FOTO  Mostarska veza između Marijana Ćavara i Branimira Hrgote

Mostarska veza između Marijana Ćavara i Branimira Hrgote
Jedan od njih je i naš Mostarac Dražan Gilja iz naselja Ilići koji se već dugi niz godina u Njemačkoj bavi poslom nogometnog menadžera. Dražan ima Fifinu licencu za obajvljanje posla sa kojim se bavi,

Gospodina Gilju sreli smo, a gdje drugo nego na nogometnoj utakmici. Premda je bio na odmoru nije propustio pogledati utakmicu HŠK Zrinjski i NK Široki Brijeg, a razlog više je svakako i nastup nogometaša koga on zastupa. Riječ je o Marijanu Ćavaru koji je jedan od najboljih mladih nogometaša u BiH, i igrač pred kojim je sjajna nogometna karijera.

Gilja ističe da je u dobrim odnosima sa ljudima iz Zrinjskog, ali i da je Marijan jedini nogometaš sa ovih prostora koje on zastupa. Njegova agencija uglavnom posluje sa igračima iz Švedske, Norveške i Danske koje dovodi u Njemačku.

Gilja je zastupnik Branimira Hrgote švedskog nogometaša koji igra kao napadač za bundesligaša Eintracht iz Frankurta. Hrgota je nogometaš naših korijena, rođen je u Zenici i kao takav pobudio je interes HNS-a da zaigra za reprezentaciju Hrvatske. Na kraju se Hrgota ipak odlučio za Švedsku, i bio je standardni član mlade reprezentacije te države.

Svima treba biti jasno da sam u Švedskoj stekao nogometno ime i to treba poštovati. Znam samo jedno, sve odluke koje smo donijeli do sada, zastupnik i ja, naravno u dogovoru s mojim roditeljima, bile su ispravne i najbolje za nogometni razvoj", izjavio je Hrgota za hrvatske medije u tim vremenima.

Bilo kako bilo drago nam je da možemo našim čitateljima prenijeti priču o našem čovjeku koju je uspješan menadžer u Njemačkoj. Njegova agencija uglavnom posluje-sa Skandinavskim zemljama- Svedska, Norveska, Danska, ima skaute u Urugvaju, Austriji,Sloveniji, Hrvatskoj i BiH.

Inače u zadnjih 10 godina sam se bazirao isključivo na pracenje mladiih, talentiranih igrača, otprilike od kadetskog uzrasta. Pratimo ih do najsitnijih detalja pa tako veliku pozornost pridajemo i karakteru tog djeteta tj.u kakvu bi osobu za 3,4 godine to djete moglo izrasti. Naravno da u tim godinama dijete nema izgradjenu svoju osobnost ali njegovo okruženje puno može reći o njemu,a pogotovo njegovi roditelji. To su nam uz talent najvažniji detalji, kaže Dražan za naš portal i dodaje:

Evo najbolji primjer je Marijan Ćavar, koji je privukao veliku pozornost igrama u prvom timu Zrinjskog. Mojim «ljudima» i meni koji su ga pratili nije nikakvo iznenađenje. Mi ga pratimo već 4 godine i to intenzivno. On to do prije par godina nije ni znao. A mi smo sve posložili i došli do zaključka da je to to. I tek tad smo napravili kontakt sa njim i obitelji, a potom i sve dogovorili. Naravno i njegova obitelj se raspitala i informisrla o meni. Mi smo u te 4 godine procjenili da je to igrač koji se uklapa u sve naše zahtjeve. Ima talenat, voli raditi, i ima karakter odnosno kako mi kažemo zdravu glavu.

Vi zastupate i Branimira Hrgotu?

Da isti put i program je bio sa Branimirom Hrgotom, koga smo preuzeli kao djete i iz 2. švedske lige doveli do 1. Bundeslige, gdje uspješno igra već šestu sezonu. Da ne nabrajamo dalje jer neki su već i završili karijere. Hocu reći da je to moj način rada od kojeg nikada neću odstupiti. Radim sa manje igrača i idem na kvalitet, a ne masovnost. Nastojim sa igračima bit prijatelj i sa a svima nakon završene karijere ostanem u odličnim odnisima. Onog trenutka kad postignem dogovor sa igračem o zastupanju on više ne treba ni o čemu da razmislja. Samo o treninzima, utakmici i načinu života, a sve ostalo je moja briga. Od kompletne sportske opreme, savjetovanja, i rješavanju svih njegovih sportskih, a često i životnih problema.

Ima li u BiH i Mostaru talenata?

Mostar, Hercegovina i BiH imala je,  ima i imat će talente. Među tim talentima ima potencijala da postanu pravi nogometni dragulji. Mnogi prebacuju da su krivi klubovi, i njihova politika za gubljenje nogometnih talenta u našim krajevima. Moje mišljenje je drugačije, i veliki problem su roditelji koji nisu dovoljno informirani, pa hoće dijete već sa 15 ili 16 godina da vode negdje. Često im se približe i pogrešni ljudi koji nude kojekave klubove, vode djecu po probama,  kada se djeca vrate i izgube volju za sport.

Naš portal ima informaciju o kojoj Dražan Gilja nikada ne govori, a ona kaže da je on u zadnjih 10-tak godina mnogu djecu iz omladinskog pogona Zrinjskog, Širokog, Branitelja, Borca iz Banja Luke, Željezničara počastio sa kopačkama i drugom sportskom opremom, bez ikakvih obaveza prema njemu. 

HERCEGOVINA.info