Njemačka-Gana 2:2

Njemačka, gana, SP Brazil
Dvoboj je obilježio okršaj braće Boateng na svakoj strani, ali i pogodak Miroslava Klosea, kojim se izjednačio na vrhu liste strijelaca svjetskih prvenstava s Brazilcem Ronaldom. Obojica su zabila po 15 golova

Bio je to sjajan susret sa četiri gola, mnogo trke i nizom prilika. Njemačka je vodila 1:0, Gana okrenula u 2:1, a 'Elf' zatim izjednačio. U posljednjih deset minuta jurilo se od gola do gola i vrlo lako se moglo dogoditi da vidimo i peti pogodak. Strijelci za njemačku reprezentaciju bili su Mario Gotze (51) i Miroslav Klose (71), dok su golove za Ganu postigli Andre Ayew (54) i Asamoah Gyan (63).

Utakmica će ostati upamćena i po 15. golu Miroslava Klosea na svjetskim prvenstvima čime je dostigao Brazilca Ronalda na vrhu ljestvice najboljih strijelaca u povijesti SP-a.

Njemačka sada ima četiri boda i vodi na ljestvici, dok je Gana treća s jednim bodom. SAD su druge s tri boda, dok je Portugal posljednji bez bodova. U drugom susretu 2. kola u ovoj skupini u nedjelju će igrati SAD - Portugal, dok će u 3. kolu 26. lipnja igrati SAD - Njemačka i Portugal - Gana.

Prvu zanimljivost vidjeli smo u 9. minuti pred njemačkim vratima. Nakon brze kontre Sulley Muntari je ubacio povratnu loptu u kazneni prostor, no Asamoah Gyan je loše pucao. U 13. minuti zaprijetio je i Christian Atsu udarcem s 20-tak metara, no Manuel Neuer je sjajno obranio. Prvu izgledniju priliku Nijemci su imali u 18. minuti, no Sami Khedira je loše pucao s ruba kaznenog prostora. Tri minute kasnije Thomas Mueller je nakon asistencije Mesuta Ozila bio u sjajnoj prilici, no ispred njeačkog napadača uklizao je Johan Boye i spasio siguran gol. U 33. minuti Neuera je testirao i Muntari snažnim udarcem sa 30-tak metara, no 'jedinica' Elfa je bila spremna.

Njemačka je u drugo poluvrijeme ušla daleko ozbiljnije i u 51. minuti je došla do vodstva golom Maria Goetzea. Mueller je sjajno ubacio s desne strane, a njegov suigrač iz Bayerna udarcem glavom je svladao Daudu. No, njemačka radost kratko je trajala. Tri minute kasnije Gana je gotovo na identičan način izjednačila. Afful je ubacio, a Andre Ayew je glavom zabio svoj drugi gol na prvenstvu. Potpuni preokret dogodio se u 63. minuti kada je gana povela golom Asamoah Gyana kojeg trenira naš Zlatko Dalić u Al Ainu.

Nijemci su neoprezno izgubili loptu na sredini terena, a Gana u dva poteza poentirala. Loptu je presjekao Muntari i sjajno asistirao Gyana koji je majstorski svladao Neuera. 'Ludo' drugo poluvrijeme nastavilo se drugim golom Njemačke u 71. minuti, a strijelac je bio Miroslav Klose koji je ušao u igru dvije minute ranije. Klose je tim golom dostigao Brazilca Ronalda na vrhu ljestvice najboljih strijelaca u povijesti svjetskih prvenstva, obojica su zabila po 15. golova. U 84. minuti pogodak je mogao postići i Muller koji je izbio sam ispred Daude, no Asamoah je blokirao udarac. U posljednjim trenucima susreta sjajnu priliku imao je i Klose, ali je pucao pored gola.

NJEMAČKA - GANA 2:2

FORTALEZA. Stadion Castelao - 65.00 gledatelja; Sudac: Sandro Ricci (Brazil)
Strijelci: 1:0 Gotze (51), 1:1 A.Ayew (54), 1:2 Asamoah Gyan (63), 2:2 Klose (71)
NJEMAČKA: Neuer - J.Boateng (od 46. Mustafi), Hummels, Mertesacker, Hoewedes - Khedira (od 69. Schweinsteiger), Lahm - Kroos, Ozil, Goetze (od 69. Klose) - Mueller
GANA: Dauda - Afful, Boye, Mensah, Asamoah - Muntari, Rabiu (od 78. Badu) - Atsu (od 72. Wakaso), Kevin-Prince Boateng (od 52. J.Ayew), A.Ayew - Asamoah Gyan

tportal.hr