Mišo Krstičević: Pokušat ću postići da Zrinjski igra s puno driblinga i vica, to Mostarci vole

Stadion HŠK Zrinjski, Mišo Krstičević, Mišo Krstičević, rdv, Stadion HŠK Zrinjski, Mišo Krstičević, HŠK Zrinjski
...u intervju za Hrvatski Medijski Servis, otkriva što ga sve veže za Mostar, je li se snašao u ulozi stratega jesenjeg nogometnog prvaka BiH, te vjeruje li da će Mostarce uspjeti zadržati na vrhu ljestvice nogometne Premijer lige BiH.

Razgovarala: Glorija Krišto, Hrvatski Medijski Servis

HMS: Ponovo Vas sudbina šalje u Mostar, koje sve uspomene imate na ovaj grad s obzirom da ste ovdje u mladosti išli na fakultet i igrali nogomet?

KRSTIČEVIĆ: Mogu reći da me lijepe uspomene vežu za ovaj grad, ovdje sam upisao Ekonomski fakultet 1976. godine i tu završio prvu godinu. Sjećam se da sam tada živio na Rudniku u nekoj privatnoj kući i svaki dan putovao u Metković na trening s Miroslavom Kordićem, koji je u to vrijeme bio trener „Neretve". Vratio sam se u Split i u njemu završio još dvije godine, te bio u vojsci. Zatim sam i igrao u tadašnjem Veležu godinu i pol i stekao dosta prijatelja s kojima sam se družio i išao u lov. Kada sam napunio 28 godina otišao sam igrati nogomet u Njemačku. Prije 7,8 godina me je nešto uhvatilo, pa sam se vratio nazad u Mostar i diplomirao ekonomiju. Dosta me stvari stvarno vezalo za Mostar, a i kćer mi je ovdje završila fakultet, Hrvatski jezik i književnost.

HMS: Kako ste zadovoljni uvijetima rada u klubu i kako su Vas prihvatili igrači s obzirom da je došlo do iznenadne promjene trenera?

KRSTIČEVIĆ: Kada je Uprava prekinula ugovor s Karačićem, pozvala je mene i evo sada sam tu. Mislim da je Zrinjski dobro organiziran klub i da imaju dobre uvijete, lijep stadion koji je kao i prije uvijek bio pun zelenila. Trenutno umjetna trava nije u funkciji, ali će za par dana biti tako da ćemo imati i dobar teren. Što se tiče momčadi vidim da ima i dosta igrača sa strane, tako da vidim da klub želi ostvariti afirmaciju i doći do titula. Posljednja titula je rezultata činjenice da su napravili dobar rezultat i da su imali sve uvijete da se može raditi i trenirati. Smatram da su tu solidni igrači koje uprava redovito plaća, što je vrlo bitno danas u nogometu, tako da mi je zadovoljstvo što sam postao dio ovoga kolektiva.

Između igrača i trenera nema nekog velikog prijateljstva i mislim da igrači trebaju raditi svoj posao, a mi treneri svoj. Bitno je međusobno poštivanje i u konačnici ostvarivanje dobrih rezultata, a ako su cijevi uprave, igrača i trenera usklađeni i mislim da neće biti problema kod osvajanja prvenstva.

HMS: Jeste li poznavali bivšega trenera Karačića i kakvo mišljenje imate o njemu? Smatrate li da Vas čeka težak posao, jer navijači i simpatizeri Zrinjskog, očekuju nastavak dobrih rezultata, ulazak u Europu, te osvajanje titula?

KRSTIČEVIĆ: Karačić ja profesionalac, igrali smo zajedno hrvatsku ligu, ali nismo se baš družili, jer nam se putevi nisu susreli.Mislim da je za Zrinjski najvažnija stvar da igra u Europi što više utakmica, jer to donosi novčane velike doprinose za klub i dovodi do prodaje igrača. Titule za sada ne želim obećavati da ne ispadne ako to ne bude da sam „skakao sebi u usta". Ne smatram da sam najbolji, ali imam svoje životne principe, a to su rad, red, odgovornost, dosljednost i to je ono što me drži da radim. Iskreno se nadam da ćemo svi zajedno kroz taj rad gledati osvojiti titule i mislim da će sigurno rad biti jamac napretka pojedinih igrača.

HMS: Kakvo stanje i atmosferu ste zatekli u momčadi i jeste li već kroz prve treninge uspjeli otkriti pojedinosti o igračima, te ocijeniti na čemu više treba raditi na pripremama?

KRSTIČEVIĆ: Svake pripreme nose jednan specifikum da se igrači moraju što bolje pripremiti prvo u fizičkom dijelu, zatim u natjecateljskom i tehničnom dijelu. Mislim da se cijelu sezonu treba raditi kontinuirano da bi se ostvarili neki rezultati. Pripreme su jedan uvod u sezonu u kojim mi trebamo tempirati za određene cikluse da možemo startati dobro. Poslije priprema igramo tri domaće i jednu gostujuću utakmicu i zato smatram da možemo uzeti sebi dosta bodova. Imamo tu mogućnost ostvariti dobar start, zato trebamo u tom startu biti maksimalno spremni. Radit ćemo na tome da uđemo dobro pripremljeni u prvenstvo, a onda dolazi i Kup gdje imamo isto velike ambicije. Zato ćemo morati učiniti sve da se dobro pripremimo tehnički, taktički i fizički, da možemo ponoviti prošlogodišnji rezultat.

HMS: Kakvom stilu igre kao trener težite i možete li nam otkriti koju formaciju preferirate?

KRSTIČEVIĆ: Tek sam došao i ne mogu ja sada reći ja ću koristiti taj sustav. U principu najveći broj trenera koristi sustav 4-2-3-1, jer se trenutno pokazao kao najbolji. Mislim da to sve ovisi i od igrača s kojima klub raspolaže. Nama je došlo sada par novih igrača i ja ne mogu još govoriti o tome. Za sada imam svoje principe koji su baš naglašeni i ono što ja tražim od ekipe je da igra bude dinamička i puna ritma, a igrao sam tu u Mostaru i znam da Mostarci vole igru punu driblinga i vica. Probat ćemo sve to ubaciti da bude dobro, ali govoriti sada da će sve biti idealno niti želim, niti mogu to jamčiti.

HMS: Nedostaje li po Vašem mišljenju još igrača na određenim pozicijama i koga biste voljeli vidjeti u dresu Zrinjskog s obzirom na sredstva s kojima klub raspolaže?

KRSTIČEVIĆ: Još traje prelazni rok do 1. ožujka., a imamo mogućnosti i da nam odu neki igrači, a to prvenstveno mislim na Crnova i Kataneca, za koje svi znamo da imaju određene ponude. Ako se ostvare ponude onda ćemo sigurno imati nekih problema s obzirom na njihov angažman u ekipi i sudjelovanje u golovima, asitencijama, a i u samoj obrani. Činjenica jeste da bih volio da imamo još jednoga stopera, koji je u rangu ovih igrača, jer ako se tu netko ozlijedi imamo prazninu. Pored Radeljića, tu su Graovac i Katanec, ali ako Katanec ode to može biti problem, što se tiče bokova mislim da su pokriveni solidno i lijevi i desni. Pogotovo u veznom redu imamo dosta igrača. Imamo tri špica, Nikolić koji je prošle godine ostvario dobre rezultate i zabio puno golova, zatim Kordića koji ima iskostvo i može u svakom trenutku pomoći imamo i mladog Popovića. Mislim da smo dobro s igračima popunjeni i da će biti određen problem ako se ostvari neki transfer, ali isto tako smo svjesni da klub živi od prodaje igrača i da će se tako naći sredstva da može normalno funkcionirati.

Ne bih govorio još o mojim željama, iako ima dosta kvalitetnih igrača koje sam trenirao i koji bi bili solidno pojačanje, ali suvišno je sada o tome pričati. Pozitivno sam iznenađen tehničkom obučenosti igrača i mišljenja sam da su na zadovoljavajućoj razini, to je ono što sam vidio do sada i sasvim je pristojno.

HMS: Kako ste osmislili pripreme i ima li već dogovorenih utakmica u pripremnom razdoblju?

KRSTIČEVIĆ: Radili smo sedam dana u Mostaru, od danas smo do 29-og u Međugorju. Za sada znamo da ćemo u subotu imati utakmicu protiv Zadra, jer će i oni doći na pripreme. Možda je to prejaka utakmica za početak, ali dobro je da vidimo gdje smo u odnosu na hrvatski nogomet. Idemo onda na turnir u Istru gdje imamo četiri utakmice s jakim klubovima iz Europe. A kada se vratimo u Mostar, 7 dana prije prvenstva, imamo generalnu probu- utakmicu protiv Olimpika i to će biti jedna sasvim dobra utakmica. Imamo, također, mogućnost igrati na domaćem terenu utakmice protiv Gabele i Branitelja, ali sve ovisi i od vremenskih uvijeta i ostalih faktora koje ćemo još do povratka u Mostar definirati.

HMS: Imate li neku poruku za navijače i simpatizere Plemića?

KRSTIČEVIĆ: Došao sam ovdje raditi i imam konkretan tim ljudi od Dalibora Cvitanovića kojeg znam dugo vremena, jer sam igrao s njim u Veležu, zatim Marka Ivankovića kojeg također dobro poznajemi, Feđe Kulaglića trenera golmana, te Damira Crnjca kondicijskog trenera. Mislim da imam dobar tim s kojim ću dobro surađivati i lako raditi. Doveo sam sa sobom Ivu Šerparovića, koji mi je bio veliki pomoćnik i u Hajduku. Smatram da ćemo ako budemo raditi napraviti i dobar rezultat, kojim će biti zadovoljni navijači, Uprava i svi koji vole ovaj klub./HMS/