Nacional Zagreb pobijedio Grke 6:0 i plasirao se među 16 najboljih ekipa Europe

fc nacional
U glavnoj Main rundi UEFA Futsal cupa, koja se igrala u Kragujevcu od 12.-15.10., igrali su tri utkmice. Otvorili su porazom u prvom kolu protiv domaćina Ekonomca , a zatim briljirali i igrom i taktikom u slijedeće dvije utakmice pobijedivši LSM Lidu iz Bjelorusije 1:0 te večeras Athinu '90 iz Grčke s rezultatom 6:0.

Nacional je zbog visokog koeficijenta preskočio kvalifikacije odnosno utakmice preliminarne runde ovog prestižnog sportskog natjecanja dok je Athina '90 u preliminarnoj rundi igrala protiv ekipe Tre Flori iz San Marina, Blu Magica iz Irske te momčadi Military iz Crne Gore i plasirala se tako u glavnu rundu.

Pobjeda u posljednjoj utakmici Main runde naše skupine bila je imperativ za Nacional jer je donosila nova 3 boda, no ipak plasman u Elitnu rundu među 16 najboljih morao se čekati sve do završetka utakmice između Ekonomca i Lide koja je završila pobjedom domaćina 1:0.

FC Nacional Zagreb bio je favorit u utakmici protiv grčkog prvaka. Athina '90 je posljednjih deset godina prvak Grčke te su i Ekonomcu i Lidi zadavali probleme tijekom susreta.

Startali su sjajno kao i u svakoj utakmici te je golman Michalitsis (Athina '90) dva puta u prvoj minuti obranio Kristjanu Čujecu. Slavlje Nacionala počelo je već u 2.minuti susreta kada je Tihomir Novak dao svoj prvi gol za 1:0 Nacionala protiv Athine '90. Grci su pokazali zube u 4.minuti kada je pucao Chouchoumis uz obranu Franka Bilića. Već u slijedećim napadima uzvraća Nacional šansama Franca Jelovčića i Kristijana Postružina no Michalitsis ponovno čuva svoj gol braneći oba udarca. Nacionalovi stranci Amadeu i Rafael potom pokušavaju doći do drugog pogotka no opet brani raspoloženi grčki vratar.

9.minuta sretna je za ekipu Nacionala jer kratkom kontrom Amadeu sjajno dodaje Čujecu koji pogađa za 2:0. Vratnica sprečava Tihomira Novaka da zabilježi svoj drugi pogodak u jedanaestoj minuti susreta no asistira lijepim dodavanjem Postružinu u 13.minuti za 3:0 naše ekipe. Franco Jelovčić je jos jednom pokazao zašto ga svrstavaju među najbolje hravatske igrače jer je s lakoćom dodaje Luki Periću u 13.minuti koji zadaje prekrasan udarac golmanu Grčke i pogađa za 4:0. Luka je bio asistent pri slijedećem, petom, pogotku Nacionala koji se dogodio u petnaestoj minuti kada je Amadeu pospremio loptu u gol Michalitsisa. Do 16.minute susreta Nacional je uputio već dvadeset udaraca od čega 16 direktnih udaraca u okvir vrata i pokazao apsolutnu napadačku nadmoć u prvom poluvremenu jer Athina '90 do tad bilježi tek jedan .

Kujtim Morina odlučio je odmoriti u drugom poluvremenu Franca Jelovčića . Akcijom Totha i Postružina započinje prvi napad Nacionala kada Čujec promašuje metu. U 25. minuti Silvio Toth izvodi korner no Postružin de daje pogodak. Athina '90 se potom konačno približava golu Nacionala kornerom Triantisa no Ntarlas nije precizan. Juriću potom brani Michalitsis te Nacional nastavlja svoj pohod po šesti pogodak kada priliku ima mladi Luka Perić. Iz brze kontre Luka samo nekoliko sekundi kasnije dodaje Postružinu loptu koji lijepim golom dva na jedan donosi šesti gol svojoj momčadi. Do kraja susreta nastavljena je dominacija ekipe iz Zagreba , još jednom je golman Athine obranio našem igraču, ovaj put Josipu Juriću. Nacional je i u ovoj utakmici pokazao da su uvijek raspoloženi u napadu jer statistika pokazuje da su uputili 38 udaraca prema golu dok je Athina '90 imala priliku za samo pet.

Ekonomac je tako zasjeo na vrh tablice skupine 4 Main runde dok se zagrebačka momčad pozicionirala na mjesto broj dva i tako ostvarila pravo nastupa u TOP 16. Igrati će Elitnu rundu UEFA Futsal cupa koja će se održati u studenome u Zagrebu. Dom sportova će tako ugostiti po drugi put najbolje europske futsal ekipe što posebno raduje ljubitelje malog nogometa.

Sastav Nacionala: Tihomir Novak, Franko Bilić, Franco Jelovčić, Kristijan Čujec, Rafael Da Costa, Amadeu Fernandes Da Silva Sobrinho, Josip Jurić, Silvio Toth, Luka Perić, Ivan Pavlić, Kristijan Postružin,Renato Koturović i Rok Mordej.
Treneri: Kujtim Morina, Vladimir Merslavić i Igor Tejić.