FOTO  Nemanja Bilbija: Ponovno nam se vratilo samopouzdanje i tu smo gdje jesmo

bilbija

... je sa suprugom Sanjom došao kući u rodni grad.

Nisu dugo dolazili pa je iskoristio pauzu u prvenstvu da posjeti svoje najbliže. No, odmor kratko traje...

Rodni grad

- Da, vraćamo se u Mostar, jer počinju novi treninzi za nastavak sezone. Lijepo je u Banjoj Luci, poželio sam da vidim drage ljude, ali obveze su takve da se nema mnogo vremena za opuštanje - objašnjava Bilbija.

Njegov Zrinjski ponovo je na prvom mjestu. Ekipa koja je osvojila posljednje dvije titule, ponovo je glavni kandidat za titulu. Iako se činilo da je ekipa oslabljena i da će teško ponoviti prošlosezonski uspjeh, mostarski "Plemići" nastavak Premijer lige narednog vikenda dočekat će kao lider.

- Bilo je malo nesigurnosti u početku. Dosta igrača nam je otišlo, došli su novi, ali se tim poprilično promijenio i trebalo je vremena za uigravanje. A i raspored nam je bio malo teži. No, osim kiksa protiv Radnika, ostale utakmice smo odigrali dobro. Ponovo nam se vratilo samopouzdanje i tu smo gdje jesmo - ističe Bilbija.

Nemanja je u posljednjem susretu protiv Viteza postigao tri gola. Ta, ali i partije iz ranijih utakmica te prošle sezone nisu promakle izborniku Mehmedu Baždareviću pa je dobio poziv za reprezentaciju. Doduše, kada je spisak reprezentativaca skraćen, i Bilbija se našao među šestoricom koji nisu otputovali na Cipar i Gibraltar, ali ga to ne demoralizira.

- Drago mi je da je izbornik odlučio da me pozove. To je veliko priznanje, mada vjerujem da sam zaslužio poziv. Veliki mi je to podstrek za daljnji naporan rad bez obzira na to što nisam otišao na Cipar - govori napadač Zrinjskog.

Na tabeli Premijer lige Zrinjski prate Mladost iz Doboja kod Kaknja i Željezničar te Široki Brijeg i Radnik. Pitali smo Bilbiju ko će biti glavni konkurent za vrh.

- Željo je uvijek u vrhu, a tako će biti i ove sezone, očito. Široki ima dobru ekipu i sigurno neće kao prošle sezone igrati Ligu za opstanak. Sarajevo je sada zaostalo, ali vjerujem i želim im da se dignu i priključe vrhu - govori Bilbija.

Naravno, Sarajevo je i njegov klub. Igrao je dvije sezone na Koševu i rado se sjeća tog perioda. No, njegov bivši klub sada prolazi kroz težak period.

- Bilo mi je prekrasno dvije godine u Sarajevu. Inače, kada ide dobro, u Sarajevu je divno igrati. No, kada krene loše, onda je potpuno drugačije. Nova ekipa, čini se, ne može da se nosi sa pritiskom. Mi smo mogli i donijeli smo dva trofeja nakon mnogo godina. Previše igrača odlazi i dolazi u Sarajevu, a o trenerima da i ne govorim. Pa, evo, već treći nakon samo šest kola u prvenstvu. Zrinjski je tri promijenio u posljednjih četiri-pet godina. Nelogično je da, kada je išlo dobro i bilo rezultata, onda se u Sarajevu mijenjalo. Odlazili su igrači. Mi smo osvojili trofeje, ali nismo valjali pa je sedam-osam igrača otišlo. Ipak, želim Sarajevu da se vrati tamo gdje pripada - kaže Bilbija.

Čekam ponudu

Iako je bilo nekih nagovještaja da bi mogao napustiti Zrinjski, Bilbija je, u dogovoru s čelnicima kluba, odlučio da ostane ove sezone u Mostaru. Bilo je ponuda koje nisu potpuno zadovoljile ni njega ni klub.

- Dogovorili smo se da ostanem. Naravno, ako bi stigla neka ponuda u zimskom prijelaznom roku koja se ne odbija, vjerojatno bih otišao. Za sada je nema, a s klubom sam dogovorio nastavak suradnje - kaže Bilbija.

Dnevni avaz