FOTO/VIDEO  Može li sin nadmašiti oca?

Patrick Kluivert, Justine Kluivert , Jose Mourinho
Nizozemski je nogomet u velikom padu; reprezentacija se nije plasirala na već dva uzastopna velika natjecanja, klubovi više ne igraju toliko bitnu ulogu u Europi, a presušila je i nekad nadaleko poznata produkcija mladih talenata. Najveća nizozemska nogometna zvijezda i danas je 33-godišnji Arjen Robben, što puno govori o problemima nizozemskog nogometa.

No, u Ajaxu se pojavio mladi igrač koji bi mogao naslijediti nekadašnje nizozemske zvijezde koje su redom igrale u najvećim europskim klubovima. Radi se o Justinu Kluivertu, sinu slavnog Patricka Kluiverta, koji sa svega 18 godina već redovno igra u Ajaxu i sve češće pokazuje svoj veliki talent.

Justin i Patrick Kluivert Justin i Patrick Kluivert (Screen shot Youtube.com)
Justin se igračkim profilom prilično razlikuje od oca; dok je Patrick bio 188 centimetara visoki napadač, Justin je svega 171 centimetar visoki krilni igrač koji najčešće operira po lijevoj strani, s koje traži prilike za ulaske u sredinu i razorne udarce desnom nogom. Iako su različiti staturom, vidljivo je da je Justin od oca naslijedio nogometni gen i eleganciju.

Zabio pet golova, svi su spektakularni
Na zadnjoj utakmici protiv Willema II odigranoj na Badnjak, u kojoj je Ajax slavio s 3:1, Kluivert je zabio peti gol u sezoni, koji je kao i prethodna četiri bio pravo remek-djelo. Svih pet golova sezone zabio je na već spomenuti način: ulaskom u sredinu s lijeve strane i neobranjivim udarcem u sam kut protivničkog gola.

 

Posebno je raspoložen bio protiv Rode kojoj je utrpao tri gola od kojih je teško izabrati najljepši. Četiri dana prije badnjačkog gola Willemu protiv Twentea još je jednom bio prebrz za protivničku obrani i previše precizan za protivničkog vratara.

 

Mourinho ga pozvao u United: "Dođi da zajedno stvaramo povijest"
Brzina, kontrola lopte i sjajni golovi tek 18-godišnjeg igrača koji igra već drugu seniorsku sezonu za Ajax očekivano su privukli interes mnogih klubova. Engleski mediji najviše pišu o interesu Tottenhama i Manchester Uniteda, a čini se da je njime posebno oduševljen Jose Mourinho koji ga je već ''zakapario''.

 

Mourinhov United susreo se s Kluivertovim Ajaxom u finalu Europske lige, a Mourinho je nakon utakmice prišao mladom Kluivertu i s njim porazgovarao. Nizozemci su angažirali čitača s usana kako bi otkrili što je Special One rekao igraču koji je tek bio napunio 18 godina, a u finalu nije ni ušao u igru.

''Želim tebe! Ti si poseban. Još jedna sezona i dolaziš u Manchester United, bit ćeš moj napadač. Još jednu sezonu briljiraj u Ajaxu, a onda zajedno stvaramo povijest. Osvojit ćemo Ligu prvaka i Premierligu'', rekao je Mourinho prema nizozemskom VoetbalInsideu.

Poznato je da je Mourinho u ljetnom prijelaznom roku htio dovesti krilo, ali nije uspio; njegov prvi kandidat bio je Ivan Perišić koji je nakon transferne sapunice ostao u Interu. Engleski mediji pišu kako bi upravo Kluivert mogao biti nova meta, a nije isključeno ni da ga pokuša dovesti već u siječnju.