Opsadno stanju u Rimu uoči Liverpoola

liverpool fans

... reda u odorama i u civilu.

U Rimu, gdje se praznik rada već godinama ne slavi demonstracijama i bojnim pokličima, nego trzanjem gitarskih žica i paranjem bubnjića s mega razglasa za 100-200 tisuća revolucionarnih rockera, ne očekuju se ni razbješnjeli proleteri, a ni kivni teroristi, nego opasnija pošast: Liverpoolovi navijači, percipirani kao nabijači.

Nije da su najavili dolazak na rubu grada dijametralno suprotnome Olimpijskom stadionu, ali dobar je strah kome ga je Bog dao, pogotovu pošto su navijači Rome na mrtvo prebili jednoga Liverpoolova usred Liverpoola, ne mareći za njegovu dostojanstvenu starost (52). Sada se boje osvete koja, kao što se zna, u navijačkim sukobima najlakše stiže kad ih je pet na jednoga.

Što zbog tradicionalne fame redsa, što zbog krvava „maslaca na glavi", dijelovi Rima će od današnje ponoći biti u opsadnom stanju.

Dućani moraju biti zatvoreni (pamtimo kad su Hajdukovi navijači, opravdano gnjevni već unaprijed, prije utakmice, poharali dućane po centru Rima, demonstrirajući gnjev krađom modne odjeće i kožne galanterije). Do jutra nakon utakmice zabranjena je prodaja alkoholnih pića u staklenoj ambalaži, te konzumacija alkoholnih pića na ulici bilo kako zapakovanoga.

Ta zabrana, koja prestaje tek ujutro nakon utakmice, obuhvaća zonu oko Olimpijskog stadiona, pristupne smjerove od centra grada i od autocesta, Cavourovu ulicu, Kolosej, Flaminijev trg, sav povijesni centar, te svu zonu Ville Borghese, kamo će gostujući navijači biti kanalizirani četiri sata prije početka utakmice odnosno dva sata prije otvaranja stadionskih dveri.

Interes je popriličan, što svjedoči i podatak da je policija pritvorila 28-godišnjeg preprodavača koji je ulaznice nudio po umjerenoj cijeni od 7000 eura (nešto više od 52.000 kuna po ulaznici, car).