Mostarski Zrinjski prvak BiH najviše profitirao reorganizacijom Lige prvaka

Maribor Zrinjski
... u strukturi natjecanja u europskim kupovima prvacima otvorile nove mogućnosti da se što duže zadrže u natjecanju i zarade još više novca.

U dosadašnjem načinu natjecanja prvak naše zemlje išao je, naime, direktno u drugo pretkolo Lige prvaka i do sada je uvijek ispadao te, nakon dvije odigrane utakmice, završavao europsku epizodu.

No, reorganizacijom natjecanja koje stupa na snagu od naredne sezone, naš prvak Zrinjski ide u prvo pretkolo (uvedena je i preliminarna runda, ali su u njoj samo najslabije rangirane države). Ukoliko ispadnu u prvom pretkolu, nastavljaju natjecanje u drugom pretkolu Europske lige, piše sport.avaz.ba.

Mogući protivnici

Zrinjski, znači, ima osigurana najmanje četiri europska meča, a vrlo realno je očekivati da ih bude i šest, jer i ako ispadnu u prvom pretkolu Lige prvaka, bit će nositelji u Europskoj ligi. Treba napomenuti da će prvaci igrati između sebe i u Europskoj ligi.

Zrinjski ima najveći koeficijent od naših klubova - 3,750, ali nije izvjesno da će biti nositelj u prvom pretkolu. Mostarci će među nositelje samo ako u Sloveniji prvak bude Olimpija, a ne Maribor, ili u Mađarskoj Ferencvaroš, a ne Videoton.

Ukoliko budu nositelji, mogući protivnici su im Škendija (Makedonija), Spartak Trnava (Slovačka), Valeta (Malta), Vikingur (Farski Otoci), Suduva (Litvanija), Krusaders (Sjeverna Irska), Sutjeska (Crna Gora), Cork City (Republika Irska), Spartaks (Latvija), Valur (Island), Torpedo (Gruzija), prvaci Ermenije i Luksemburga, jedna od ekipa iz preliminarne runde te, eventualno, Olimpija ili Ferencvaros.

Kao nenositelji, Mostarci će imati mnogo teži zadatak, jer su među mogućim protivnicima Celtic (Škotska), Ludogorec (Bugarska), APOEL (Cipar), Crvena zvezda (Srbija), Bate Borisov (Bjelorusija), Karabag (Azerbejdžan)...

Tu je, ipak, nekoliko klubova koje bi priželjkivali, poput prvaka Welsa, HJK Helsinkija (Finska), Sheriff (Moldavija) te eventualno Maribora.

U slučaju ispadanja, Zrinjski će sigurno biti nositelj u drugom pretkolu Europske lige i favorit za prolazak dalje.

Što se tiče Europske lige, tu će nastupiti Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg.

Za sada je izvjesno da će Sarajevo biti nositelj (koeficijent 3.250), a Široki Brijeg nenositelj (2.250), dok su veoma velike šanse da i Željezničar (koeficijent 3) bude nositelj (još nisu završena sva prvenstva).

Dosta je ekipa koje bi priželjkivali na Grbavici i Koševu, poput Runavika i Toršavna (Farski Otoci), Vestmanjera (Island), Koleraina i Glenavona (R. Irska), a među onima koje bi bilo bolje izbjeći su Budućnost (Crna Gora), Dunajska Streda (Slovačka), Lahti (Finska)...

Široki Brijeg može odmah imati izuzetno neugodne protivnike, poput Partizana (Srbija), Makabija i Beitara (Izrael), Osijeka (Hrvatska), AIK (Švedska), Slavije i CSKA Sofija (Bugarska), Žiline (Slovačka), Anortozisa (Kipar).

Na Pecari će se sigurno nadati da će dobiti neku od ekipa koje nisu toliko poznate, poput Kalja Nome (Estonija), Ventspilsa (Latvija), Hafnafjardara (Island).