Njemačkoj legendi Franzu Beckenbaueru prijeti zatvor

Franz Beckenbauer, Suarez, nogomet, Franz Beckenbauer, Švicarsko tužiteljstvo, pranje novca
Švicarsko tužiteljstvo je pokrenulo istragu o njemačkom nogometnom velikanu Franzu Beckenbaueru zbog sumnji u pranje novca, pišu u četvrtak njemački mediji.

"U ime tužiteljstva Švicarske, potvrđujem da je u tijeku istraga koju ste spomenuli u svom članku", izjavila je glasnogovornica tužiteljstva potvrdivši tako pisanje online izdanja " Der Spiegela".

Kako piše "Der Spiegel", Beckenbauera se sumnjiči za pranje novca i zlouporabu povjerenja dok je bio šef organizacijskog odbora njemačke kandidature za domaćina svjetskog prvenstva 2006.

U listopadu 2015, "Der Spiegel" je pisao kako je Njemačka iskoristila tajni fond od 10 milijuna švicarskih franaka (6,7 milijuna eura) za kupnju glasova kojima je dobila domaćinstvo SP-a 2006.

Taj je fond popunio na zahtjev Franza Beckenbauera bivši šef Adidasa Robert Louis-Dreyfus nešto prije ljeta 2000. kada je Njemačka dobila domaćinstvo SP-a tijesnom pobjedom nad Južnoafričkom Republikom s 12 - 11 u glasovima.

FIFA je već u ožujku počela istragu protiv nekoliko čelnih ljudi organizacije Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj. Prošlog listopada je Beckenbauer izjavio da je „napravio pogrešku" prilikom kandidature, ali je odbacio optužbe o korupciji. Očekuje se da će tijekom dana državni tužitelj objaviti više detalja o slučaju.