Nizozemska-Australija 3:2

Nizozemska, Australija, SP Brazil, Nizozemska, Meksiko, SP Brazil

Nakon velike pobjede od 5:1 nad aktualnim svjetskim i dvostrukim europskim prvacima Španjolcima, Nizozemska se jako namučila da pobijedi Australiju u dosad najuzbudljivijoj utakmici prvenstva. Australci su oduševili nogometni svijet jer su, iako veliki autsajderi, od prve minute napali Nizozemce, napadali su čak i kada su vodili s 2:1, te ih je samo golema pogreška njihova vratara spriječila da Nizozemcima ne uzmu bod.

Australci su Oranje natjerali da odigraju sjajnu utakmicu u kojoj su gledatelji uživali u pet pogodaka, sjajnom ritmu i barem deset izglednih prilika. Nizozemska je s dvije pobjede vrlo blizu da postanu prva momčad koja je osigurala osminu finala.

Nizozemci poveli, ali brzi povratak

Nizozemska je povela u 20. minuti iz prvog opasnijeg napada nakon što je Arjen Robben uzeo loptu na centru, nezaustavljivo se sjurio u kazneni prostor i matirao australskog vratara za svoj treći pogodak na prvenstvu.

No, samo minutu poslije Australija je izjednačila spektakularnim pogotkom Tima Cahilla. Alex Wilkinson nabacio je dugu loptu u kazneni prostor, a Cahill iz prve volejem zakucao loptu pod vratnicu za dosad najljepši pogodak prvenstva.

U 31. minuti Australci su imali izvrsnu priliku, ali je Mark Bresciano pucao preko vratnice, a dvije minute poslije u još boljem položaju bio je australski Hrvat Matthew Špiranović potpuno sam ne zahvaća dobro loptu na pet metara od gola.

Australci poveli, ali brzinski preokret Oranja

Tempo nije pao ni u drugom poluvremenu, a Australci su nadomak senzacije stigli u 54. minuti kada je Daryl Jaanmat igrao rukom, a iz opravdano dosuđenog kaznenog udarca australski kapetan i Hrvat Mile Jedinak pogađa za senzacionalno vodstvo Australije od 2:1.

Australci ni tada nisu stali, napadali su, ali Nizozemska je uspjela izjednačiti. Uslijedila je brza kontra Nizozemske. Jonathan de Guzman pronašao je samog Robina van Persieja koji snažno pogađa za 2:2.

Deset minuta poslije Oranje je uspjelo prelomiti utakmicu. Prvo je Australac Tommy Oar upropastio najbolju priliku Australaca lošim dodavanjem za Mathewa Leckieja, a u protunapadu se Memphis Depay odlučio na udarac s 30 metara i iznenadio australskog vratara Mathewa Ryana za konačnih 3:2. Australci se nisu predavali, nisu uspjeli izjednačiti, ali su pošteno namučili Nizozemsku.

Napravili smo veliki korak ka osmini finala. Imamo šest bodova i čekamo ogled Španjolske i Čilea. Protiv Australije smo napravili puno pogrešaka jer su oni igrali jako agresivno, izjavio je nakon utakmice Arjen Robben.

Držim da bi bilo pravedno da su moji igrači nagrađeni barem bodom za sve što su pokazali danas. Igrali smo protiv svjetske klase i bili barem ravnopravni. Sreća nam nije bila naklonjena, mi smo trebali voditi s 3:2, a u protunapadu su zabili oni. Mislim da Nizozemska ima sjajan napad, no s ovakvom obranom neće daleko, naglasio je australski izbornik Ange Postecoglou.

U drugom dvoboju iz ove skupine večeras se sastaju Španjolci i Čile. U posljednjem kolu 23. lipnja sastaju se Nizozemska - Čile te Španjolska - Australija.


NIZOZEMSKA - AUSTRALIJA 3:2
Porto Alegre, 41.000 gledatelja, stadion Beira-Rio, sudio Haimoudi iz Alžira.
Strijelci: 0:1 Robben (20), 1:1 Cahill (21), 2:1 Jedinak (54-11m), 2:2 van Persie (58), 2:3 Depay (68)
AUSTRALIJA: Ryan - McGowan, Wilkinson, Špiranović, Davidson - Jedinak,Bresciano (Božanić, 52), McKay - Leckie, Cahill (Taggart, 77), Oar (Halloran, 68)
NIZOZEMSKA: Cillessen - Janmaat, De Vrij, Vlaar, Martins Indi (Depay, 45), Blind - De Jong, Sneijder, De Guzman (Wijnaldum, 78) - Van Persie (Lens, 87), Robben.

hrt.hr