'Na srpske povike 'ustaše' u Banjoj Luci, cijela je tribina skandirala 'Vukovar''

Javili su nam se navijači iz Kutine i Zagreba, koji su nam ispričali kakva je bila atmosfera. Kada su stigli na stadion, morali su proći pregled. Procedure pregleda na stadionima nisu ništa novo, no ovaj je put ipak bila pomalo posebna. Navijači su nam rekli da je simpatizerima Zrinjskog, mostarskim Ultrasima, ali i ostalim gostujućim navijačima jedan od uvjeta za ulazak na stadion bio taj da ne unose mobitele. S druge strane, za vrijeme utakmice, domaći su navijači koristili topovske udare i palili baklje.

Nije izostala ni policijska pratnja, kao ni navijačke pjesme. Iako nije došlo do fizičkih obračuna i sukoba, pričaju nam sugovornici, tribinama su se orili uzvici "Ustaše", na što je cijela jedna tribina odgovorila skandiranjem imena hrvatskog Grada heroja, Vukovara. Zrak na stadionu ispunile su tenzije između Hrvatske i Srbije, nastavljaju, ali "naši navijači su pobjedili". Dvadeset minuta prije kraja utakmice, policija je ispraznila tribinu na kojoj su bili mostarski Ultrasi te ih izveli sa stadiona, kako bi napustili grad i da ne bi došlo do fizičkih sukoba među navijačima.

Utakmica u Banja Luci nastavlja niz utakmica na kojima se skandiralo ime Vukovara. U posljednje ih je vrijeme bilo mnogo, a sve je počelo izvješenom zastavom Srbije na kojoj je pisalo Vukovar na ćirilici na nedavno održanom Europskom prvenstvu u košarci za juniorke u Vukovaru. U Srbiji je na kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. bio postavljen višemetarski transparent Bykobar, spaljena je hrvatska zastava, uzvikivano je "Ustaše", a hrvatska se himna nije čula zbog zvižduka domaćih navijača.

Kažu da je svako zlo za neko dobro. Tako se na nogometnim susretima u Hrvatskoj vratilo jedinstvo na stadionima i zaboravljene su tenzije među hrvatskim navijačkim skupinama. Tribine su bile prekrivene transparentima "Vukovar", "Nigdje i nikad, ne ćirilici!", "Hrvatski Vukovar" i "Vukovar nikada neće biti Bykobar!". Kukavičko postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru nije ostalo samo na političkoj sceni, već se uselilo i u svijet sporta i živjelo na tribinama nogometnih stadiona. Ujedinjeni su navijači Dinama i Hajduka, Bad blue boysi i Torcida, zajedno skandirali "Vukovar, Vukovar", baš kao i ponosnih devedesetih. Podsjećanje na to da se Vukovar treba proglasiti mjestom posebnog pijeteta nije zaobišlo ni, još uvijek aktualno, košarkaško prvenstvo Eurobasket 2013. u Sloveniji, što nam svjedoči transparent "Pula uz hrvatski Vukovar" u Areni Stožice u glavnom gradu Ljubljani, koji su hrvatski navijači izvjesili na četvrtfinalnoj utakmici protiv Ukrajine.

dnevno.hr