Niko Kovač objavio popis igrača za utakmice protiv Argentine i Italije

vatreni
To su završni ogledi Vatrenih u ovoj godini, osim ako Davor Šuker ne dogovori još koji dvoboj.

Hrvatska ima devet bodova u tri kola u ciklusu za EP, komfornu situaciju i gostovanje na Meazzi. Azzurri su također stopostotni, to je boj za vrh i praktično čekiranje vize za Euro u Francuskoj. Iako je kraj izlučnog procesa daleko, tko dobije već može u potragu za kampom... I zbog toga, i sa željom da se 2014. završi u pozitivnoj, pobjedničkoj atmosferi Niko Kovač odbacio je ganjanje dojma i rezultata sa svjetskim doprvacima, nije mu prioritet pokazati se protiv Messija nego spremiti udarne snage za San Siro.

Zato će Hrvatska na stadionu West Hama odigrati najneobičniju utakmicu otkako nam reprezentacija postoji, nikad u oslabljenijem sastav nije izašla na terenu protiv jačeg suparnika. O ishodu ne želimo previše razmišljati, valjda se neće rušiti rekordi. Najveći poraz Vatreni imaju s Wembleya (5:1) iz 2009. godine od Engleske u kvalifikacijskom ogledu za SP.
Google oglasi

Niko Kovač u ponedjeljak u Zagrebu okuplja ekipu za Otok, napravio je listu od 18 igrača koji će u 12.30 letjeti s Plesa u London. Vodit će ih on i Vatroslav Mihačić. Bit će tu 12 nogometaša iz HNL-a i šestorica iz inozemstva. Najbolji Vatrenih, njih 16, ne dođe li do kakve preinake, okupit će se u utorak u hotelu As i vježbati za Milano. Trenirat će svaki dan, dok se izbornik ne vrati pod paskom Roberta Kovača i Gorana Lackovića, uz kondicijskog trenera Igora Jukića. Od "Londončana" nekolicina će se priključiti za kvalifikacijski ogled, ostali će se u četvrtak moći vratiti u klubove.

Dvoboj s Argentinom, koji bi u svakom drugom terminu bio poslastica, četiri dana prije Italije zvuči kao neslana šala i doista bi bilo u redu da predsjednik HNS-a objasni što je s tim dogovorom htio postići. Kovač je ostao rezolutan, kao što je planirao u slučaju da se igra sa SAD-om, što je bila prva opcija, tako će i sastavu Gerarda Martina sučeliti pričuve. Učinit će sve da Hrvatska u Italiji bude orna i svježa za 90 minuta vrhunske utakmice.

I to mu nitko nema pravo zamjeriti, kakav god bude ishod na kraju. Jer što bi se postiglo i da Luka Modrić i ekipa idu u London, čak i da dobro prođu, te pozitivne impresije ništa ne bi vrijedile ako bi se palo na San Siru.

Dok se izbornik Niko Kovač ne oglasi baratamo samo s neslužbenim listama. Igrači koji su podnijeli najveći teret u prethodnih susreta idu u Italiju: Subašić, Srna, Ćorluka, Lovren, Vida, Pranjić, Modrić, Rakitić, Brozović, Perišić, Kovačić, Mandžukić, Kramarić i Olić. Uz njih pretpostavljamo da se nalaze Vrsaljko i Strinić.

Četvorica novaka na popisu za London povećat će listu nogometaša koje je Kovač učinio reprezentativcima. Marin Leovac, Mato Jajalo, Marko Rog i Jozo Šimunović prvi su put u tom kadru. Osim njih, za dvoboj s Gaučima konkuriraju: golmani Kalinić i Vargić, defenzivci Jedvaj, Tomečak, Lešković, Schildenfeld, Hrvoje Milić; veznjaci: Pašalić, Halilović, Anas Sharbini, Antolić i Pjaca, te napadači Kalinić i Čop.

Takva momčad, mlada i s malo međunarodnog iskustva, na razini je HNL kluba s vrha tablice, pa je utakmica više šansa pojedincima da pokažu koliko se na njih može računati. U fokusu bi trebali biti Leovac za uvijek sporno mjesto lijevog braniča i Marko Rog, dolazeće zvijezda s Parka mladeži. Svakako će bitna biti rola biti igrača poput Jedvaja i Halilovića.

Kako god, pred nama je najčudniji tjedan Vatrenih. Dvije utakmice, dvije momčadi, raspodijeljen stožer i prateće službe, izbornik s pričuvama, a A kadar radit će s pomoćnicima, tek u četvrtak će moći napraviti pravi trening za nedjelju.

JUTARNJI LIST