Najveći skandali na Svjetskim prvenstima: Od 'Božje ruke' sve do Zidaneova zamračenja

Svjetsko prvenstvo, skandali
...Giorgija Chiellinija, agencija Associated Press objavila je pregled najvećih skandala i šokova po kojima pamtimo prijašnja svjetska prvenstva.

1) „Božja ruka"

Diego Maradona bio je najozbiljniji konkurent Peleu za epitet najboljeg igrača svih vremena, ali možda će ga se najviše pamtiti po trenutku iz četvrtfinala SP-a 1986. u Meksiku, kad je rukom gurnuo loptu u mrežu za vodstvo Argentine protiv Engleske (1:0). Tuniski sudac Ali Bin Nasser mislio je da je Maradona igrao glavom te je priznao pogodak.

Utakmica je igrana u povišenim tenzijama zbog nedavno završenog Falklandskog rata, a Maradona je dolio ulje na vatru izjavom kako je gol bio ispravan te da je postignut „malo s Maradoninom glavom, a malo s Božjom rukom".

Maradona je na istoj utakmici postigao briljatan pogodak, jedan od najboljih na svjetskim prvenstvima uopće. Driblingom je prošao polovicu igrača engleske momčadi i zabio za konačnih 2:1. Argentina je te godine postala svjetski prvak...

2) Gol koji to nije bio

Davno prije nego što se pojavila tehnologija gol-crte, Geoff Hurst postigao je pogodak za Englesku u finalu Svjetskog prvenstva protiv Zapadne Njemačke 1966. godine. Prvih 90 minuta završilo je rezultatom 2:2, na kraju su Englezi slavili sa 4:2 i na domaćem terenu postali svjetski prvaci, a Hurst je u produžetku snažnim udarcem uzdrmao gredu od koje se lopta odbila u teren. No, velike su se polemike kasnije vodile oko toga je li lopta prešla crtu. Englezi su tvrdili da je, Nijemci da nije. Pomoćni sudac iz Sovjetskog Saveza priznao je pogodak, što mu Nijemci nikad nisu oprostili. Moderne analize sugeriraju da to ipak nije bio pogodak.

3) Golovi koji su to trebali biti

Talijanskim reprezentativcima i navijačima sigurno je još uvijek u sjećanju ekvadorski sudac Byron Moreno, koji ih je 'masakrirao' u ogledu s Južnom Korejom na Svjetskom prvenstvu 2002. godine. Između ostalog, domaćinu je dosudio sumnjiv jedanaesterac, isključio je talijanskog napadača Francesca Tottija zbog navodnog simuliranja te u produžetku nije priznao regularan 'zlatni gol' Damiana Tommasija. Italija je izgubila 2:1, a navijači su tvrdili da su žrtve urote kako bi se domaćina zadržalo u natjecanju.

Inače, Moreno je 2011. godine osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog pokušaja krijumčarenja heroina u Sjedinjene Američke Države.

4) Zidaneov crni oproštaj

Na SP 2006. u Njemačkoj sjajni Zinedine Zidane vukao je prosječnu Francusku do finala s Italijom. Zabio je s bijele točke za 1:0, a izjednačio je Marco Materazzi. Onda je u produžetku Zidane glavom udario Materazzija u prsa i zaradio crveni karton. Ispostavilo se da je Zizou impulzivno reagirao nakon što mu je Talijan vrijeđao sestru. Kasnije su Azzurri pobijedili na jedanaesterce, a Zidane se na nimalo lijep način oprostio od izuzetno bogate i uspješne igračke karijere.

5) Schumacerovo 'čišćenje' Battistona

Oni malo stariji ljubitelji nogometa još uvijek pamte nasrtaj zapadnonjemačkog vratara Tonija Schumachera na francuskog reprezentativca Patricka Battistona u polufinalu SP-a 1982. u Španjolskoj. Schumacher je izašao iz svog prostora i naletio na Francuza koji je bio u punom trku, a od snažnog sudara je Battiston čak pao u nesvijest. Međutim, ne samo da Schumacher nije dobio crveni ili žuti karton, nego sudac nije dosudio ni slobodni udarac za Francusku. Pravda je ipak pobijedila kad je Schumacher u finalu triput kapitulirao protiv Italije.

6) Namještaljka!

Uvijek postoje raznorazne sumnje u dogovore ishoda utakmica koji odgovaraju objema momčadima. No, niti jedna nije bila tako sramotno očita kao ona iz 1982. kad je Zapadna Njemačka namjestila susret s Austrijom na SP 1982. godine. Uoči posljednje utakmice u skupini situacija je bila specifična, obje su momčadi znale što trebaju jer su Alžir i Čile odigrali svoju utakmicu dan ranije. U slučaju pobjede Njemačke s jednim ili dva gola razlike, i jedni i drugi bi prošli dalje. Austrija bi ispala ako bi izgubila s više golova razlike, dok bi u slučaju remija ili pobjede Austrije kući išla Njemačka.

Nakon 10 minuta Njemačka je povela s 1:0, a nakon toga su igrači obje momčadi besciljno napucavali loptu okolo, bez ikakve namjere za napadačkim akcijama. Jedan je televizijski komentator odbio prenositi tu farsu te je gledateljima sugerirao da promijene program.

Kako bi se spriječili takvi scenariji, posljednje utakmice u skupini na svjetskim prvenstvima i ostalim velikim natjecanjima igraju se u istom terminu.

sportske novosti