NS BiH se oglasio povodom optužbi iz Širokog Brijega

Široki Zrinjski

"Izvanredna nogometna predstava, jedna od najboljih u premijerligaškim natjecanjima  do sada, pretvorena je u svoju suprotnost zahvaljujući tendencioznom stavu NK 'Široki Brijeg', koji je i ovaj put razloge za sportski neuspjeh potražio u suđenju, optužujući bez bilo kakvih argumenata predsjednika Elvedina Begića, potpredsjednika Ivana Beusa, kao i članove sudačke organizacije Salema Prolića, Ibrahima Hasanbegovića i Berislava Markotića.

Posebno je nerazumljivo i indikativno da se u kontekst utakmice dovode Predsjednik i Potpredsjednik , koji s tim nemaju apsolutno bilo kakve veze, osim što se kvalificiraju kao 'dežurni krivci' za sve probleme. Činjenica je da je predmetna utakmica igrana na teškom terenu, ali i da su, uprkos tome, igrači pružili maksimum, a da je sudac dosudio kaznene udarce i za jednu i za drugu ekipu. Tempo utakmice bio je takav da nikako nije mogla biti režirana, čak i da ju je neko htio režirati. Niko ne spori da su moguće sudačke greške, jer se dešavaju i na najvećim svjetskim i europskim takmičenjima, od Svjetskog prvenstva do UEFA Lige prvaka.

Bilo ih je i ranije, kada se NK 'Široki Brijeg' nije oglašavao, jer su bile na štetu protivničkih ekipa. Komitet za suđenje NS BiH je nadležan da analizira i tretira svaku grešku, nepristrasno i bez uticaja rukovodstva Saveza. Svaki klub, ako želi regularnost BHT Premijer lige, pa i NK 'Široki Brijeg', mora uvažavati samostalnost sudačke organizacije i njene procjene. Dužnosnici NS BiH ne sude, ne izvode penale, niti odlučuju o ishodu utakmice. O tome odlučuju nogometaši na terenu.

Nakon razmatranja svih činjenica i okolnosti, Komitet za suđenje NS BiH će utvrditi konačno mišljenje o suđenju na navedenoj utakmici i o tome informirati javnost. To je jedini teren na kojem se ova 'administrativna' utakmica treba igrati. Svjesni situacije i rizika koje donosi skraćenje lige u tekućoj sezoni, NS BiH neće podleći metodama pritiska bilo kojeg kluba. Naprotiv, za sve neopravdane, neosnovane optužbe biće pokrenuti disciplinski postupci protiv klubova i odgovornih lica. Oni će morati da dokažu svoje tvrdnje koje se u pravilu, kao i u ovom slučaju, zasnivaju na proizvoljnim opservacijama i insinuacijama, a sa ciljem traženja alibija za vlastite slabosti na račun svjesnog podrivanja digniteta NS BiH i njegovog rukovodstva", stoji na kraju priopćenja.