Modrić u Realu do utorka, čeka ga Kakin broj 8 na dresu!

... utorak, ali sigurno prije dvoboja za Superkup Španjolske (u četvrtak je u Barceloni prvi susret Barce i Reala, šest dana kasnije, to jest 29.kolovoza uMadridu) zaključit će se napokon i ta priča o transferu Modrića u kraljevski klub.

Rasteglo se, odužio se taj transfer Modrića, kojeg Jose Mourinho želi realizirati. Sve je obavijeno velom tajnosti, jer trener Reala Mourinho ne želi publicitet oko transfera. U stvari, visina transfera je dogovorena, radi o vrtoglavih 40 milijuna eura (32 milijuna transfer, šest milijuna bonusa, dva milijuna odštete ranijim klubovima Modrića), ali se Mourinho i chairman Tottenhama Daniel Levy još dogovaraju o pojedinim detaljima.

Mourinho je faca koja ne trpi poraze, pa niti ovakve izvan nogometnog terena. Otud nam sigurnost da će Modrić slijedeće sezone zaigrati u dresu Reala. Kao i uvijek kad su u pitanju veliki transferi, ali i odnosi među klubovima Modrićev dolazak u Real vezan je uz niz drugih transfera.

Na primjer, Tottenham duguje Realu još jednu ratu od dva milijuna eura za Rafaela Van der Vaarta, koju bi trebali platiti do 15.rujna (Nizozemac je iz Reala došao u London posljednjeg dana transfernog perioda, 31.kolovoza 2010.), pa predsjednik londonskog kluba traži da se ta isplata prolongira za godinu dana.

Nadalje, bilo je natezanja tko će, kako i kada isplatiti takozvani „solidarity payment" klubovima u čijim je redovima igrao Modrić. Ovi iz Tottenhama su nastojali taj dio podijeliti s Realom, što nije logično kad Spursi prodaju igrača i inkasiraju 40 milijuna eura.

Također je bitno da Tottenham želi osigurati zamjenu za Modrića, novog play makera (Joao Moutinho iz Porta), dok se Real nastoji riješiti Brazilca Kake, koji je u Madrid došao 2009. (treći najveći transfer u povijesti Reala, 90 milijuna dolara) i sad nema mjesta u Mourinhovim planovima. Po mojem mišljenju Kaka će vrlo brzo otići u Ameriku ili se vratiti u Milan, pa će njegov broj osam na dresu dobiti Modrić.

To su sve okolnosti koje su privremeno kočile realizaciju dolaska Modrića u Madrid. Zna se da će potpisati ugovor na četiri godine, ali iz hrvatskih izvora saznajemo da će godišnje inkasirati 4,5 milijuna eura neto. Kod nas u Španjolskoj o tome se ne piše...

Modrić je mogao dobiti i unosniji angažman u nekim drugim klubovima, najprije u PSG, u posljednje vrijeme u Chelseu, ali je hrvatski reprezentativac pokazao baš opsesivnu želju da zaigra u Realu. Baš zato je bio neminovan odlazak Modrića iz Londona, kojemu je predsjednik Levy još prošlog ljeta obećao kako mu neće praviti smetnje kod prijelaza ovog ljeta. Na sličan način, Javier Martinez iz Athletica Bilbao otišao je u Bayern, on se također odrekao dijela svojih prihoda sam da bi zaigrao u bavarskom klubu.

Kao što je poznato Modrić o svemu šuti kao zaliven, nema sumnje da je takve instrukcije dobio od budućeg trenera, koji u Realu ima sve ovlasti. Poslije veličanstvenog trijumfa u La Ligi očekivalo se da će Real za novu sezonu dobiti još nekoliko igrača, ali je portugalski trener zapeo za Modrića. Faktički jedino Alvaro Morata, napadač iz Reala B, priključen je prvom sastavu.

Modrić će u Realu igrati u tandemu sa Xabijem Alonsom, kao dupli režiser, znači umjesto Samija Khedire ili će igrati u tercetu iza napadača Benzeme. No, u svakom slučaju od Modrića se očekuje da oplemeni igru Reala, u kojem se do sada po Mourinhovim receptima u igri preskakao vezni red, sve se svodilo na čvrstu obranu i brze kontranapade.

Što se tiče raspodjele pet posto transfera za fond solidarnosti od ukupne sume od 40 milijuna eura, a radi se pet posto, odnosno o cca dva milijuna klubovi za koje je Modrić igrao do svoje 23. godine, inkasirat će po ustaljenom mehanizmu i to: Zadar 300.000 eura, Zrinjski i Inter po 200.000, Dinamo 1,1 milijun, dok će 200.000 ostati u kasi Tottenhama.

Eto, poslije Davora Šukera i nešto ranije Roberta Prosinečkog, sad će Modrić igrati za Reala. Treba napomenuti da su procjene Šukera, aktualnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i cijenjenog golgetera Reala i drugih klubova, da će „Modrić biti pojačanje",dobile veliki publicitet.

Pablo Brontos, urednik nogometa „Marca"

Izvor: Dnevnik.ba