Odgođen nastavak nogometnog prvenstva

T-Com Prva HNL

Datumi odigravanja utakmica zadnjih pet kola ostaju nepromijenjeni time da je moguće igranje zadnjeg (30.) kola u četvrtak 13. svibnja u slučaju potrebe zbog mogućih prijateljskih utakmica reprezentacije.

U obrazloženju odluke Povjerenik za natjecanje navodi:

'Zbog vrlo niskih temperatura zraka i velikih snježnih oborina u kontinentalnom dijelu Hrvatske gotovo je nemoguće odigravanje bilo kakvih nogometnih utakmica.'

Prema sedmodnevnoj vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda vrijeme se u većem dijelu Hrvatske niti u narednih sedam dana neće bitno promijeniti i poboljšati. Vjerojatno je da slijedećeg tjedna neće biti novih većih oborina snijega, ali se temperatura u kontinentalnom dijelu neće bitno mijenjati što znači da će i dalje u noći i u jutarnjim satima biti ispod nule.

Stoga se nogometni tereni nakon čišćenja snijega neće odmrznuti već će ostati zaleđeni i vrlo tvrdi pa bi svako igranje nogometa na takvim podlogama moglo dovesti do ugrožavanja zdravlja neposrednih sudionika utakmica na terenu za igru, igrača i sudaca.

Prema rasporedu odigravanja utakmica izvjesno je da se u takvim uvjetima većina utakmica 18. kola T-Com Prve HNL zakazanih u terminu 19.-21.02.2010. najvjerojatnije ne bi mogla odigrati ili bi se igrala u vrlo upitnim uvjetima. Eventualno odgađanje većeg broja utakmica uoči ili na predviđeni dan odigravanja dovelo bi do velikih financijskih izdataka za klubove, stvorilo bi teškoće u organizaciji putovanja momčadi i službenih osoba, a takva situacija mogla bi dovesti u pitanje i djelomičnu regularnost natjecanja.

S obzirom da je prema stanju na stadionima i dostupnim vremenskim prognozama izvjesno da u planiranom terminu za nastavak prvenstva neće biti bitno boljih uvjeta za normalno igranje na većini stadiona, predstavnici nekoliko klubova (Osijek, Cibalia, Inter-Zaprešić?) zatražili su da se odgodi početak natjecanja u sezoni 'Proljeće 2010'.

Također, predstavnici klubova tražili su da se takva odluka donese odmah kako bi lakše mogli planirati i organizirati nastavak priprema u krajevima gdje će uvjeti dozvoljavati normalan rad i treninge.

Na temelju izvršenih usmenih konzultacija s predstavnicima klubova tijekom 10. i 11. veljače utvrdio sam da je velika većina klubova za odgodu prvenstva te podržava zahtjev da se odluka donese najkasnije u petak, 12. veljače. Stoga sam zatražio pismena očitovanja klubova te u ostavljenom roku (do 11.00 sati, 12.02.) dobio od 14 klubova podršku zahtjevu za odgodom, dok su se dva kluba pismeno izjasnila protiv (NK Hajduk i NK Zagreb) odgode prvenstva.

Uvidom u Kalendar natjecanja HNS-a i temeljem obavljenih konzultacija s odgovornima u HNS-u oko mogućeg programa odigravanja utakmica reprezentacije, konstatirao sam da je srijeda 14. travnja 2010. godine potpuno slobodan termin u kojem se može odigrati cijelo prvenstveno kolo, a budući da nema niti utakmica službenih UEFA natjecanja, moći će se u potpunosti ispuniti zahtjevi prema HRT ? ugovornom partneru za TV prava.

Na osnovu svih utvrđenih činjenica, a u interesu zaštite zdravlja svih sudionika utakmica i stvaranja boljih uvjeta za dolazak gledatelja na utakmice, temeljem ovlasti iz Propozicija natjecanja T-Com Prve HNL i sukladno odredbama Pravilnika o nogometnim natjecanjima HNS-a, donio sam Odluku kao u izreci”.

tportal.hr