Nogometaši: Skinite kokain i marihuanu s liste zabranjenih sredstava!

pogodak, Prva nogometna liga FBiH, premijer liga BIH natjecanje, nogomet, Čitluk, nogomet, Europska liga, liga uefa, nogomet, reprezentacija BIH, srbija bih, nogomet, droga, kup uefa, Europska liga, nogomet, španjolska liga, trensferi, nogomet, Autogol, Iva Međugorac, reprezentacija BIH, Vlado Jagodić, Husref Musemić, nk karlovac, štrajk, FIFA, HNL, reprezentacija BIH, Željko Jovanović, Michel Platini, hibernian, smrt nogometaša, david paul, crna kronika, depresija, nogometaš, HNK Rijeka, Premijer Liga BiH pregled, namještanje, namještanje rezultata, fk krupa , Premijer liga BiH, Europska liga, nogomet, paok, Igor Tudor, EP U-21, reprezentacija u-21, Europsko prvenstvo 2016, Copa America, Euro 2016, nogomet
jer slijede ozbiljne posljedice kao što su otkazivanje ugovora, najčešće sponzorskih i jako bogatih, povlačenje po medijskom blatu i zabrana igranja na neko vrijeme.

Ovakvo nešto na svojoj koži su osjetili i velikani poput Diega Armanda Maradone, Claudija Caniggije, Adriana Mutua, Marka Bosnicha i još ponekoga, pa nije čudno u navali novih skandala s alkoholom, drogom i prostitucijom da je “smišljena” ideja koja bi mogla zaštititi sirote i iscrpljene bogataše. Sve za zaštitu digniteta i sprječavanja medijskog linča.

Sindikat engleskih nogometaša i njihove kolege iz kriketa došle su na ideju da Svjetskoj antidopinškoj agenciji pošalju zahtjev s namjerom da se kokain i marihuana maknu s popisa zabranjenih sredstava. Smatraju da bi se kazne trebale ublažiti kako bi se pozornost (pre)bacila na rehabilitaciju jer je do sada kazna za prvi prekršaj “iznosila” dvije godine suspenzije.

- Moramo se potruditi ostvariti sigurnu okolinu kako bi se momci s problemima lakše odlučili na poziv za pomoć. Sada se, ako i postoji oni koji bi to učinili, sigurno boje jer znaju što ih čeka - kazao je John Bramhall, zamjenik glavnog direktora Udruge profesionalnih nogometaša.

Ian Smith, pravni direktor Udruge profesionalnih kriketaša, kazao je kako se, kako ih on naziva, “rekreacijske droge” ne uzimaju da bi se stekla neka prednost nad protivnikom i da bi taj segment trebao biti jako bitan u kažnjavanju.

- Marihuana ne može nekoga učiniti boljim od drugoga. Stoga je krajnje vrijeme da je maknemo s “crne” liste - mišljenja je Smith.

- Dozvoljavamo mogućnost da u nekim sportovima uzimanje kokaina može dovesti do poboljšanja u nastupima, ali u nogometu to zaista nije slučaj. Upravo zbog toga mislimo kako je to više društveno pitanje vezano uz okolicu odakle dotični igrači dolaze. Razlog zašto marihuana još nije maknuta s popisa zabranjenih supstanci leži u politici, budući da je Svjetska antidopinška agencija sastavljena od političara koje apsolutno nije briga za sportaše. Njima je samo bitno da je ne legaliziraju na ulici, što je isto pod velikim upitnikom - kazao je Smith, te u zaključku dodao:

- Kada netko dođe i kaže “kaznimo ih žestoko”, oni će se složiti s time. Zašto? Zato što njih osobno to ne dira, nema veze s njihovom svakodnevnicom, oni nemaju obzira.

U svakom slučaju zanimljiva inicijativa, nema veze što nije društveno prihvatljiva, ali će sigurno spasiti dobar dio prihoda nogometaša i kriketaša. Jer, seks sa prostitutkom Waynea Rooneya je, recimo, stajao 600.000 funti po džepu jer mu je otkazao sponzor.

A tako je i s ostlaima koji dođu na udar istražnih organa. A o dvogodišnjoj stanci da ne govorimo. Ali ipak, jesu li bogataši malo pretjerali, sutra bi isto tako mogli zatražiti da se “posuđivanje” droge za osobne potrebe ne kažnjava jer je to samo “rekreacijski”, a to što ulica i zakon nazivaju dilanjem ne spada u ovu priču....

robert radica/slobodna dalmacija