Od sedam Dalmatinaca samo dva igrača bila u Hajduku

Hrvatska, Europsko prvenstvo, nogomet, igrači

Sedam Dalmatinaca u početnoj postavi protiv Slovačke, a samo su dvojica igrala za Hajduk. Ili ako hoćemo biti formalno precizni, Ivan Perišić i nema službeni nastup za seniore Hajduka s obzirom na to da je za Bijele igrao samo na turniru u Murskoj Soboti 2006., a mjesec dana kasnije otišao je u francuski Sochaux prekinuvši stipendijski ugovor sa splitskim klubom.

Nikola Vlašić jedini ima službene nastupe, jedini je ostavio pečat i duboki trag u Hajduku. Ispod radara Bijelih prošli su Metkovac Bruno Petković, Šibenčanin Duje Ćaleta-Car, napadač iz Vinjana, Ante Rebić, te Zadrani Dominik Livaković i Luka Modrić. O posljednjem se sve zna i priča je toliko puta ispričana. Hajduk je između dvojice Zadrana uzeo Grgurovića, a Modrić je otišao u Dinamo, premda je bio na provjeri u Hajduku.

Bio je ocijenjen kao malešan. Doveo sam ga na probu, međutim tadašnji šef škole Marin Kovačić rekao mi je da je sitan, još nejak za Hajduk. Što da radim, ja sam svoj dio posla napravio - ponovio nam je još jednom epilog Modrićeva nedolaska u Hajduk, nekadašnji skaut splitskog kluba Vilson Džoni.

Poznata je Modrićeva priča, ali što je s ostalima, kako je kvartet dalmatinskih talenata ostao bez bijelog dresa.

-Kao dijete bio sam hajdukovac, sve do trenutka u kojem sam čuo kako se razvija moja situacija. I kako se Hajduk ponio i prema meni i prema mojoj obitelji kada je Dinamo pokazao velik interes za mene, kad sam shvatio veličinu Dinama, cjelokupne organizacije. Ponosan i tvrdoglav kako sam već bio, s 12-godina sam rekao "nikad neću otići u Hajduk". I od tog dana prekrižio sam taj klub. Istina, Hajduk je veliki hrvatski klub, ali u to vrijeme možda su u njemu bili krivi ljudi. Od samog dolaska u Dinamo, a govorio sam drugačije od druge djece, bio sam izvrsno prihvaćen. Sjajno su me prihvatili, suigrači, osoblje u klubu, direktori, svi - ispričao je Petković kojeg je u Maksimir doveo Mirko Jozić, nekadašnji trener Hajduka.

Da apsurd bude veći, Jozić je Petkovića zamijetio na završnici Kupa Dalmacije gdje je metkovska Neretva igrala s Hajdukom. Petković nikada nije bio u Hajduku, ali Rebić je zaigrao za Bijele. Sa 17 godina je 2010. imao provjeru u bijelom dresu.

Hajduk ga je pozvao na probu. Na kadetski turnir u Bari. Kada se vratio iz Italije, njegov otac Boško kazao je kako Hajduk u njegovu sinu ne vidi dovoljno jak potencijal i kako Ante više ne želi igrati nogomet! Kada sam čuo da se želi ostaviti nogometa, nazvao sam svoju školsku prijateljicu Višnju Žužul i dao im preporuku za Antu, jamčeći za njega, tvrdeći kako se zaista radi o iznimnom talentu - medijima je prenio tadašnji tajnik NK Imotskog Mate Lešina, prenose Sportske novosti.

Išao je Rebić s Hajdukom na "Kvarnersku rivijeru", te na turnir u Rinu.

- Za Petkovića nismo imali informacije, ali za Rebića sam u klubu ostavio preporuku. Znali smo za Rebića, imali smo ga na dlanu, ali rečeno je sa vrha da ćemo ga pratiti. Neka se vrati u Imotski, pa ćemo ga gledati, tako mi je odgovoreno - ispričao nam je Džoni.

Sam Rebić često je pričao o Hajduku, pa je tako 2012. u razgovoru za SN istaknuo.

- Hajduk je institucija, uvijek će biti broj jedan, osjećam veliki respekt i poštovanje, ali ja sam u Splitu i to je moj klub. Meni nije prioritet igrati u Hajduku - kazao je tada Rebić, a samo šest mjeseci kasnije, u travnju 2013. je naglasio:

- Navijač Hajduka, tako sam odgajan, ali moram priznati da je u ovom trenutku teško izvediv prijelaz u Hajduk. Svi znamo da je Hajduk u financijskoj krizi, da ima drugačije prioritete.

Posljednji pokušaj dolaska na Poljud zbio se u ljeto 2017., bio je nadomak posudbi iz Fiorentine i dok su u Hajduku razmišljali je li 300.000 eura prevelik novac za godišnju plaću Rebiću, javio se Niko Kovač, odveo Antu u Eintracht. I dalje je sve legenda...

Za trojicu se zna da su imali kontakt s Hajdukom u vrijeme igranja u podmlatku, ali Duje Ćaleta-Car i Dominik Livaković nikada se nisu povezivali s Bijelima.

Livaković je 2012. iz Zadra preselio u Zagreb. Hajduk je te godine prodao Subašića u Monaco, doveo Blaževića, a pritom je u 22-godišnjem Lovri Kaliniću imao najveću vratarsku perspektivu. Ne čudi da Livaković nije bio u planovima.

- Nisam ni prvi ni zadnji Dalmatinac koji nije završio u Hajduku. Imao sam svoj nogometni put koji me iz Zadra preko Zagreba doveo do Dinama i silno sam ponosan na to. Nikada nisam razmišljao da bih mogao završiti u Hajduku. Ako su me čak imali u planovima, zna se kako je završilo. U Kranjčevićevoj su procijenili da im treba mladi vratar i tako me put odveo prvo odveo u NK Zagreb. Bilo mi je najvažnije braniti, u Zagrebu sam imao priliku razvijati se bez stresa.

Duje Ćaleta-Car s nepunih je 17 iz Šibenika preselio u Austriju, u ljeto 2013. otišao je u trećeligaš Pasching. Ali, prava i konačna destinacija s one strane Alpa bio je Salzburg. Hajduk nije bio u konkurenciji, što je lako objašnjivo situacijom u kojoj se klub nalazio. Primarna je bila borba za golu egzistenciju, na poziciji stopera čekala se prodaja Maloče, Milovića... a stoperska zvijezda bio je tada 19-godišnji Antonio Milić. Zato je odlazak Šibenčanina Ćaleta-Cara u Austriju prošao sasvim nezamijećeno.

- S Paschingom i Salzburgom pronašli smo kompromisno rješenje koje će zadovoljiti sve tri strane. Dogovoreno je da Duje za Red Bull potpiše 31. srpnja, odnosno, dva mjeseca prije nego navrši 18 godina - ispričao je u ljeto 2014. tajnik NK Šibenik Novica Ljubičić.

Šibenik je prije pet godina zaradio 50.000 eura, uz puno muke uzeo i to malo novca, ali kasnije, transferom stasitog stopera iz Salzburga u Marseille (20 milijuna eura) sletjelo je i na Šubićevac 300.000 eura.