Navijači Veleža ipak dolaze na gradski derbi

Ultras - Zrinjski, Gradski derbi, Red Army, Zrinjski - Velež, Stadion HŠK Zrinjski, MUP HNŽ, bus derbi, GOŠK Gabela, napad, navijači, Mostar, navijački neredi, strah, policija

Kako se za nešto više od desetak dana bliži utakmica najvećeg mogućeg rizika, u kojoj se sastaju mostarski rivali Zrinjski i Velež, članovi Komisije Nogometnog saveza BiH, kojem predsjedava Novak Damjanović iz Banja Luke, danas će najviše pažnje posvetiti upravo mostarskom derbiju.

Dolazak navijača

''Izričito ću tražiti da se navijačima Veleža omogući da prisustvuju utakmici, jer svi mečevi se i igraju najviše zbog gledatelja. Rat je zvršen prije dvadesetak godina i nitko se ne može pozivati na to razdoblje i bježati od odgovornosti u smislu profesionalnog i ozbiljnog organizioranja utakmice. Imamo policiju, imamo isto tako, jake zaštitarske i redarske službe i domaćin susreta je dužan poduzeti sve kako bi na profesionalnoj razini organizirao utakmicu'', riječi su Novaka Damjanovića.

Posljednja zbivanja od prije nekoliko dana, kada su sukobi dvije navijačke skupine zabilježeni u Širokom Brijegu gdje su u subotu snage odmjerili Široki Brijeg i Velež, dodatno su ''potpalili'' uzavrele navijačko-huliganske strasti u Mostaru.

Nekoliko sati prije zore, u ponedjeljak, ispaljeno je nekoliko hitaca u Ultras pub u mostarskom naselju Podhum.

Inače, riječ je o lokalu gdje se okupljaju navijači Zrinjskog. Policija je pronašla čahure od streljiva ispred objekta, što su bili polazni tragovi u pokušaju da se pronađe napadač. Spletom sretnih okolnosti, hitci koji su prosvirali staklena okna na objektu nisu ranili čuvara Salku Gološa, koji se nalazio unutar Ultras puba.

Policija se sprema

S obzirom da su na nogometni susret Zrinjskog i Veleža u Mostaru uvijek završavali navijačkim neredima, doznajemo da policija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji već vrši pripreme za predstojeću utakmicu Zrinjski - Velež koji bi na rasporedu trebala biti u nedjelju 4. listopada.

Glasnogovornik Uprave policije Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak izjavio nam je jučer kako policija još uvijek neće izlaziti u javnost s informacijama i najavama svojih aktivnosti u vezi odigravanja mostarskog derbija.

''Tek za dva ili tri dana mogli bi izaći s prvim informacijama. Policija je poduzela mjere za spomenutu utakmicu'', rekao nam je Bošnjak. Iz uprava dva mostarska premierligaša jučer su odaslane različite poruke.

Ivan Beus, predsjednik HŠK Zrinjski, potvrdio je kako čelnici tog kluba još nisu raspravljali ni razmišljali o utakmici s Veležom.

''Mi već godinama prakticiramo organizacijski pristup po principu meč za meč. Do utakmice sa Veležom imamo još jedan susret. Za sada jedino mogu kazati da će Uprava Zrinsjkog sa svojim stavom izaći tek kada se po tom pitanju izjasne policija i nadležna tijela Nogometnog saveza BiH'', rekao je Beus.

S druge pak strane iz Uprave Veleža stiže poruka koja je kratka, ali i precizna.

''Našim navijačima trebaju se osigurati svi uvjeti da nesmetano dođu na utakmicu i bodre svoje igrače'', rekao je Ćamil Zuhrić, dojučerašnji predsjednik, a sadašnji član Uprave Veleža, piše Dnevni list.