Na rubu pameti: Željo zaboravio Leotar, Kapiju, Kostića, malu Slobodu

FK Sloboda, FK Sloboda Tuzla, FK Željezničar
Sloboda je slamka spasa za koju se hvata "veliki" klub pišući pisma UEFA-i zbog sumnjivog penala u Bijeljini, na utakmici Radnik - Zrinjski, a u tom pismu navodi jednu krucijalnu rečenicu, koja glasi:

"Želimo da vjerujemo da će se u posljednjem kolu na fer i sportski način riješiti pitanje novog prvaka BiH, te da će ekipa uvijek rječitog trenera Vlade Jagodića na travnjaku stadiona pod Bijelim Brijegom odbraniti sopstveno dostojanstvo i boriti se časno i pošteno"! Sic!

Ko o čemu kurva o poštenju, kaže narodna izreka. Umjesto da analiziraju gdje su i kako izgubili titulu prvaka, a zna se da je to bilo na Koševu, Željine pismonoše potežu za "strategijom svrake" i prizivaju Slobodu i Jagodića na čast, dostojanstvo, čojstvo, fair play, obraz, i slično, baš kao da toga u našem nogometu ima na pretek.

Pri tome, Željini mudrijaši zaboravljaju niz događaja koji su doprinijeli da se odnosi Slobode i Željezničara poremete do samoga dna, i da su "plavi s Grbavice" posljednja adresa s koje u Tuzlu trebaju dolaziti lekcije o "istini, pravdi i moralu".

Ne tako davno Amar Osim je govori da mu je Sloboda najmrži klub, jer "uvijek igra tri za tri", misleći valjda na razdoblje kada je on vodio klub i kada "crveno-crnih", iskreno, nisu vodili značajniju ulogu u Premijer ligi.

Zaboravili su poruke srama svojih navijača koji su tvrdili da će "zapaliti Tuzlu i popišati se na Kapiju", udarajući na tanane niti emocija Tuzlaka spram najveće tragedije tijekom rata.

Izlapilo im je iz sjećanja, izgleda, što su sve "manijaci" činili po Tuzli i na tribinama Tušnja, te kako su metalnim ventilom za vodu pogodili u glavu navijača Slobode Halida Rahmanovića.

Ono što fanove Slobode najviše boli svakako je sezona u kojoj je tuzlanski tim ispao iz Premijer lige, zahvaljujući nizu "časnih" rezultata u posljednjem kolu, pri čemu se misli i na "častan" poraz prvaka Željezničara u Trebinju protiv Leotara (1:0), nakon rekordne serije utakmica u kojima "Željo" nije poražen. Tuzlaci tada nisu prozivali nerječitog Osima i pozivali se na "čast, obraz i dostojanstvo".

I to nije the end. U ovom prvenstvu Željo je više puta udarao na obraz Slobode. Najprije nekolegijalnim šurovanjem s Ivanom Kostićem, koji je napustio Slobodu netom nakon obećanja da ostaje na Tušnju. Iako su iz Tuzle pozivali na korektnost, ekipa Slavka Petrovića "primamila" je iz Slobode još registriranog Kostića, s njima je trenirao, u medijima pjenio i govorio protiv "što pas s maslom ne bi pojeo".

Iz Želje niko ni slova, ni kolegijalnog razumijevanja.

O "korektnosti, fairplayu i viteštvu" bi se mogle priče pričati, a vezano za posljednju utakmicu dva rivala, u kojoj je Željo slavio 4:2, a zadnji gol je postigao nakon što nije zaustavljena igra kada se Darko Todorović s razbijenom jagodicom previjao na tlu od zadobijenog udarca. Umjesto da loptu pošalju u aut, Željini "plemenitaši" zabili su gol!

"Rječiti Jagodić" ovlaš je spomenuo tu činjenicu, zamjerajući domaćinu na (ne)sportskom činu, iz Želje muk, tajac, radovanje.

I da ne duljimo, uoči gostovanja Želje na Tušnju, kada su u strahu oči bile povelike, trener Petrović je Slobodu okarakterizirao malim klubom. Kasnije se vadio da su mediji njegove riječi izvadili iz konteksta, optužujući Jagodića da "protiv Želje pali vatru i nepotrebno stvara varnice"!

I sad, nakon svega, pozivaju na obraz, čast i fair ponašanje "crveno-crnih" protiv Zrinjskog!? Što će reći: Sloboda mora uzeti bod ili tri da bi obranila dostojanstvo, premda se malo ko sjeća kada su Tuzlaci slavili pod Bijelim brijegom, i kada su bili jači nego sada!

A sve, valjda, da bi Željo bio prvak!

Nije poenta ovdje u tome hoće li i kako Sloboda igrati u Mostaru, niti nam na um pada i pomisao da protiv Zrinjskog treba izvesti mladi sastav i da treba odigrati revijalno.

Poenta je u tome što na čast, obraz i poštenje pozivaju oni koji, ne samo kada je Sloboda Tuzla u pitanju, na to imaju najmanje prava. Kako su sijali, tako će žnjeti! A pri tome se iskreno nadamo da će igrači Slobode protiv Zrinjskog odigrati časno i pošteno, pa šta bude!

Stara narodan izreka kaže: nije bitno šta ko govori, nego ko govori! Sve rečeno!

tuzlalive.ba