FOTO/VIDEO  Nekad na braniku domovine, danas ih privode jer ne sjede na svom mjestu

Zvone Boban

... ih je na rub propasti, iako to sami ne žele priznati. Brojne zabrane ostavile su na tribini tek koju stotinu većinom mlađih navijača, no čini se kako će se i njima nekako ‘prišiti’ koja zabrana ukoliko nastave s borbom protiv sadašnjih čelnika kluba, piše Sportski.net.

Danas se u svijetu jedino u Zagrebu ljudi privode jer nisu sjedili na svom mjestu na skoro praznoj tribini. Takvu represiju Boysi ne pamte ni od dana Zlatka Canjuge i borbe za povratak imena Dinamo.

A prije 24 godine dogodila se ‘ona' utakmica. 13. svibanj 1990. godine mnogim će navijačima Dinama ostati u sjećanju kao prekretnica u borbi za hrvatsku samostalnost. Većina BBB-a će se složiti s činjenicom kako je to bio početak Domovinskog rata. Uoči gostovanja Crvene Zvezde u Maksimiru Dinamo je bio drugi na prvenstvenoj ljestvici, upravo iza beogradskog kluba.

Do incidenta je došlo u vrijeme kada su se igrači zagrijavali na terenu, a nemili događaji koji su uslijedili potrajali su više od sat vremena i ušli su povijest. Trganje reklama, gađanje kamenjem i stolicama, tučnjava na južnoj tribini maksimirskog stadiona, probijanje zaštitne ograde te policijski pendreci, suzavci, šmrkovi i sirene...

Na južnoj tribini stadiona nalazile su se Delije predvođene Željkom Ražnjatovićem - Arkanom, koji je pak bio na Zvezdinoj klupi kao dio službene delegacije Beograđana. Nakon uvodnih provokacija i trganja reklama probili su ogradu na jugu i krenuli u obračun s malobrojnom skupinom običnih domaćih gledatelja. Tadašnja ‘milicija' nije reagirala na nerede, pa je ubrzo došlo totalnog kaosa. Na noge se digao sjever. BBB-i su probili zaštitnu ogradu, utrčali na travnjak i sjurili se prema južnoj tribini.

Međutim, tada na scenu stupaju nadležni organi (milicija), koji su sa suzavcima, pendrecima i šmrkovima krenuli u obračun s BBB-ima. Nastao je urnebes. Neki događaji iz tog dana će se uvijek prepričavati. U obranu Dinamovih igrača stali su i poneki igrači. Među njima prvenstveno tadašnji kapetan i ikona Dinama - Zvonimir Boban.

Scena kada udara jednog milicajca obišla je svijet. No, instinktivna reakcija mogla ga je stajati života.

Naime, spomenuti policajac, Refik Ahmetović, u kasnijem prisjećanju na taj događaj spomenuo je kako su ga kolege nagovarali da Bobanu puca u leđa. Srećom, nije došlo do tragičnih posljedica. Boban je kažnjen s devet mjeseci neigranja, zbog čega je propustio i Svjetsko prvenstvo u Italiji.

Neredi su se nastavili i izvan stadiona. BBB-i su se u nekoliko navrata pokušali probiti do južne tribine, a milicija je na njih pucala gumenim mecima. Epilog neodigrane utakmice je oko 200 ozlijeđenih, a samo čudom nije bilo mrtvih.

Oni stariji dobro se sjećaju tog dana. Dana koji je ostao u pamćenju svih ljubitelja modre boje, ali i šire. Iako utakmica nikad nije odigrana, sjećanje na nju i dalje živi. ‘Sveti' datum u navijačkoj i klupskoj povijesti još dugo će ostati duboko urezan u naša sjećanja.