NK Široki Brijeg: Disciplinska (ne)dosljednost NS/FS BiH

Škripari

...bez prisustva publike (propusti u organizaciji utakmice, podsticanje mržnje prema drugim licima po osnovu nacije i religije od strane navijača, skandiranje fašističkih slogana, omalovažavanje državne himne, upotreba pirotehničkih sredstava, distribucija alkohola na stadionu)"

Ovako glasi sažetak odluke koju je donijela Disciplinska komisija NS BiH kojom je našem klubu izrečena do sada najteža kazna koju je neki klub dobio, ne samo u nogometu nego i u svim ostalim sportovima u BiH.

Naš klub trenutno čeka službenu odluku protiv koje će se boriti svim pravnim sredstvima i na koju će uložiti žalbu, a do tada vam prenosimo našu analizu odluke i dosadašnja iskustva Disciplinske komisije, čime prepuštamo javnosti da ocijeni je li Disciplinska komisija dosljedna u svome kažnjavanju.

Propusti u organizaciji utakmice - ovo djelo je uobičajeno čim se neki klub sankcionira. U konačnici čim se dogodi neki incident, on se odmah veže uz propust u organizaciji. Ovo navođenje se uvijek veže uz neke druge incidente, pa je i u ovom slučaju vezano uz druge incidente, tako da nema smisla samostalno nabrajati zašto je netko kažnjen zbog propusta u organizaciji susreta, jer ćete u nastavku vidjeti da su klubovi uvijek kažnjavani za ovaj prekršaj uz još neki drugi prekršaj.

Podsticanje mržnje prema drugim licima po osnovu nacije i religije od strane navijača, skandiranje fašističkih slogana - Od devedeset minuta susreta, odnosno od 180 minuta(uključujući sat vremena prije početka susreta i pola sata poslije završetka susreta) folklora kojeg mi u ovoj zemlji nazivamo nogomet, a neki fudbal, iako je on miljama daleko od ovog sporta, na tribinama stadiona Pecara mogao se čuti jednom uzvik Gazi Balije i Za dom spremni. Na verbalne ispade nismo mogli utjecati, posebno što se nisu ponavljali više puta, jer bi u tom slučaju reagirali putem službenog spikera. No, ako pogledamo malo genezu problema ovakvih i sličnih uzvika, primjetit ćemo da to i nije nešto novo, a niti rijetko na stadionima diljem ove zemlje. Uzvik kojim se Gazi Balija, Ustaša, Četnik, Cigan ili netko treći, češći je na našim stadionima nego pozdrav Dobar dan. Ali to do sada nije bio razlog da se netko kazni s 25.000,00 KM i sedam utakmica kazne. A evo kako se kažnjavalo do sada po ovom deliktu:

„2015. godine FK Čelik tijekom četvrtog kola kažnjen je s ukupno 3.500 KM zbog rasističkog navijanja i upotrebe pirotehničkih sredstava tijekom susreta 4. kola protiv Travnika, a odmah nakon tog kola Čelik je ponovno kažnjen sa 6.000 KM zbog ponovljenog slučaja rasističkog navijanja i upotreba pirotehničkih sredstava u meču protiv Sarajeva." - Iako su u relativno kratkom vremenu dva puta navijači Čelika rasistički vrijeđali druge igrače, recidivist Čelik je ukupno kažnjen s 9.500,00 KM, a stadion Bilino Polje ostao je netaknut.

„2015. godine u 13. kolu FK „Rudar Prijedor" kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 KM zbog rasističkog ispada svojih navijača na utakmici s Vitezom (kršenje čl. 74 Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH koji se odnosi na rasizam i druge oblike diskriminacije)", a FK „Slavija" kažnjena je novčano u iznosu od 3.000,00 KM (kršenje čl. 74 Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH koji se odnosi na rasizam i druge oblike diskriminacije)."

„2015. godine recidivist FK „Rudar Prijedor" kažnjen je novčano u iznosu od 4.000,00 KM i 2 (dvije) domaće utakmice bez prisustva publike (kršenje čl. 74 Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH koji se odnosi na rasizam i druge oblike diskriminacije)."

„2015. godine zbog rasizma i nacionalističkih ispada kažnjavana je i "Slavija" iz Istočnog Sarajeva, koja je i posljednji klub što je kažnjen u protekloj sezoni - iznosom 2.500 KM zbog skandiranja navijača tokom utakmice protiv "Željezničara", u posljednjem kolu prvenstva."

„2012. godine Željezničar će dvije naredne domaće utakmice igrati pred praznim tribinama, odlučeno je u petak na sjednici Disciplinske komisije N/FS BiH, koja je "plave" kaznila i novčano sa 8.000 KM. Ove sankcije aktuelnim vlasnicima duple titule izrečene su zbog navijačkih ispada na "Grbavici" u utakmici 5. kole protiv Slavije. Na visinu kazne utjecala je i činjenica da navijači "plavih" ispade u kontinuitetu prave na gotovo svim mečevima od početka sezone. "Željezničar je kažnjen zbog ponovljenih propusta u organizaciji utakmice, zatim upotrebe pirotehnike, paljenja zastave Srbije i slanja političkih poruka sa vrijeđanjem čelnika N/FS BiH i gostiju od strane domaćih navijača", pojasnio je Goran Kosorić, predsjednik Disciplinske komisije."

„2011. godine Slavija je zbog propusta u organizaciji i skandiranja političkih slogana njihovih navijača u meču sa Sarajevom, u okviru četvrtog kola Premijer lige BiH, kažnjena sa 8000 KM i dvije domaće utakmice bez navijača."

Omalovažavanje državne himne - E ovo je definitivno presedan nad presedanima. Čak ni Google nije mogao pronaći bilo koju kaznu koju je do sada izrekla Disciplinska komisija povodom zviždanja himni. S obzirom da se i u prvoj utakmici finala Kupa BiH tijekom intoniranja himne pjevao tekst nama nepoznate pjesme, s pravom se pitamo koji su kriteriji da se nekog kazni zbog zviždanja tijekom izvođenja himne, dok nekoga tko pjeva tijekom intoniranja himne bez teksta ne kazni. I do sada se iskazivalo nezadovoljstvo stanjem u zemlji tako što je himna izviždana ili joj je prišivan tekst koji nije odgovarajući jer je himna BiH bez teksta, ali to do sada nije bio povod za sankcioniranje.

Upotreba pirotehničkih sredstava - Naši navijači tijekom utakmice finala Kupa su palili baklje, dimne bombe i strobove. Nešto što je uobičajeno za sve važne utakmice u BiH, a to najbolje znaju ljudi koji žive i rade u Sarajevu, jer za vrijeme sarajevskog derbija zapali se više pirotehnike nego i na jednom drugom stadionu u BiH. Osim toga, prije nepunih mjesec dana za vrijeme utakmice Sarajevo-Sloboda na tribinama stadiona Koševo odjeknuo je topovski udar koji je raznijeo dio noge navijaču Sarajeva. Sličnih slučajeva bilo je još, a dovoljno je pogledati slike s posljednjeg sarajevskog derbija koji je odigran na Grbavici gdje je Željezničar kažnjen s 4.000,00 KM zbog propusta u organizaciji utakmice i upotrebe veće količine pirotehničkih sredstava od strane vlastitih navijača. Ovdje imamo mnoštvo primjera koje bi mogli navoditi na desetke stranica ali zaustavit ćemo se na samo ova dva primjera.

Distribucija alkohola na stadionu - Kada govorimo o ovome prekršaju, što se tiče NK Široki Brijeg on nije niti postojao. Na samom stadionu nije bilo organizirane prodaje alkohola, osim ako Disciplinska komisija otvaranje pobjedničkog šampanjca prilikom slavlja igrača smatra distribucijom alkohola na stadionu, iako je dobro poznato da niti slavlja na utakmici Lige prvaka, UEFA lige, Svjetskog prvenstva i svih ostalih natjecanja ne prolaze bez pobjedničkog šampanjca. Unos pojedinih boca s plastičnom ambalažom propust je redarske službe ali same distribucije alkohola na stadionu nije bilo.

Ako pogledamo gore navedene prekršaje koji su kažnjivi po Disciplinskom Pravilniku NS BiH vrlo lako je uočiti da se niti jedan od tih prekršaja ne odnosi na fizički napad koji je u svakom slučaju puno teži u svim normalnim situacijama jer uvijek je uvreda ili psovka bila blaže sankcionirana nego napad kojim je prouzročena lakša ili teža tjelesna ozljeda. A kako je Disciplinska komisija do sada kažnjavala po prekršajima koji su rezultirali slabom organizacijom, utrčavanjem navijača na teren, kao i fizičkim napadom na službenu osobu, igrača ili nekog drugog sudionika na sportskom natjecanju izložit ćemo u nekoliko sljedećih primjera.

„2010. godine FK Sarajevo je kažnjeno sa 3.000 KM i tri utakmice pred praznim tribinama zbog loše organizacije utakmice i ulaska navijača u teren u susretu sa NK Široki Brijeg."

„2011. godine Zrinjski je kažnjen sa 4.000 KM zbog loše organizacije utakmice i ulaska navijača u teren u susretu sa Olimpicom."

„2011. godine zbog utrčavanja navijača na teren i napada na igrača Željezničara u finalnoj utakmici Kupa Bosne i Hercegovine Čelik kažnjen sa svega 3500 KM."

„ 2011. godine Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH kaznila je Zrinjski s pet takmičarskih utakmica pred praznim tribinama te 10,000 maraka novčane kazne, zbog izgreda domaćih navijača na utakmici Kupa BiH u srijedu između Zrinjskog i Veleža."

„2013. godine FK Sarajevo kažnjeno sa 8.000 KM i dvije utakmice pred praznim tribinama zbog loše organizacije utakmice i ulaska navijača u teren u susretu sa banjalučkim Borcem (susret prekinut i registriran službenim rezultatom 0:3 za goste)."

„2016. godine Fudbalski klub Sloboda će na račun N/F Saveza Bosne i Hercegovine morati da uplati 4.000 maraka zbog propusta u organizaciji polufinalne utakmice Kupa Bosne i Hercegovine u kojoj je Sloboda na Tušnju ugostila ekipu Željezničara, upotrebe pirotehničkih sredstava na stadionu, ubacivanja tvrdih predmeta od strane vlastitih navijača i distribucije alkohola na stadionu."

„2015. godine kao i obično novčane kazne zbog navijača platit će nekoliko klubova, a najviše (4.000 KM ukupno) morat će platiti FK Sarajevo zbog "razuzdanog" slavlja navijača tijekom posljednje utakmice protiv Slobode."

„2015. godine kažnjen je i Olimpic zbog propusta u organizaciji finala Kupa. Podsjetimo, dio gledatelja tada je napao igrače Širokog Brijega koji su krenuli primiti medalje, a Olimpic je kažnjen sa (samo) 1.500 konvertibilnih maraka."

„2016. Sarajevo je kažnjeno sa 10.000 KM zbog nereda tijekom sarajevskog derbija odigranog na Grbavici u 1. kolu. Savez je kaznio i FK Željezničar zbog izgreda navijača ovog kluba u meču protiv Sarajeva (4.000 KM) i zbog nacionalističkih poruka tijekom meča protiv Olimpica (1.000 KM)."

„2012. godine Banjalučki Borac kažnjen je sa 10.000 KM te šest susreta bez publike zbog divljanja huligana na susretu Kupa BiH sa Željezničarom."

Ako napravimo analizu svih gore navedenih izrečenih sankcija, vrlo lako je uočljivo kako je najtežu kaznu dobio banjalučki Borac, i to zbog teškog huliganskog ispada svojih navijača i izazivanja nereda. Osim Borca tešku kaznu dobio je i Zrinjski kada je također kažnjen s pet utakmica bez publike i 10.000,00 maraka novčane kazne, a sve to zbog napada domaćih navijača na gostujuće igrače što je rezultiralo prekidom utakmice. No, ako pogledamo i ove dvije teške kazne, te ih usporedimo s kaznom koju je izrekla Disciplinska komisija našem klubu, onda ispada da smo mi za verbalni delikt kažnjeni „smrtnom kaznom", dok su drugi klubovi za puno teži prekršaj kažnjeni s „kaznom zatvora", a klubovi koji su činili iste prekršaje kao i mi, pa čak i gore prekršaje, kažnjavani s blago rečeno „uvjetnom osudom".

Zaista se pitamo, kako je moguće da se jedan događaj organiziran u skladu sa svim propisima već u samom startu proglasi sramotnim padajući pod pritisak gore spomenutih medija, dok istodobno jedna od najozbiljnijih medijskih kuća u Bosni i Hercegovini napravi izvještaj bez ikakvog senzacionalizma navodeći odličan ugođaj i ostale pozitivne strane kao nešto što je rijetko viđeno na našim stadionima. Pitamo se i kako je moguće da se ovako rigorozno kazni jedan klub koji poštuje sve propise nogometnog saveza, koji ima cjelokupnu nogometnu infrastrukturu tipičnu za zapadne zemlje, a nikako za BiH, čime se na jasan način šalje poruka svim nogometnim zaljubljenicima kako nisu dobrodošli na jedini stadion koji ispunjava sve uvjete za uživanje u nogometnoj igri.

Ovakva kazna koju je izrekla Disciplinska komisija, šalje nam jasnu poruku kako gledateljima nije mjesto na stadionima. Pitamo se kakvu bi kaznu naš klub dobio da je neki igrač nogometnog kluba Sarajevo napadnut, iako smo na bh stadionima navikli gledati takve scene, a kazne su bile puno blaže.

Navodi kako su u teren upadali razni predmeti su točni, ali tko je god gledao utakmicu vidio je da nijedan od tih predmeta nije mogao nanijeti bilo kakvu povredu, za razliku od situacija gdje su naši igrači bili gađani kamenicama i nije im se dozvoljavalo da prime medalje koje su zaslužili, a da ne pričamo o situacijama gdje su pojedini suci izlazili krvave glave s terena, a kazne su bile...ma nisu ni bili kažnjeni u odnosu na našu kaznu.

Kad se sve sagleda, kad se sagleda dosadašnja praksa Disciplinske komisije ispada da je Široki Brijeg klub za kojeg ne vrijede ista pravila, klub koji je jedini u svijetu kažnjen da igra bez publike ovoliki broj utakmica, a sve to pod navodima da je verbalni delikt najteži oblik prekršaja za razliku od brojnih drugih delikata koji su završavali s puno težim posljedicama, propćeno je iz NK Široki Brijeg.