Na hrvatske reprezentativce je ovog ljeta potrošeno 73.5 milijuna eu

Hrvatska nije ostavila dobar dojam na Svjetskom prvenstvu, međutim izabranici Nike Kovača na cijeni su u ovom prijelaznom roku. Europski klubovi su na transfere hrvatskih reprezentativaca potrošili 73.5 milijuna eura, a naravno da je najveći dio tog novca otpada na trojac - Dejan Lovren, Mario Mandžukić i Ivan Rakitić.

Najveći transfer je Lovrenov iz Southamptona u Liverpool, a 'redsi' su za hrvatskog braniča 'svecima' isplatili 25.3 milijuna eura. Ujedno to je i drugi najveći transfer nekog hrvatskog igrača u povijesti, odmah nakon transfera Luke Modrića iz Tottenhama u Real 2012. godine.

Na drugo mjesto ovog ljeta smjestio se Mario Mandžukić, koji je već prije SP-a odlučio napustiti Bayern, a najuporniji za njegovim uslugama pokazao se španjolski prvak Atletico, koji je na račun Bavaraca uplatio 22 milijuna eura.

Top 3 transfera hrvatskih igrača ovog ljeta zaokružuje Ivan Rakitić, koji je budućnost riješio i prije početka SP-a u Brazilu. Barcelona je za hrvatskog veznjaka Sevilli isplatila 18 milijuna eura i preselila ga na Nou Camp.

Transfere ovog ljeta napravila su i tri mlada igrača. Šimu Vrsaljka želio je i Milan, međutim on je na kraju iz Genoe za 3.5 milijuna eura preselio u Sassouolo. Mario Pašalić i Alen Halilović nisu putovali u Brazil, a budući nositelji igre hrvatske reprezentacije transfere su napravili još u tijeku prošle sezone. Pašalić je iz Hajduka preselio u Chelsea za 2.5 milijuna eura, a u novoj sezoni igrat će na posudbi u Elcheu, dok je za Halilovića Barce Dinamu platila 2.2 milijuna eura, a mladi ofenzivac sezonu bi trebao provesti u drugoj momčadi katalonskog ponosa.

Još pet hrvatska reprezentativaca napravilo je transfer ovog ljeta, međutim oni su u novu sredinu došli kao slobodni igrači ili na posudbu. Vrataru Dariju Krešiću istekao je ugovor s Mainzom, pa je kao slobodan igrač potpisao za Bayer iz Leverkusena. A za 'apotekare' će sljedeće dvije godine na posudbi igrati i Tin Jedvaj, koji je stigao iz Rome. Još jedan obrambeni igrač sljedeće godine igrat će na posudbi. Riječ je o Gordonu Schildenfeldu, koji će i drugu sezonu zaredom igrati na posudbi u Panathinaikosu.

Klub su promijenila i dva napadača. Eduardo je kao slobodan igrač otišao iz Šahtara, te je ispunio san i potpisao za klub iz domovine, Flamengo. Nakon male minutaže u prošloj sezoni u dresu Fiorentine, momčad je promijenio i Ante Rebić. Mladi napadač će igrati za njemačkog drugoligaša Leipzig.

Do kraja prijelaznog roka ostalo je još dosta vremena i bit će gotovo sigurno još transfera hrvatskih reprezentativaca.

Jedan od onih koji je bio gotovo siguran da će promijeniti klub bio je Ivan Perišić, koji je nakon odlične sezone, ostavio jako dobar u Brazilu, međutim u Wolfsburgu ga neće puštati. Dogodila se i ozljeda ramena, pa će Ivan još najmanje šest mjeseci ostati član 'vukova'.

Hrvati sigurno do kraja ovog prijelaznog roka neće napraviti transfere koji će ući u Top 3 pokraj Lovrena, Mandže i Rakete, ali će sigurno donijeti zaradu svojim poslodavcima.

Najizgledniji je transfer Nike Kranjčara i odlazak iz kijevskog Dinama. Vjerojatan je povratak na Otok u dres QPR-a. U Englesku je trebao i Ivan Strinić, želio ga je West Ham, međutim taj je transfer zasad stavljen na čekanje, jer je 'čekićarima' primarno kupiti napadača.

Promjena sredine izgledna je i za dva veznjaka. Milan Badelj ulazi u posljednju godinu ugovora s HSV-om. Njemački klub mogao bi se odlučiti za prodaju i zaradu od pet, šest milijuna jer sljedeće ljeto hrvatski veznjak otići će besplatno. I Marcelo Brozović bi trebao do kraja prijelaznog roka napustiti Dinamo. Žele ga španjolski i talijanski klubovi, a izgledno je da bi klub napustio nakon kvalifikacija za europsku jesen.

Teško je očekivati da će netko drugi od hrvatskih reprezentativaca napraviti kakav transfer ovog ljeta, jer svi oni (Danijel Subašić, Vedran Ćorluka, Domagoj Vida, Darijo Srna, Hrvoje Milić, Sammir, Mateo Kovačić, Luka Modrić, Danijel Pranjić, Ivica Olić, Nikica Jelavić, Nikola Kalinić) su zadovoljni u postojećim klubovima i većina njih ima zagarantirano mjesto u momčadi.

goal.com