Nogomet u BiH dotakao dno od dna

I dok druge države u okruženju konstantno napreduju, ovdje i najvažnija sporedna stvar na svijetu polako tone u letargiju. I dok se neki kunu u Osima i njegov Komitet za normalizaciju ne možemo se oteti utisku da je upravo on jedan od glavnih sukrivaca za današnje stanje u domaćem nogometu.

Već smo u nekoliko navrata pisali o sukobu interesa u kome su se našli otac i sin Osim. To nikoga nije posebno zabrinajavalo, ali zato ovih dana sve to dolazi na naplatu. Iako se mora priznati da je Željezničar lani imao najbolju momčad, ne mogu se skriti ni činjenice da su plavi sa Grbavice imali itekakav vjetar u leđa od strane sudaca. Posebno je to bilo izraženo u na početku prošlog  prvenstva kada su suci pomogli Želji da dođe do nekoliko vrlo važnih bodova.

Domaći suci imali su zadatak pomoći Željezničaru u misiji osvajanja titule, te su im gledali kroz prste u mnogo susreta. A onda je došla napalata. Utakmica sa ne toliko jakim Mariborom pokazala je da je nogomet u BiH izuzetno loše kvalitete, a sinoćnja tri crvena kartona nogometašima Željezničara su jasan dokaz da se ne mogu ponašati u Europi kao što se ponašaju u domaćim natjecanjima. Slična stvar se desila nogometašima Borca koji su ispali iz europskog natjecanja od puno slabije ekipe nego što li je Maribor.

Sve to je popraćeno navijačkim neredima, koji su se „slučajno" opet desili u glavnom gradu multietničke BiH. Kao i mnogo puta do sada navijači Željezničara su bili u glavnim ulogama, ali naravno sarajevski mediji krivce vide svuda osim u svom gradu.  Umjesto da se osude napadi tamošnjih huligana na sve strano u šeher metropili, tamošnji mediji i danas objavljuju poruke huligana koji prijete novim neredima.

Ne bi nas čudilo i da nakon ovih sarajevskih nogometnih epizoda famozni Komitet opet zabrani navijačima odlaske na gostujuće utakmice Premijer lige BiH. Pitate se kakve veze imaju ovi neredi sa Premijer ligom? Nemaju nikakve, ali nisu imali ni neredi uoči „prijateljske" utakmice Željezničar-Hajduk, nakon kojih je Komitet uveo zabranu odlaska gostujućih navijača. Tu istu zabranu su više puta prekršili navijači Sarajeva i Željezničara, što je dokumentirano slikama i video prilozima, ali pošto je riječ o sarajevskim klubovima na te stvari je Komitet ostao i gluh i nijem.

Kako smo rekli naplata stiže i to sa zateznim kamatama. Blijeda izdanja BH predstavnika protiv nogometih autsajdera iz Crne Gore i Irske su dokaz koliko je loše domaće natjecanje sa velikim brojem klubova, a navijački neredi samo su popratni sadržaj isfrustiranih navijača koji se više bave političkim nego li nogometim temama. U ime, oca i sina i komiteta svetoga.

hercegovina.info