Mostarac uspješno riješio problem sa ulaznicama navijačima Hajduka za današnju utakmicu

hajdukovci u ceskoj

... ljeto, u Češkoj je jesen dobrano uzela zamah, kiša, tmurno vrijeme i temperature ispod 20 stupnjeva svakodnevnica su u Pragu, zapravo cijeloj državi, piše dalmacijanews.com.

Ne smetaju vremenski uvjeti ni domaćima ni strancima, ulice su pune turista sa svih strana svijeta, a u poznatim pivnicama kojih je u Pragu na tisuće pivo se toči u ogromnim količinama. Tako je i navijačima Hajduka dobro poznatom Fleku, mjestu gdje su splitski studenti davne 1911. godine udarili temelje velikana s Poljuda odnosno Starog placa.

Doći u Prag, a ne posjetiti znameniti „U Fleku" bilo bi svetogrđe, čak i oni koji su više puta bili na tom mjestu rado se vraćaju da bi se barem fotografirali kod ploče kojom se sve posjetitelje podsjeća da je tu osnovan Hajduk. Ovih se dana u Fleku priča hrvatski, šteta je samo što pivnica zatvara svoja vrata u 23 sata pa su neki navijači ostali bez hladnog piva i „selfiea" u Fleku.

- Putovali smo cijeli dan, došli smo s kombijem i automobilom iz Kaštela. Uvijek za našeg Hajduka, nije nam teško. Malo ćemo predahnuti u Pragu pa idemo u Liberec na tribinu, da navijamo za Bijele i što bolji rezultat - ispričali su nam navijači iz Kaštela koje smo susreli u Fleku.

Nabavili su ulaznice preko prijatelja iz Češke, a to se nadovezalo na zanimljivu priču o nabavci ulaznica koju smo doznali nešto ranije od Hrvata koji žive u Češkoj. Rastali smo se s Kaštelanima, poslali ih u restoran Corto u kojem smo proveli nekoliko ugodnih sati s ljudima koji su navijačima pomogli da se domognu ulaznica za stadionu U Nisy.

Preporuke koje smo dobili još u Splitu pokazale su se točnima, vlasnik Corta Renato Bohm veliki je hajdukovac, Hrvat češkog porijekla koji je rođen u Mostaru. Čim smo rekli da nas je poslao Splićanin Lovre Trumbić znali smo da smo na pravoj adresi, srušene su sve jezične barijere i u Cortu se pričalo samo na hrvatski. Konobar Ivan Krstulović, Kaštelanin s fetivim splitskim prezimenom dočekao nas je pozdravom "Hajduk živi vječno", svijet je mali pa nije ni u Pragu teško naići na naše ljude.

- Idemo na utakmicu, naravno, Hajduka volimo najviše na svijetu. Zvali su me prijatelji iz Kaštela da im nabavim ulaznice, pomogao sam koliko sam mogao, Česi su dosta rigorozni oko tih stvari, ali snašli smo se nekako - nasmijao se Krstulović.

Detalje nam je otkrio vlasnik Corta Mostarac Bohm, vrlo ugodan sugovornik, zaljubljenik u sport, nekada košarkaš Lokomotive iz Mostara.

- Žurili smo u Liberec, mnogo naših prijatelja molilo nas je da im kupimo ulaznice, a na stadionu smo susreli neke Hrvate kojima domaći nisu htjeli prodati ulaznice jer nemaju češke dokumente, a ulaznice su personalizirane. Nije ljudima bilo lako, bili su nervozni, ali brzo smo našli rješenje. Zapravo, otkrili su nam ga navijači Slavije koji su došli u Liberec kupiti ulaznice za prijatelje navijače Hajduka. Malo su modificirali imena navijača, prilagodili ih češkima - s osmijehom će Renato.

Pa kako? Pitamo, ali kao da već znamo odgovor. „Ulaznice su kupljene na češka imena, recimo Antonin Brož, Petr Gaubic, Ivo Malina, cijeli popis takvih imena. Nije bilo problema, dobili smo ulaznice, a ne vjerujem da će Česi raditi probleme onima koji ulaze na stadion. Biti će u Liberecu dosta naših ljudi, Hajduk će imati veliku podršku" objasnio je Bohm.

Hajduk veže ljude širom svijeta, lako je bilo ćakulati kada su teme bliske, sportske. Nogomet je velika Bohmova ljubav, a košarka možda još i veća, njegov mlađi sin David talentirani je kadet kluba USK Praha, čak je ovog ljeta bio na pripremama U14 reprezentacije Hrvatske.

- Svi u obitelji volimo sport, moj djed Frane je još prije Drugog svjetskog rata živio u Splitu i družio se s Lukom Kaliternom, a kada su moji 50-ih godina prošlog stoljeća preselili u Mostar hajdukovci su svraćali kod nas prije utakmica s Veležom. Poznajem i legendu Baku Sliškovića, ali moram reći da je moj idol Zlatko Vujović, može reći tko god što hoće, ali Zlatko mi je broj jedan za sva vremena" kazao nam je Bohm te nastavio.

„Česi vole sport, rekreaciju, dobro znaju Hrvatsku i hrvatske sportaše te znaju puno o Hajduku. Kod nas u restoran dolazi puno Hrvata, lijepo je kada imate s kim popričati o svemu i svačemu. Biti će još ljepše ako Hajduk prođe Slovan, ima dobre šanse i to je nešto što svi želimo" zaključio je Bohm. Rastali smo se s Cortom u dobrim željama, Kaštelanin Krstulović i Mostarac Bohm biti će večeras u Liberecu, zajedno s „češkim" prijateljima Brožom, Gaubicom, Malinom...