Nitko nije ni primijetio da je Velež teoretski ispao iz Lige

FK Velež - FK Sloboda 1:2

Računica je jasna. I za Velež neumoljiva. Zaostaju 22 boda za desetoplasiranom Mladosti iz Doboj Kaknja, prvom momčadi iznad zone ispadanja, a do kraja Lige ostalo je još sedam utakmica i mogućnost osvajanja 21 boda, piše dnevni-list.ba.

Posljednji udarac Mostarcima je zadala tuzlanska Sloboda i to na za Velež najgori način, pogotkom u 97. minuti susreta u Vrapčićima na dan kada su navijači Veleža Red Army slavili 35 godina postojanja.

Gorko iskustvo

Velež je već doživio gorko iskustvo ispadanja iz elitnog ranga. Dogodilo se to odmah u prvoj sezoni (2002./2003.) zajedničke nogometne lige na razini BiH i trebale su im tri sezone da kroz prvoligašku kaljužu izguraju povratak u najviši rang.

U desetoj sezoni nakon povratka Rođeni su ponovno posrnuli, a da će tako biti bilo je vidljivo još u pripremnom razdoblju kada su iskočile prve ozbiljnije turbulencije u klubu koje se do danas nisu smirile.

Bez ‘vojske za rat'

Teško je bilo i Veležu u sezoni 2008./2009., kada je klub također praktički djelovao bez Uprave, trenerske smjene događale su se iz kola u kolo, ali forma momčadi bila je dovoljno dobra za grčevitu borbu za ostanak..., koji je na kraju izboren upravo zahvaljujući igračima.

Ali, danas je stanje takvo da Velež nema ‘vojsku za rat'. Svidjelo se to nekome ili ne, neosporno je da je Velež poražen na svim poljima i da je krajnje neizvjesno što će se dogoditi s klubom u bližoj budućnosti.

Jedno je sigurno, postavljanje kluba na stabilne temelje i povratak u elitni rang kroz prvoligaški nered puno je teže nego izboriti ostanak u Premijer ligi. U stanju u kakvom se klub trenutačno nalazi, scenarij skorog povratka izgleda gotovo nemoguć.

Sloboda im 1987. oduzela titulu, a sada ih poslala u niži rang

Zanimljivost seže u davnu 1987. godinu. Velež je bio na pragu osvajanja titule prvaka Jugoslavije i trebala mu je pobjeda u posljednjem kolu protiv Slobode u Tuzli. Sloboda se borila za opstanak.

Velež je poveo 1:0 i 13 minuta je bio prvak Jugoslavije, a Sloboda je iz dva jedanaesterca koja je (ne)opravdano dosudio sudac Glavina iz Klisa preokrenula na 2:1, što je na kraju Velež koštalo titule. Sloboda je tada Veležu ‘oduzela' titulu, a 29 godina poslije poslala ih u niži rang natjecanja.