Novi poraz Dinama u Portu

Ovo je ukupno 11. uzastopni poraz Dinama u elitnom europskom natjecanju, pa ga samo još jedan dijeli od izjednačenja neslavnog Anderlechtova rekorda od 12 poraza u nizu u Ligi prvaka. Porto je slavio na Maksimiru i u prvom ogledu s modrima. Ovim porazom hrvatski prvak izgubio je i teoretske izglede za osvajanje trećeg mjesta i eventualni nastavak europskog puta u Europskoj ligi.

Dinamo je u prvih 45 minuta odigrao sigurno najbolje poluvrijeme do danas u Ligi prvaka, imao je četiri prilike, ali realizacija nije išla. Hrvatski prvak je otvorio utakmicu bitno agresivnije i pokretljivije nego u prijašnjim izdanjima i u 13. minuti Sammir se nakon asistencije Vide sjurio prema golu domaćina i pucao je, no iz odlične prilike pogodio je unutarnju stranu vratnice. Sedam minuta kasnije Lucho Gonzales je nakon brze akcije kaznio suparnika i doveo Porto u prednost udarcem s 15-ak metara.

U 28. minuti priliku za domaću momčad je imao Varela, no u 29. minuti uzvratio je Beqiraj, kojega je obrana Porta zaustavila na 10 metara od gola.

Pet minuta prije odmora Dinamo je imao najbolju šansu, uz onu Sammirovu iz 13. minute. Domagoj Vida je ubačaj iz kuta poslao prema mreži glavom, Helton je obranio, a Beqiraj je neshvatljivo na dva metra ispred gola propustio poslati loptu u mrežu, njegov nespretni udarac je s gol-linije izbio Otamendi. U te dvije minute imao je gostujući sastav tri sjajne prilike. Prvo je Sammir sjajno uposlio Beqiraja koji je ušao u kazneni prostor, no njegov udarac je Otamendi skrenuo u korner. Sammir je potom izveo taj udarac iz kuta nakon kojega su uslijedile još dvije prigode.

U nastavku je bilo nešto mirnije, Porto je prijetio preko Martineza u 56. te Danila u 60. minuti, a onda je Moutinho u 67. minuti iz slobodnog udarca pogodio za 2:0.

U 77. minuti strateg hrvatskog prvaka povukao je neočekivani potez - iz igre je povukao ponajboljeg igrača Sammira, a u momčad uvrstio Puljića. U zadnjih deset minuta priliku je dobio i 16-godišnji Alen Halilović, koji je u igru ušao umjesto Čopa.

Za konačnih 3:0 pogodio je Varela, koji je u 86. minuti izbio iza zagrebačke obrane i bio precizan.

U drugom susretu iz ove skupine PSG je u Kijevu pobijedio Dynamo 2:0 i izborio prolaz u osminu finala. Dvostruki strijelac za pariški sastav bio je Lavezzi (45, 52). Hrvatski reprezentativci Ognjen Vukojević i Niko Kranjčar nisu nastupili za ukrajinski sastav.

Na ljestvici vodi Porto sa 13 bodova, PSG ima 12, Dynamo četiri, a hrvatski prvak je na začelju bez bodova.

U posljednjem, šestom kolu Dinamo će u Zagrebu 4. prosinca ugostiti ukrajinskog imenjaka, dok se u Parizu sastaju PSG i Porto i u izravnom će dvoboju odlučiti o pobjedniku skupine.

PORTO - DINAMO 3:0 (1:0)

PORTO. Stadion Dragao - 20.000 gledatelja; Sudac: Paolo Tagliavento (Ita);
Strijelci: 1:0 Lucho Gonzalez (20), 2:0 Moutinho (66), 3:0 Varela (85)
Žuti kartoni: Martinez, Ba, Varela / Ademi, Šimunić
Crveni karton: -

PORTO: Helton - Danilo, Ba (od 67. Sandro), Otamendi, Mangala - Joao Moutinho, Defour (66. Fernando), Lucho Gonzalez (od 75. Atsu) - Rodriguez, Varela, Martinez.
DINAMO: Kelava - Pivarić, Šimunić, Vida, Vrsaljko - Brozović, Ademi, Kovačić - Sammir (od 77. Puljić), Beqiraj (od 86. Krstanović), Čop (od 82. Halilović)

REZULTATI:

Dynamo - Paris St. Germain 0:2 (Lavezzi 45, 52)
Porto - DINAMO 3:0 (Gonzalez 20, Moutinho 66, Varela 85)

LJESTVICA:

1. Porto 5 4 1 0 9:2 13

2. PSG 5 4 0 1 12:2 12

3. Dynamo 5 1 1 3 5:9 4

4. DINAMO 5 0 0 5 0:13 0

 

hrt.hr