Mještani Gabele: Kad je naš Nikica zabio, Hercegovina je ‘planula’

Nikica Jelavić, Gabela, Vatreni, Nikica Jelavić, West Ham United engleski klub, Nikica Jelavić, Hrvatska reprezentacija
Kada su naši reprezentativci već pomalo počeli osjećati umor pred kraj poluvremena Jelavić je uz izvrsnu asistenciju Luke Modrića zatresao protivničku mrežu o čemu se i drugi dan nakon utamkice raspreda u čitavoj dolini Neretve, od Čapljine do Metkovića.

Nikica Jelavić, golgetersko čudo, svoje prve nogometne korake započeo je na igralištu NK GOŠK-a iz Gabele, u kojemu su trenirali i reprezentativci Dario Srna te pokojni Andrija Anković.

Kada je Nikica kao osmoškolac zaigrao u Gošku pa zatim u metkovskoj Neretvi nitko nije mogao vjerovati da će taj mršavi dječačić postati ponos hrvatske nogometne reprezentacije. Opterećivale su ga i ozljede. No na svu sreću brojne operacije su iza njega i sada može igrati punom snagom, što je pokazao na Euru te nedavno kada je zabio dva gola Manchesteru na Old Traffordu.

-Što bih vam drugo kazala, pa to je naš tvrdi Hercegovac, naše gore list, navijamo za njega i za hrvatsku reprezentaciju. Čitavo mjesto gori, na nogama smo - kazala je Luca.

I ostali stanovnici Gabele za Nikicu imaju samo rječi hvale. Oca Filipa nismo zatekli kod kuće. Otišao je sa skupinom navijača u Poljsku, kako bi bio što bliže sinu i bodrio ga u ovim prevažnim trenucima za hrvatski nogomet.

Iako se već odavno vinuo u nogometne visine, nije zaboravio svoje mjesto. Pomaže Goška koliko može. A kada je na odmoru ponekad i zaigra na travnjaku na Podavali. I sada je za petnestak navijača osigurao odlazak na Euro i boravak u Poljskoj.
- Dolina Neretve od Čapljine do Metkovića je uz Nikicu. Zabio je gol u 45. minuti kada je bilo najbitnije za našu reprzentaciju - kaže nam Lujo Ilić, predsjednik Goška.

- Nikicu poznajem od malih nogu. Rastao je s mojom djecom. Ponosna sam što je postigao gol za hrvatsku reprzentaciju. Uvijek je volio nogomet i dobru igru. Ništa ga nije moglo spriječiti da zaigra pa ni ozljede - kaže nam Luca Jurić iz Gabele, koja je skupa sa svojim susjedima pratila utakmicu u Poznanu.

- Čuo sam se s njegovim ocem, koji je skupa s našim navijačima otišao u Poljsku. Situacija je tamo euforična. Jelavić i Mandžukić su dobili ovu tekmu, igrali su i obranu i napad - pričao nam je Ilić, naglašavajući da je transparent Goška, skupa s navijačima kojima je Nikica financirao put, razvučen na gradskom stadionu u Poznanu među četrdesetak tisuća gledatelja.
- To je velika stvar za Gabelu i siguran sam da reprezentacija ide dalje - zaključio je Ilić.

U rodnom mu kraju često pričaju i o Hajduku.

- Splićani su ga se olako riješili, sad se to pokazuje kao veliki promašaj - kažu nam uglas Gabelani.

Nikičinim golom zadovoljni su i u Metkoviću, gdje je kao četrnaestogodišnjak nakon Goška nastavio svoju uzlaznu nogometnu karijeru u Neretvi, otkuda je otišao u podmladak splitskog Hajduka.

- Oduševljeni smo utakmicom, posebno Nikicom - kaže nam Mladen Jakić iz zajednice sportova grada Metkovića.

- Jelavić je dokazao da je dobar centarfor i u paru s Mandžukićem idelana dobitna kombinacija - rekao je Jakić.

Gabela i čitava dolina Neretve s obje strane granice žive za hrvatsku reprzentaciju. Nadaju se da će Nikicu Jelavića, najuspješnijeg golgetera u posljednjih stotinu godina Evertona sreća pratiti i u srazu s Talijanima te da će Hrvatska postati prvi favorit Eura 2012.

Izvor: Slobodna Dalmacija