Nikad ga nismo vidjeli takvog: Dalić na mukama, Hrvatska ima velike probleme uoči Engleske

zlatko dalić, Hrvatska nogometna reprezentacija

Prvi put otkako je počelo Svjetsko prvenstvo vidjeli smo hrvatskog izbornika Zlatka Dalića vidljivo napetog. Dosad je bio vrlo opušten i miran, čak i pred prvu utakmicu s Nigerijom, pa i pred okršaje s Dancima i Rusima u osmini odnosno četvrtfinalu izgledao je dosta relaksirano, kao da je bio siguran da će Hrvatska te ispite riješiti u svoju korist.

Subašić i Vrsaljko još uvijek upitni
Naravno, pritisak je ogroman, odgovornost je velika, u pitanju je polufinale Svjetskog prvenstva, najveća utakmica ove hrvatske generacije, ali i općenito hrvatskog nogometa u posljednjih 20 godina. Hrvatska drugi put u povijesti igra polufinale SP-a, time je sve rečeno. Na izravno pitanje hoće li Danijel Subašić i Šime Vrsaljko biti spremni, izbornik je odgovorio:

''Nisam siguran, danas trebaju imati testove, vidjet ćemo što će biti. Bit će mi žao ako netko neće moći igrati, to bi bio veliki hendikep, ali imamo 22 igrača i tražit ćemo rješenja.''

Bili smo u neposrednoj blizini, na svega dva-tri metra iza kamere i dobro se mogla vidjeti zabrinutost na Dalićevu licu, a još više na govoru tijelu. Tko ga dobro poznaje, to je lako mogao uočiti. Na kameri se nije vidjeli, ali izbornik je na postavljeno pitanje nesvjesno zgrčio nogu, kada da njega boli koljeno ili zadnja loža, a ne Vrsaljka i Subašića.

Teško je reći tko je značajniji za hrvatsku momčad, čiji bi izostanak bio veći hendikep za Hrvatsku, ali ako moramo odabrati, onda je to u ovom trenutku Vrsaljko. Subašić je bio junak Vatrenih u posljednje dvije utakmice, on je vjerojatno najzaslužniji što se Hrvatska plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva, njegov značaj je ogroman, samopouzdanje mu je naraslo do neba, dovoljno je reći samo to da projicira sigurnost na cijelu momčad, ali njegov izostanak vjerojatno bi se manje osjetio, i to iz jednostavnog razloga što Dalić na klupi ima odličnu zamjenu.

Lovre Kalinić vrhunski je vratar, izbornik se u njega može pouzdati da će u najmanju ruku dobro odraditi posao, iako ni to nije sto posto sigurno, jer polufinale SP-a donosi ogroman pritisak i tko zna kako bi Kalinić reagirao, ipak je većinu vremena na SP-u sjedio na klupi i nije i ne može biti u istom tonusu kao Subašić. To je potpuno logično zaključiti.

Vrsaljkov izostanak bio bi veći hendikep
Međutim, Vrsaljkov izostanak bio bi veći udarac za hrvatske ambicije iz nekoliko razloga. Prvi je taj što Hrvatska nema adekvatnu zamjenu na desnom boku. Nominalno je to Tin Jedvaj, po onome kako su sve pozicije pokrivene na papiru. Osim što je još relativno mlad i neiskusan, Jedvaj po vokaciji ipak nije bek i teško je očekivati da bi bio na traženoj razini. U posljednje vrijeme nije bio ni u nekoj obećavajućoj formi.

Drugi razlog je taj što se Dalić vjerojatno ne bi odlučio za Jedvaja, nego bi desnu stranu išao krpati sa iskusnijim igračem, vjerojatno Domagojom Vidom. One je već igrao na bekovskim pozicijama, ali vjerujemo da nećemo pogriješiti ako kažemo da je na bočnim stranama dosta limitiran. Mislimo da je to realna procjena. To je jedan dio problema.

Drugi je taj što bi se jednom rošadom oslabile dvije bitne pozicije u momčadi; bio bi razbijen stoperski duo Lovren - Vida, koji je do sada vrlo dobro funkcionirao i bio temelj hrvatske igre u obrani, a na desnoj strani ne dobili kvalitetu kakvu Vrasljko donosi. Vida obrambene zadatke na bekovskim pozicijama, i lijevoj i desnoj strani, može dobro ili solidno ispuniti, no prema naprijed je ograničenih mogućnosti, posebice u odnos na Vrsaljka.

To bi bio značajan nedostatak u okršaju s reprezentacijom kvalitete jedne Engleske. Teško je ostvariti kvalitetan pritisak ako bekovi ne sudjeluju u fazi napada na pravi način. Realno, teško je očekivati od Vide da probija stranu i šalje upotrebljive centaršutove.

Taj bi nedostatak bio tim veći jer hrvatska reprezentacija na lijevoj bočnoj strani odavno nema tu snagu kao na desnoj. U svim analizama lijeva bočna strana bila je najproblematičnija za hrvatsku reprezentaciju, a izostankom Vrsaljka pojavio bi se sličan problem i na desnoj strani. Više nego dovoljan razlog za skepsu i sumnje.

Ako bi izbornik razbijao stoperski par, mjesto drugog stopera popunio bi Vedran Ćorluka. On jest iskusan, ali pitanje je u kakvoj je formi, ipak je ispao iz udarnog sastava, a uz sve to, morao bi se i mijenjati način igre. Ćorluka je ispao upravo iz toga što je izgubio hitrinu, koja mu ionako nikada nije bila jača strana, i što Hrvatska s njim u momčadi teško može igrati s visoko postavljenom zadnjom linijom, pa stoga teško može napraviti kvalitetniji presing na zadnju liniju suparnika, posebice jer Englezi imaju iznimno hitre igrače koji bi na širokom prostoru lakše prolazili u kontri.

Zlatko Dalić će mijenjati taktiku?
Dakle, Hrvatska bi bila osuđena na povučenu igru, sa zadnjom linijom postavljenom blizu vlastitu golu. Možda bi takva igra u konačnici donijela rezultat, ali analizirajući situaciju prije utakmice, izgleda previše jednodimenzionalno i otvara Englezima mogućnost za kontinuiranu dominaciju, što nam se ne čini jako dobro opcijom.

Kad se sve navedeno uzme u o obzir, ne treba čuditi što je izbornik zabrinut, jer pritišću ga doista veliki problemi. Mogao bi se opustiti kada bi pomislio „što nas briga, već smo napravili rezultat", ali Dalić je pokazao da nije taj tip, otpočetka ostavlja dojam da vjeruje i osjeća kako Hrvatska može i do samog kraja. A šansa je tu, i to povijesna.

Stara poslovica kaže da "koga nema, bez njega se mora i može". Međutim, jasno je da je to samo fraza u ovom slučaju. Bila bi doista velika šteta da Hrvatska na megdan Englezima ne može izaći u svojem najboljem sastavu, ili barem u sastavu gdje će izostanci biti na pozicijama za koje postoje adekvatne alternative.

Za vezni red i napad nema toliko problema, tu je hrvatska klupa najšira, osim ako baš ne izostaju Modrić ili Rakitić, jasno da bi to bio teško nadoknadiv gubitak, ali oni se osjećaju dobro i bit će spremni, tu nema nikakvih problema. Međutim, ako Vrsaljko ne bude mogao, otvorit će se cijeli niz spomenutih problema. Izbornik je na muci i ako Vrsaljko bude donekle zaliječen.

Uvijek je veliki rizik započeti utakmicu s igračem koji nije sasvim fit, taj problem protivnik tipa Engleske brzo će uočiti i mogao bi ga lako iskoristiti. Dalić će biti u velikoj dilemi - ići s nedovoljno spremnim igračem ili uvesti zdravog, ali nedovoljno iskusnog igrača za kojeg ne može biti siguran kako će odigrati, ili napraviti rošadu, pretumbati zadnju liniju i riskirati na više mjesta?

Sva ta pitanja zadaju tešku glavobolju, treba dobro razmisliti i odvagnuti što i kako napraviti. Nadajmo se da će izbornik pronaći najbolja rješenja, dosad ih je uvijek pronalazio.

dnevnik.hr