Nogometni prvaci BiH od iduće sezone igrat će najmanje četiri europske utakmice

Maribor Zrinjski
I tom je došao kraj, ali tek na intervenciju UEFA-e.

Na 42. redovnom Kongresu UEFA-e u Bratislavi službeno se potvrđeni noviteti u Ligi prvaka i Europskoj ligi od iduće sezone, 2018/19., a tiču se kvalifikacija, distribucije novca i klupskog koeficijenta. Jasno, neke novotarije dotaknut će se i bh. nogometa, a s posebnim oduševljenjem dočekana je službena potvrda ranije objavljene vijesti po kojoj će bh. prvaci imati zajamčene četiri europske utakmice. Kako? Jednostavno. Prvak BiH od idućeg će ljeta u kvalifikacijama za Ligu prvaka startati od 1. kola, a u slučaju eliminacije natjecanje će nastaviti u kvalifikacijama za Europsku ligu, što do sada nije bio slučaj. Na taj će se način prekinuti crni niz koji bh. prvaci razvlače još od ljeta 2008. godine. Tada je Modriča u 1. kolu kvalifikacija izbacila Dinamo iz Tirane, da bi joj kraj bio u dvomeču s Aalborgom. Već sezonu nakon toga, dakle od ljeta 2009., UEFA je uvela novi sustav kvalifikacija po kojem su naši prvaci uvijek u ždrijebu imali ulogu nepostavljenih klubova u 2. pretkolu LP pa već devet godina osvajači Premijer lige BiH svoja europska ljeta završavaju već nakon dvije utakmice. Redom, Zrinjski, Željezničar, Borac, Željezničar, Željezničar, Zrinjski, Sarajevo, Zrinjski i Zrinjski zapinjali su na Slovanu iz Bratislave, Hapoelu iz Tel Aviva, Maccabiju iz Haiffe, Mariboru, Viktoriji Plzen, Mariboru, Lechu, Legiji i Mariboru. Prvak Bosne i Hercegovine od iduće će sezone u kvalifikacijama za LP uskočiti u ždrijeb prvog kola sa prvacima Farskih Otoka, Walesa, Malte, Litve, Sjeverne Irske, Luksemburga, Armenije, Crne Gore, Estonije, Makedonije, Latvije, Gruzije, Irske, Albanije, Finske, Islanda, Moldavije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Kazahstana, Srbije, Bugarske, Azerbajdžana, Norveške, Cipra, Škotske, Izraela, Švedske, Poljske, Bjelorusije i Danske.

Gotovo sigurno bit će povećan i nagradni fond, no zasad nema informacija koliko će naši europski predstavnici profitirati po kolu u odnosu na prošlu sezonu, kada su imali zajamčenih 580.000 eura u slučaju da ispadnu nakon dvije utakmice.

Termin 20.45 ide u povijest

Kako je kazao predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, zbog određenih nejasnoća pomoćni video-sustav za suce (VAR) od iduće sezone neće biti primjenjivan u Ligi prvaka, no zato je potvrđena promjena termina utakmica. Već smo naviknuti na početak utakmica u Ligi prvaka u 20.45, no morat ćemo se prilagoditi novima. UEFA je odredila dva, od 18:55 i 21:00 sati, a pravilo jedino ne vrijedi za Rusiju i Kazahstan gdje će se utakmice igrati od 18:00 sati po srednjoevropskom vremenu. Od sljedeće sezone direktan plasman u skupnu fazu Lige prvaka osigurat će 26 umjesto 22 kluba - četiri direktna putnika u skupnu fazu imat će Španjolska, Njemačka, Engleska i Italija, po dva Francuska i Rusija, a po jednog će Portugal, Ukrajina, Belgija i Turska.

Dnevni list