Navijam, za Mostarce. Nema sumnje da je Zrinjski uvjerljivo najjači i najkompletniji

Branko Karačić

... Club Bruggeom rabeći usluge i Mateja Mitrovića te Ivana Tomečaka:

- Leko je nakon promocije u Lokerenu zaista zgrabio šansu. Šteta što mu se malo komplicira u razigravanju šestorice najbolje plasiranih jer su Bruggeovi minimalni porazi (0:1) u Gentu i Bruxellesu doveli Anderlecht na smo tri boda zaostatka. A ipak je posrijedi najveći tamošnji klub, ktome kraljevski, sa sjajnom logistikom pa našima neće biti jednostavno. Na redu je neizvjesna završnica. Ivan je već učinio toliko toga, definitivno gurajući Standard Liege iz udarne trojke. Ispostavlja se da je odsad svaka utakmica derbi, jako je zanimljivo, napeto, „opasno", bit će tako i u preostalih sedam kola, piše prvahnl.hr.

U Karačićevom KAA Gentu izvrsno brani reprezentativac Lovre Kalinić?
- Najkvalitetniji i najuspješniji vratar belgijske lige. Iako je puno primio, ne svojim krivnjom, svojom je zaslugom toliko toga i zaustavio. KAA se nada proboju na sam vrh, trenutačno zaostaje šest koraka.

Franko Andrijašević se u toj momčadi nikako ne stigne razmahati...?
- Tamo vladaju posebni uvjeti u kombinaciji s krutim pravilima: moraš se prilagoditi kolektivu s obzirom na to da se on ne namjerava prilagođavati pojedincu. U sustav uđeš ili ne uđeš, nitko te ne gura i ne čeka. Ne bojim se za Stipina sina, dohvatit će kote koje mu pripadaju. Štošta bi napravio i u međuvremenu, da nije bilo problema s ozljedama.

Ostanimo u inozemstvu, ovom susjednom, bosansko-hercegovačkom?
- Više hercegovačkom, boravio sam u južnoj sferi... Ponosim se naslovom prvaka sa Zrinjskim u sezoni 2013./2014. Nije loše bilo ni u Širokom, kod mene je počeo aktualni i cijenjeni Luka Menalo, od ljeta Dinamovac. Odličan je i Stjepan Lončar, svježi reprezentativac BiH.

Siječanjska avantura s Vitezom nije dobro završila?
- Bio sam i prije, pokušao pomoći u drugom mandatu koji je na nesreću prekinut odmah; shvatio sam da nemam što tražiti sa samo 11 igrača u klubu bez uprave i osnovnih uvjeta, stoga sam se pokupio...

Tko će biti prvak, Željezničar ili Zrinjski?
- Navijam naravno za Mostarce. Nema sumnje da je Zrinjski uvjerljivo najjači i najkompletniji u svim segmentima, osobito nogometaškom. Blaž Slišković? Baka k'o Baka, boem, onakav kakav je bio i u igračkim danima.

Kaže Branko da je Goran Sablić sa Širokim zaostao stjecajem okolnosti, makar je njihova infrastruktura uzorna, bez premca:
- Cijelo desetljeće odmakli su svima, i sarajevskim sastavima. Naime, stadioni, tereni i popratni sadržaji ključna su mana Premijer lige. U protivnom bi bila dosta bolja.

Što će Robert Prosinečki s reprezentacijom?
- Ne znam. Riječ je o specifičnom okruženju, o državi s „tri države". Pričao sam i s Robijem i s prvim asistentom Gordanom Ciprićem, informirao o domaćem kadru. Potencijal neupitan.

Eto nas napokon i kod kuće. Tko će ispasti, kako mu se čine njegovi Vinkovčani?
- Cibalia diše na škrge, poput cijele Slavonije, ostavljene, napuštene. Bori se, trudi, pati. Gledao sam kako dobiva Inter 3:0, no gosti su potpuno podbacili, ni sjena sastava koji je s Dinamom ostao na 0:0. Kraj Bosuta situacija se ne mijenja iz godine u godinu, stalna je jedino kriza. Nema novca, ima neprestanih promjena, odlazaka-dolazaka, izazova i iskušenja raznih fela. Teško je živjeti, još teže raditi. Međutim, mislim da će izboriti play-off.

Znači li to da će ispasti Istra 1961 budući da se Rudeš čudesno razmahao?
- Pa... znači. Ne čini mi se logičnim da će Puljani smoći snage za prebacivanje u višu brzinu, previše je tegoba koje koče svaki napredak. Neće izdržati. A Rudeš je stvarno u pravom ritmu i uzlaznoj putanji.

Nahvalio je bivše kolege i poslodavce, Osječane:
- Nekad se plaća dobivala na kapaljku, sad je sve sređeno, konsolidirano, stabilizirano. Svaka čast predsjedniku Ivanu Meštroviću. Ne moram naglašavati koliko su mi Bijelo-plavi dragi.

Dinamo je već prvak?
- Nije, ali će biti.

Hajduk se ne predaje?
- Vidim, pratim, čestitam.

U primjerne po mnogočemu svrstava Riječane:
- Vjerojatno se ne zna da sam do posljednjeg dana bio kandidat za trenera, konkurent Matjažu Keku? Sviđa mi se kako su na Kantridi i Rujevici gradili momčad i klub, svatko objektivan zapljeskat će gazdi Damiru Miškoviću, sportskom direktoru Srećku Juričiću i dakako Keku.

Rado se sjeća dionice u Šibeniku:
- U natjecateljskoj sezoni 2009./2010. bili smo četvrti u Ligi 16 i izborili kvalifikacije za Europsku ligu, povijesne susrete s malteškom Sliemom Wanderers i ciparskim Anorthosisem iz Famaguste, domaćini smo bili u Dugopolju pa Splitu.

Karačić je na oduševljenje šefova i Funcuta doveo team do finala Hrvatskoga kupa:
- Hajduk nas je u Poljudu dobio 2:1. Na Šubićevcu smo se dugo držali, nakraju izgubili nesretno 0:2.

Daleko su ta vremena, stvarnost je na žalost drugoligaška.
- Vatreni? Ne bojim se za Luku Modrića i probrane internacionalce. Spadam među one koji smatraju da je kucnuo čas za veliki uspjeh generacije na silasku.

Bi li dovoljan bio prolazak SP-skupine?
- Bi i ne bi. Ogroman je uspjeh već to što smo se plasirali. No nas Hrvate ta činjenica ne zadovoljava, većina rezonira da se radi o nečem najnormalnijem. Da, bilo bi fantastično otići u drugi krug, biti s 15 najjačih selekcija današnjice, kad bi se otvarale neslućene perspektive u nokaut-fazi. Uzdam se u takav scenarij, premda ne bih zamjerio ni da se kući vratimo poslije tri zagarantirane utakmice.

Podcjenjujemo Nigeriju i Island?
- Bez dvojbe, što je sasvim pogrešno, prepotentno, bahato. Uvažavamo jedino Argentinu. Tvrdim da je grupa vrlo nezgodna.

Što predlaže?
- Pustimo Zlatka Dalića da poduzima sve kako je zamislio i isplanirao. I nemojmo nikoga pokopati završimo li suprotno općim željama i „naredbama". Glavno je da smo u tom super uglednom društvu!

Branko Karačić je slobodan, u potrazi za angažmanom?
- Baš i ne tražim, a menadžera nemam. Ponekad se pitam jesam li uopće bio u nogometu, kamoli nešto pokazao, vrijedio, značio...