Niko Kovač objavio kandidate za Island

Hrvatska, Vatreni, kvalifikacije, kvalifikacije, baraž, Hrvatska, Niko Kovač, Hrvatska, popis, Vatreni, Vatreni, Hrvatska, hrvatska-island, Niko Kovač, Vatreni, hrvtaska vatreni, gaučosi, Argentina, Hrvatska zemlja, Niko Kovač, prijateljska utakmica, Hrvatska, grčka
O jednom od posljednja četiri europska mjesta na svjetskoj smotri odlučivat će Hrvatska i Island. Hrvatska pod vodstvom novog izbornika Nike Kovača, a Island pod vodstvom prekaljenog Larsa Lagerbäcka.

Nakon putovanja po Europi, tijekom kojih je posjetio veći broj reprezentativaca, Niko Kovač prenio je dojmove: "Dojam je pozitivan, atmosfera u svlačionici bila je vrlo dobra, no na terenu je bilo 11 pojedinaca, a nogomet je kolektivan sport i treba surađivati. Bez kohezije stvari neće funkcionirati, ali dečki su motivirani i optimistični što se tiče budućnosti. Što je bilo, zaboravljeno je, idemo prema naprijed. Svi su u punom pogonu, zabijaju, asistiraju i napravit ćemo sve potrebno da kroz dvije utakmice prođemo na Svjetsko prvenstvo, makar znamo da će biti teško".

Ishodom ždrijeba dodatnih kvalifikacija u Hrvatskoj su uglavnom zadovoljni, s obzirom da na ostale opcije, ali Islanđane se nipošto ne smije olako shvatiti, upozorava izbornik: "Gotovo smo ih potpuno upoznali. Pogledali smo pet ili šest utakmica, skenirali smo ih od glave do pete. Znamo kako igraju, imamo plan i program kako ćemo mi pristupiti. Izbornik Lagerbäck ima puno iskustva, a Island je savršen u fazi napada i fazi obrane, to se uči u školama. Brzi su i izravni, igraju jednostavan nogomet, znaju i preskočiti igru, ali i držati loptu na zemlji. Okomiti su i moramo se svi braniti u bloku. Nisu slučajno došli do drugog mjesta, krvavo su ga zaradili. Osim toga, to su fizički jaki, motorični momci".

"Mi smo tehnički bolji, ali samo ako odigramo na sto posto. Inače smo ravnopravni. Nemojmo misliti da je Island smiješna momčad", dodao je Niko Kovač.

Hrvatski reprezentativci pružaju dobre partije u svojim klubovima, a na popisu ima i novih imena:

"Naravno da me raduje dobra forma naših igrača. Oni nisu zaboravili igrati nogomet, samo je glava uvijek veliki problem, a malo je palo i samopouzdanje u zadnjim utakmicama. Vrsaljko i Kranjčar ići će na dodatne preglede, no čuo sam se s njima i mogli bi biti u punom pogonu. Maleš kroz cijelu sezonu igra vrlo dobar nogomet, možda je malo zapostavljen kao zadnji vezni. Ako igra kvalitetno u klubu, zaslužio je poziv u reprezentaciju, a isto vrijedi i za Benka, koji igra dobro i u Europskoj ligi", zaključio je izbornik Kovač.

Prva utakmica dodatnih kvalifikacija igra se na Islandu 15. studenoga, a uzvrat je 19. studenoga na stadionu Maksimir u Zagrebu.

Popis kandidata za utakmice Hrvatske i Islanda:

Vratari: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Hajduk)

Braniči: Darijo Srna (Šahtar), Dejan Lovren (Southampton), Josip Šimunić (Dinamo), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos), Ivan Strinić (Dnipro), Domagoj Vida (Dynamo), Šime Vrsaljko (Genoa)

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Niko Kranjčar (QPR), Ivan Rakitić (Sevilla), Ivan Perišić (Wolfsburg), Mateo Kovačić (Inter), Milan Badelj (HSV), Mate Maleš (Rijeka), Ivo Iličević (HSV)

Napadači: Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo Alves da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Everton), Leon Benko (Rijeka), Ante Rebić (Fiorentina)

Pretpozive su dobili Oliver Zelenika iz Dinama te Igor Bubnjić iz Udinesea, koji kandidiraju i za oglede mlade reprezentacije, zatim Nikola Kalinić iz Dnipra te Ognjen Vukojević iz Dynama.

hns-cff.hr