Nogometaš iz Mostara u Kini: "Kina je obećana zemlja za nogometaše"

Poslije iskustava u hrvatskim prvoligaša i drugoligašima, te Belgiji, Božić u razgovoru za Sportnet ističe kako se snašao u Kini koju naziva obećanom zemljom za nogometaše.

A kako je uopće došlo do transfera u Kinu: "Poslije polusezone u Hrvatskom dragovoljcu gdje sam u 13 utakmica dao devet golova, moj menadžer Marijan Bizzarrio moj je DVD proslijedio u Kinu. Pozvali su me na probu, bio sam šest dana, zadovoljio i potom potpisao ugovor na godinu i pol dana", kaže nam Božić.
O Šibeniku

U razgovoru s Božićem dotakli smo se i jednog od njegovih bivših klubova - Šibenika: "Normalno da pratim što se događa, jer je to moj klub, igrao sam preko 150 utakmica za njih, klub mi je kao obitelj. Čujem se s trenerom Tomićem i mislim da radi dobre stvari. Nadam se da će se vratiti u Prvu ligu, jer ja se sa zadovoljstvom sjećam kada sam se vratio sa Šibenikom u Prvu ligu, sjećam se finala hrvatskog Kupa i Kupa UEFA. Sve to ima posebno mjesto u mom srcu."

Kina je i za Božića neko sasvim novo iskustvo: "Dojmovi u klubu su super, grad ima 400 000 stanovnika i to je za Kinu selo, hahahaha. A moj klub je dobro sređen, ima dobre uvjete za rad kao i svi drugi klubovi u Kini. Liga je kao i svaka Druga liga jako teška za igrati. Mnogi igrači stranci govore da je lakše igrati Prvu nego Drugu ligu jer se igra dosta borbeno, a čitava liga ima predobre uvjete. Mi imamo stari stadion koji prima 60 000 gledatelja, a napravili su i novi koji je sličan Poljudu. Predobar je, sljedeće godine igrat će se na njemu."

Čim je došao u novi klub Božić se predstavio u sjajnom svjetlu, a i aktualne brojke pokazuju da je klub pogodio s njegovim angažmanom: "Ja sam odigrao devet utakmica, dao pet golova i tri puta asistirao. Mogu reći, hvala Bogu, za sada je dobro. Još uvijek se navikavam na njihov nogomet jer je sasvim drugačije gledanje na nogomet nego u Europi."

Činjenica da u istom klubu igra i još jedan Hrvat, Stipe Lapić, nekadašnjem igraču Šibenika, Rijeke i Hrvatskog dragovoljca (kad su hrvatski klubovi u pitanju) uvelike je olakšala prve dane u dalekoj zemlji: "Lapić mi je pomogao puno. Puno je lakše kad imate nekog svog, nekog tko poznaje tvoj jezik, tako da sam mu stvarno zahvalan. Ali ispočetka je stvarno bilo jako teško priviknuti se."

"Mislim da je Kina obećana zemlja, ovdje se nogomet jako puno prati i nogometaši su prave zvijezde. Ulaže se jako puno novaca i u budućnosti će ovo biti jedna od poznatih liga, ističe Božić i za kraj naglašava: "Nakon isteka ugovora ja se nadam što dulje ostati u Kini jer ovo je obećana zemlja za nogometaše".

Razgovarala:
Ivana Jurica