Na Gdanjsk leti pet aviona s 1000 Hrvata!

Kada se zna da ih je na prethodnih nekoliko sličnih europskih nogometnih fešta u Belgiji i Nizozemskoj, Portugalu, Austriji i Švicarskoj znalo biti i 400 tisuća na svim utakmicama, jasno je da je pokoja tisuća "tifosa" koji su se pojavili u poljskim nogometnim arenama, nevjerojatno mali broj. Na dvije prve utakmice protiv Španjolaca i Hrvatske tek ih se sporadično moglo vidjeti u Poznanu u njihovim plavim dresovima, pa je navijača svih drugih, čak i puno manjih i manje uspješnih nacija poput Iraca, bilo višestruko više.

Individualna putovanja

Tradicionalno emotivne i euforične Talijane kod kuće je ostavila dramatična ekonomska kriza koja opasno ugrožava njihov standard i dovodi u pitanje i neke od njihovih tradicionalnih navika kojih se nikada nisu bili spremni odreći, kažu turistički znalci.

Da Talijanima ovih mjeseci nije ni do čega, pokazali su dosadašnjim nedolaskom u Poljsku, ali dobri poznavatelji njihovih navika tvrde kako će ih sigurno ipak biti puno više u Ukrajini ako se Italija plasira dalje. Turistički radnici Hrvatske koji su imali desetke turističkih aranžmana za praćenje Eura 2012., a koji su ostali neprodani, ističu i činjenicu da Poljska i Ukrajina nisu tradicionalno poznate ni dovoljno atraktivne kao turističke zemlje, a uz to su daleke i skupe. Zbog toga su se naši turistički aranžmani za Euro prodavali vrlo loše i sporo, a veći dio ulaznica je vraćen UEFA-i zbog nedovoljnog interesa. Ipak, relativno velik broj hrvatskih navijača na stadionu u Poznanu u turističkim agencijama tumači se dobrim dijelom individualnim putovanjima navijača vlastitim prijevozom i vlakovima, te osobito velikom podrškom Hrvata koji žive i rade u susjednoj Njemačkoj.

Prema podacima o prodanim i na tržište stavljenim aranžmanima za Poljsku, broj navijača koji će podržavati našu nogometnu reprezentaciju u Poznanu i Gdanjsku neće biti veći od ukupno najviše 50 tisuća na sve tri utakmice. Kada se zna da ih je na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. bilo 130 tisuća, a na Euru u Austriji i Švicarskoj 2008. čak 210 tisuća, jasno je da je i Hrvata na ovom Euru pet puta manje.

Dobro je da nas ima...

- Mislim da je realno na utakmicama bilo najviše do 10 tisuća Hrvata, jer smo službeno dobivali do 8 tisuća ulaznica po utakmici. Dio je svakako stigao i iz Njemačke i nekim drugim putem dobio ulaznicu. Interes se naglo povećao za utakmicu s Italijom, tako da je iz Zagreba letjelo pet aviona za Poznan, a isto će biti i u ponedjeljak za utakmicu sa Španjolskom kada leti pet aviona za Gdanjsk. Tako će avionima iz Hrvatske doći oko tisuću navijača. Najveći dio mladih navijača putuje vlastitim prijevozom i vlakom, spavaju u privatnim kućama ili šatorima i teško ih je "evidentirati", ali tu se ne može govoriti o nekim velikim brojkama. No, dobro je da nas ima - kaže Ivan Pukšar iz "Kompasa".

Za utakmicu sa Španjolskom već u startu je bio najveći interes, pa su ti aranžmani i prvi "planuli". Za duel sa Španjolcima odavno su prodani avioaranžmani po cijeni od oko 4,5 tisuće kuna iz Zagreba, ali i vlakovima i automobilima se kreće prema dalekom Gdanjsku. U tom gradu se ovih dana mjesto na krevetu u stanu 10 kilometara udaljenom od centra može dobiti za 40 eura za noć po osobi i uz šator u kojemu je mjesto 25 eura za noć, to je najjeftiniji smještaj.

Hoteli su nekoliko puta skuplji, a prava avantura za navijače slijedi ako se plasiramo u drugi krug i krene se prema Ukrajini. Naime, od Gdanska do Ukrajine, kažu upućeni, treba krenuti odmah nakon utakmice i pitanje je hoće li se stići do sljedeće utakmice naše reprezentacije. No, to će već biti slatke muke....

Izvor: slobodna dalmacija