OSIM ILI PROSINEČKI: Tko može skupiti 12 ruka u Izvršnom odboru?

robert prosinečki, BIH, Amar Osim, robert prosinečki, robert prosinečki, robert prosinečki, BIH
... a tko će na kraju biti izabran teško je prognozirati s obzirom da je NS BiH praktički koncipiran kao političko tijelo koje se oko svega mora nacionalno usuglasiti, što stvari čini znatno kompliciranijim.

Izvršni odbor čini 15 članova, 10 iz FBiH (6 Bošnjaka, 4 Hrvata), te 5 iz RS-a, i potrebno je barem 12 ruku da bi se ‘izglasao' izbornik, što znači da usuglašavanje stavova može ići teško, čak i kada se postigne dogovor s kandidatom za izbornika.
Pomoćnici

Iz Saveza zasada ne ‘istrčavaju' s informacijama. Ono što je poznato jeste da bi se danas trebali obaviti razgovori s Robertom Prosinečkim (negdje oko Gradiške), što je za Dnevni list potvrdio Zvjezdan Misimović, član komisije za izbor novog kormilara bh. vrste.

- Da, danas bi se trebali održati razgovori s Prosinečkim, pa ćemo vidjeti što će nakon toga biti. Više od toga vam ne mogu reći, dok se kasnije ne izjasni Izvršni odbor NS-a BiH, kratko je kazao Misimović.

Sličan komentar dobili smo i od Prosinečkog.

- Nakon što obavimo razgovore, onda ću moći reći nešto konkretnije. Već sam rekao da sam zainteresiran, ali trebamo razgovarati, vidjeti viziju, planove..., kazao je hrvatski trener.

Već ranije bivši izbornik Azerbajdžana izrazio je želju za preuzimanjem reprezentacije BiH, komentirao je i kvalitetu bh. vrste kazavši da sasvim sigurno posjeduje dovoljnu kvalitetu izboriti plasman na slijedeći Euro, ali je također podcrtao jedan uvjet koji će biti nužan za konačni dogovor - izbor pomoćnika.

S obzirom da je dosadašnja praksa bila da NS BiH imenuje pomoćnike (nekad sve, nekad dio stožera), to bi mogao biti kamen spoticanja, premda se spekulira da bi Savez ovaj put mogao biti popustljiviji po tom pitanju.
Kome prednost?

Ankete među bh. trenerima uglavnom idu na stranu Amara Osima, svi ističu njegovu stručnost, te činjenicu da bolje poznaje ‘domaći' teren od Prosinečkog. Prije mjesec dana izgledalo je kao da je Osim siguran izbor. Međutim, da je tako, zašto bi se onda pregovaralo s drugim kandidatima, pa je očito da je unutar Saveza bilo nekih neslaganja.

Naši izvori iz Saveza napominju da, ukoliko Prosinečki pristane na uvjete NS-a BiH, a to će se možda znati već danas, ima dobre šanse da na idućem IO-u dobije podršku. Ipak, sačekajmo... D L.