Održan sastanak komiteta za normalizaciju NSBIH sa predstavnicima FIFA-e i UEFA-e

Ivica Osim i Ante Vidačak
Na dnevnom redu je bilo utvrđivanje mape puta u vezi sa implementacijom odredbi Statuta NS/FS BiH, precedure-kandidature za izbor članova statutarnih organa i tijela NS/FS BiH, financijska situacija i reorganizacija administracije.

Nakon uvodnih napomena generalnog tajnika Jasmina Bakovića, Ivan Beus je ispred Komiteta za normalizaciju upoznao Evu Pasquier i Marcela Benza sa stavovima Komiteta i prijedlogom "mape puta", saopćeno je iz NSBiH.

Predstavnici FIFA/UEFA su razjasnili neke dvojbe vezane za natjecanje odredbi Statuta te naglasili da se izbori za organe i tijela NS/FS BiH moraju provesti na svim nivoima u skladu s novim Statutom.

Na press konferenciji je to potvrdio i šef Pravnog odjela UEFA Marcel Benz.

"Komitet za normalizaciju za sada ostaje u funkciji Izvršnog odbora ovog Saveza. Njihov osnovni zadatak sada je da implementiraju Statut koji je 26. svibnja ove godine usvojila Generalna Skupština, zato što statuti entitetskih saveza i njihovih članica, odnosno kantonalnih i područnih saveza moraju da budu u potpunosti usklađeni sa Statutom državnog saveza", kazao je Banz.

On je najvio da će se nakon toga održati novi izbori od najnižeg nivoa ka najvišem najkasnije do 31. prosinca ove godine, do kada će biti izabran novi Izvršni odbor.

Kad je riječ o financijskoj situaciji Saveza i izgradnji trening-centra NS/FS BiH, Benz je kazao da su finansije jedan od ključnih prioriteta.

"Komitet za normalizaciju je već poduzeo određene korake, razgovarao s potencijalnim sponzorima ali bi trebao da ima podršku svih u nogometnoj porodici kako bi se ostvario napredak. S naše strane mi ćemo razmotriti svoja plaćanja prema Savezu da budemo sigurni da se sredstva namijenjena za izgradnju trening centra u odgovarajućim vremenskim intervalima usmjeravaju na projekt u Zenici koji je veoma značajan. Nadamo se da će se i kroz to konsolidirati financijska situacija", kazao je Benz, navodi se u saopćenju NS BiH.

(Fena)