Mostar: Umro legendarni vratar Žara Barbarić

Žara, kako su ga svi zvali bio je dugo godina nogometni vratar u Veležu u pedesetim i šezdesetim godinama prošloga stoljeća. Za Velež je nastupio na 161 - oj službenoj utakmici. Koliko je bio uspješan vratar, svjedoči podatak da su ga stručnjaci i novinari često i rado, sigurno ne bez razloga uspoređivali sa velikim Vladimirom Bearom. Nakon završetka vratarske karijere, popularni Žara posvetio se trenerskom poslu u Veležu, s kojim je 1988, stigao u osminu finala Kupa sajamskih gradova, a godinu kasnije u finale Kupa Jugoslavije.

Na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj 1974. godine bio je član stručnoga stožera nogometne reprezentacije Jugoslavije. Kao trener osobito je bio uspješan i cijenjen u Širokome Brijegu, koji je preuzeo 1994, kada se klub profesionalizirao i dok se još vodio vodio rat. Bio je strog trener, ali igrači su ga voljeli i poštovali, jer su u njemu vidjeli i stručnjaka i pedagoga.

Pedagog je i inače bio, radeći u školi kao profesor povijesti. Sa Širokim Brijegom osvojio je četiri naslova prvaka Herceg - Bosne. Zatim je nastavio trenerski posao u Zrinjskom, ali je napustioi klupu zbog bolesti. Imao je i kratku trenersku epizodu u Ljubuškom. Žarko Barbarić bio je i prvi izbornik u ratu utemeljene nogometne reprezentacije Herceg Bosne. Dok je radio u Veležu znao je prepoznati vratarske talente, pa je zaslužan što su u velike vratare izrasli Enver Marić, Esad Dugalić, Slavko Njeguš, Sedin Tanović, Vatroslav Petranović, Nenad Džidić...

Žara nije volio gubiti, a tako je učio i svoje igrače. No, silno je poštivao protivnike i znao im čestitati nakon poraza, a tako je tražio i od svojih igrača, uvijek tražeći igru i nadigravanje i put ka pobjedi isključivo na sportski način. Odlaskom Žare Barbarića u vječnost Mostar i Hercegovina je izgubili su jednog od najvećih nogometaša i trenera rođenim na ovim prostorima. Neka mu je vječna slava i pokoj duši.

izvor: vecernji.ba