Modra rapsodija! Dinamo u derbiju nikad lakše do bodova

GNK Dinamo Zagreb, nk rijeka

Dinamo je potopio Rijeku 3-0 i otvorio si put prema 11. naslovu prvaka u nizu. Dvostruki strijelac bio je Soudani, gol je dodao i Sigali. Dovoljno za bijeg na pet bodova prednosti.

Doduše, do kraja je još 13 rundi. U igri je čak 39 bodova. Tu je i taj derbi na Rujevici, ali Dinamo je preiskusan da ovo propusti. Damir Mišković na oproštaju od svojih igrača nakon priprema, poželio je da se vrati na Kvarner i zatekne Rijeku na prvom mjestu. Predsjednik Rijeke produžiti će dobrovoljni egzil u Africi...

Tribine su ponudile brojku od deset tisuća gledatelja od kojih je nešto više od tisuću otpalo na navijače Rijeke. Najavljivali su domaćinsku atmosferu ali nije to bilo ništa posebno. S druge strane, osim entuzijasta sa sjeverne tribine, ostatak Maksimira je kreirao kazališnu atmosferu. Nedostojnu utakmice koja na neki način odlučuje o naslovu prvaka...

I Dinamo je krenuo skromno. Nisu baš letjeli igrači Rijeke zrakom kao što je to u najavi poželio trener Dinama. Očekivana agresija njegove momčadi i pritisak na zadnju liniju Rijeke bila je pusta želja Zorana Mamića koji je servirao iznenađenje u početnoj postavi i - pogriješio. Damir Šovšić previše je carinio loptu i nije donio ništa pozitivnog u vezni red. Premalo su modri imali igrača u završnici, dosta se griješilo, lopta je išla jako sporo. Osim stative Sigalija koja je stigla nakon udarca iz kuta, plavi su ostali veliki dužnici publici.

Prava sreća po njih bilo je prisustvo Schildenfelda i Sigalija koji su na iskustvo i čitanje igre lako izlazili na kraj s igračima Rijeke, ponajviše Tomasovom koji je bio najraspoloženiji igrač Kekove momčadi. Zadranin u dresu Rijeke prolazio je po desnoj strani kao da Matel ne postoji. Rumunj ga nije mogao zaustaviti niti slučajno.

Općenito, Matjaž Kek nije iznenadio. Rijeka je bila baš onakva kakvom smo je očekivali u Maksimiru. Organizirana i kompaktna u obrani u kojoj se nije osjetio izostanak Leškovića i Samardžića. Imali su ta tri 'pit bulla' na sredini ( Maleš, Brezovec, Močinić) koji su sasjekli u korijenu svaki smisleniji pokušaj Dinama da prenese loptu pred kazneni prostor Rijeke.

Svjestan kako se mora nešto poraditi na kreaciji, Zoran Mamić u poluvremenu je u svlačionici ostavio Roga i Šovšića umjesto kojih su ušli Machado i Ćorić. I okrenuo utakmicu. Igra Dinama postala je smislena. Igralo se tečnije, bili su razigraniji. Stojanović je bio dosta zaposlen na desnoj strani, ali Zuta ga je držao na distanci pa je izostao kvalitetan centaršut koji bi probio Vargića. Doduše, to je uspjelo Soudaniju u 58. minuti na ubačaj Machada, ali je Alžirac bio u zaleđu.

No, par minuta kasnije Dinamo je napravio snažan korak prema obrani naslova prvaka. Domagoj Antolić, ta neumorna radilica na sredini terena, Dinamov Gerrard, idealno je gurnuo loptu za Soudanija koji rutinski matira Vargića za provalu oduševljenja na Maksimiru.

Nagađalo se kako će Mamić poslati Soudanija na klupu nakon očajnih partija protiv intera i Zagreba ali Zoki je imao špurijus i pogodio. Kek je odgovorio ulaskom Balaja, Mateia i Bertoše ali to nije donijelo ništa konkretnije u igri gostiju. Upravo suprotno, Sigali nakon ubačaja Ćorića te Soudani svojim drugim pogotkom nakon greške Vargića, stavili su točku na i derbija u Maksimiru.


DINAMO - RIJEKA 3:0 (Soudani 64', 92', Sigali 83')

DINAMO: Eduardo - Stojanović, Sigali, Schildenfeld, Matel - Rog (od 46. Machado), Antolić, Šovšić (od 46. Ćorić) - Soudani , Hodžić (od 63. Pjaca), Fernandes.

RIJEKA: Vargić - Ristovski (od 82. Bertoša), Bradarić, Mitrović, Zuta - Maleš, Brezovec (od 71. Balaj) - Bezjak, Močinić, Tomasov - Gavranović (od 77. Matei)

jutarnji.hr