcelone javili su se u suzama, a poruku je poslao i Adidas. Naime, iako je u svibnju navršio 16 godina, Dani Olmo već ima profesionalni ugovor s Adidasom koji pomno bira sportaše koji reklamiraju njihove prozivode. Trenutačno su u njihovoj "štali" Messi, Xavi, Suarez, Bale...

"Ovo je iskorak za Dinamo. Vjerujem da će biti još takvih slučajeva poput Olma", završio je Mamić.