Od sezone 2015/16 Premijer liga BiH sa 12 klubova!

...za reorganizaciju nogometnog natjecanja i član Komiteta za normalizaciju.

Način razigravanja i "smiješan" prijedlog FS RS

Prema svim danas utvrđenim prijedlozima šampionat će postupno biti skraćivane. I naredne 2012/13 sezone u našem društvu najboljih igrat će 16 klubova. U sezoni 2013/14 iz lige će ispasti četiri momčadi, a u elitu će ući po jedan iz Prve lige F BiH i RS. To znači da ćemo u sezoni 2014/15 imati 14 klubova u Premijer ligi BiH, a potom će po istom principu kao godinu ranije iz državnog prvenstva ispasti četiri, a u najviši rang ući dva tima.

"U sezoni 2015/16 tako ćemo imati ligu od 12 klubova. Ostaje opcija da se igra razigravanje za ispadanje iz Premijer lige BiH u dvije sezone, kako bi klubovima pružili dodatnu šansu da se bore za očuvanje statusa u društvu najboljih. Imat ćemo još jedan sastanak da razradili detalje, pa je možda bolje da o tome detaljnije pričamo nakon našeg narednog skupa ", istaknuo je Beus za scsport.ba

Kako se saznaje i iz Nogometnog saveza Republike Srpske zagovarali su da PL BiH od sezone 2015/16 ima 12 klubova, ali da im pripadne određena kvota u šampionatu, odnosno da po automatizmu imaju trećinu ekipa u ligi. Ovaj prijedlog nije naišao na odobravanje jer je u suprotnosti sa sportskom konvencijom UEFA i neizvodljiv je, pa će se ubuduće pričati samo o eventualnom načinu razigravanju.

Jedinstvene lige u ženskom i malom nogometu

"Danas smo dogovorili da se od sezone 2013/14 igraju jedinstvene lige na državnom teritoriju u malom i ženskom nogometu", kazao je Beus.

Nakon posljednjeg sastanka Radne grupe, koji će se održati u narednim danima, jedinstven prijedlog reorganizacije natjecanja bit će upućen prema članovima Skupštine NS BiH. Oni bi ga trebali usvojiti na narednom zasjedanju. Beusa Radne grupe dobit će na vremenu, jer će prvobitno zakazano skupštinsko zasjedanje najvjerovatnije biti prolongirano, odnosno neće se održati 7. lipnja ove godine.

SCsport.ba