Na Gdanjsk leti pet aviona s 1000 Hrvata!

17.06.2012

Ako su se Talijani odrekli putovanja i uživanja u nogometu svojih “azzurra“ ovih dana u Poljskoj, kako li će tek doći na godišnji odmor, komentar je većine promatrača koji su utvrdili da su talijanski navijači ove godine tijekom Eura ostali uglavnom kod kuće.

Kada se zna da ih je na prethodnih nekoliko sličnih europskih nogometnih fešta u Belgiji i Nizozemskoj, Portugalu, Austriji i Švicarskoj znalo biti i 400 tisuća na svim utakmicama, jasno je da je pokoja tisuća "tifosa" koji su se pojavili u poljskim nogometnim arenama, nevjerojatno mali broj. Na dvije prve utakmice protiv Španjolaca i Hrvatske tek ih se sporadično moglo vidjeti u Poznanu u njihovim plavim dresovima, pa je navijača svih drugih, čak i puno manjih i manje uspješnih nacija poput Iraca, bilo višestruko više.

Individualna putovanja

Tradicionalno emotivne i euforične Talijane kod kuće je ostavila dramatična ekonomska kriza koja opasno ugrožava njihov standard i dovodi u pitanje i neke od njihovih tradicionalnih navika kojih se nikada nisu bili spremni odreći, kažu turistički znalci.

Da Talijanima ovih mjeseci nije ni do čega, pokazali su dosadašnjim nedolaskom u Poljsku, ali dobri poznavatelji njihovih navika tvrde kako će ih sigurno ipak biti puno više u Ukrajini ako se Italija plasira dalje. Turistički radnici Hrvatske koji su imali desetke turističkih aranžmana za praćenje Eura 2012., a koji su ostali neprodani, ističu i činjenicu da Poljska i Ukrajina nisu tradicionalno poznate ni dovoljno atraktivne kao turističke zemlje, a uz to su daleke i skupe. Zbog toga su se naši turistički aranžmani za Euro prodavali vrlo loše i sporo, a veći dio ulaznica je vraćen UEFA-i zbog nedovoljnog interesa. Ipak, relativno velik broj hrvatskih navijača na stadionu u Poznanu u turističkim agencijama tumači se dobrim dijelom individualnim putovanjima navijača vlastitim prijevozom i vlakovima, te osobito velikom podrškom Hrvata koji žive i rade u susjednoj Njemačkoj.

Prema podacima o prodanim i na tržište stavljenim aranžmanima za Poljsku, broj navijača koji će podržavati našu nogometnu reprezentaciju u Poznanu i Gdanjsku neće biti veći od ukupno najviše 50 tisuća na sve tri utakmice. Kada se zna da ih je na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. bilo 130 tisuća, a na Euru u Austriji i Švicarskoj 2008. čak 210 tisuća, jasno je da je i Hrvata na ovom Euru pet puta manje.

Dobro je da nas ima...

- Mislim da je realno na utakmicama bilo najviše do 10 tisuća Hrvata, jer smo službeno dobivali do 8 tisuća ulaznica po utakmici. Dio je svakako stigao i iz Njemačke i nekim drugim putem dobio ulaznicu. Interes se naglo povećao za utakmicu s Italijom, tako da je iz Zagreba letjelo pet aviona za Poznan, a isto će biti i u ponedjeljak za utakmicu sa Španjolskom kada leti pet aviona za Gdanjsk. Tako će avionima iz Hrvatske doći oko tisuću navijača. Najveći dio mladih navijača putuje vlastitim prijevozom i vlakom, spavaju u privatnim kućama ili šatorima i teško ih je "evidentirati", ali tu se ne može govoriti o nekim velikim brojkama. No, dobro je da nas ima - kaže Ivan Pukšar iz "Kompasa".

Za utakmicu sa Španjolskom već u startu je bio najveći interes, pa su ti aranžmani i prvi "planuli". Za duel sa Španjolcima odavno su prodani avioaranžmani po cijeni od oko 4,5 tisuće kuna iz Zagreba, ali i vlakovima i automobilima se kreće prema dalekom Gdanjsku. U tom gradu se ovih dana mjesto na krevetu u stanu 10 kilometara udaljenom od centra može dobiti za 40 eura za noć po osobi i uz šator u kojemu je mjesto 25 eura za noć, to je najjeftiniji smještaj.

Hoteli su nekoliko puta skuplji, a prava avantura za navijače slijedi ako se plasiramo u drugi krug i krene se prema Ukrajini. Naime, od Gdanska do Ukrajine, kažu upućeni, treba krenuti odmah nakon utakmice i pitanje je hoće li se stići do sljedeće utakmice naše reprezentacije. No, to će već biti slatke muke....

Izvor: slobodna dalmacija

loading...