Određeni termini utakmica za SP 2014. u Brazilu

... ljubiteljima nogometa, međutim to bi za nogometaše moglo predstavljati probleme jer će većina utakmice počinjati između 13 i 17 sati po lokalnom vremenu kada u pojedinim gradovima Brazila vladaju velike vrućine premda je tada kalendarski zima. Samo 11 od 64 utakmice igrat će se iza 19 sati po lokalnom vremenu i to samo u natjecanju po skupinama.

Otvaranje World Cupa bit će 12. lipnja u Sao Paulo u 17 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu. Finale u Rio de Janeiru, 13. srpnja, počet će u 16 sati po lokalnom, odnosno u 21 sati po srednjoeuropskom vremenu.

"Imali smo 57 različitih verzija rasporeda utakmica, no mislim kako smo izabrali najbolji. Sve smo uzeli u obzir, od putovanja, logistike, vremenskih uvjeta do medicinskog aspekta," kazao je glavni tajnik Fife Jerome Valcke.

Gledajući raspored utakmica dojam je kako sudionike SP-a 2014. godine i navijače očekuje pravi maraton po najvećoj državi Južne Amerike. Svaka od 32 momčadi koje će izboriti plasman na World Cup, a nadamo se da će među njima biti i Hrvatska, u prvoj fazi natjecanja igrat će utakmice u tri različita grada, od kojih su neki udaljeni i po nekoliko tisuća kilometara. Do sada je bio običaj da reprezentacije u skupini igraju dvije utakmice na istom stadionu kako bi se smanjili problemi i troškovi putovanja, ali i olakšalo navijačima. Međutim, Brazilci nisu imali previše razumijevanja. Složili su skupine na taj način da navijače očekuje turneja po petoj najvećoj zemlji na svijetu.

Primjerice, momčadi koje će igrati u skupini A, zajedno s domaćinom Brazilom, igrat će utakmice u Sao Paulu, Manausu, Natalu, Fortalezi, Recifeu i Brasiliji. Od Manausa do Recifea ima 5.700 kilometara, što je udaljenost od Zagreba do Moskve i nazad, dok je između Sao Paula i Manausa 4.000 kilometara.

U skupini F igrat će se u Cuiabi, gdje su temperature u lipnju oko 30 stupnjeva Celzijusa, ali i u Porto Alegrueu, gdje temperature padaju oko nule.

Svjetsko prvenstvo 2014. godine igrat će se u 12 gradova. To su Belo Horizonte, Brasilia, Cuiaba, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador i Sao Paulo.

Ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo na rasporedu je 6. prosinca sljedeće godine.

FENA