FOTO  Miloš Filipović: ‘Trener mi je dao potpunu slobodu, zato sam proradio’

Zrinjski Mladost DK
... koji je nakon dvije godine ‘uživanja' u statusu rezerve konačno dočekao svojih pet minuta.

Na stranu ona stara da je statistika kao bikini - da otkriva sve, a ne pokazuje ništa. U slučaju Miloša Filipovića ona itekako otkriva - da je krilni ofenzivac Zrinjskog nakon dvije sezone u sjeni konačno proradio i dao itekako osjetan obol učinku Plemića, koji se opet, već petu sezonu zaredom, bore za naslov. Beograđanin je prvi na listi strijelaca sa osam pogodaka, koliko je potpisao i Nemanja Bilbija, a predvodi i onu s imenima najboljih asistenata - šest puta je namjestio gol Mostaraca ove sezone. Pomoglo je i to što je uz Ognjena Torodovića jedini upisao svih osamnaest nastupa, ali jasno je da bez dobrih partija ne bi toliko igrao. U čemu je tajna njegovog ‘povratka iz mrtvih'?

Miloš, koji trenutno odmara u Srbiji, smatra da za to ponajviše treba zahvaliti treneru Blažu Sliškoviću.

- Da, imao sam veću minutažu nego u dvije prethodne sezone, ali ima još nešto. Trener mi je dao veliku slobodu - da na terenu radim ono što najbolje znam. Maksimalno sam iskoristio priliku i konačno zaigrao na visokom nivou..., konačno, nakon dvije sezone koje za mene nisu bile dobre, rekao nam je Miloš, koji vjeruje da se Zrinjski minule jeseni jako dobro snašao, uzevši u obzir probleme s kadrom.

A tu se prije svega misli na ozljedu Tonija Jovića koji je odigrao devet utakmica u prvenstvu...

- Da, može se reći da je moja forma donekle pokrila Jovićev izostanak, složio se Miloš s našom konstatacijom, ali i dodao: On je nedostajao, ali svi igrači koji su uskakali na te problematične pozicije imaju kvalitetu. Eto recimo, Jakovljević je bio jako dobar na desnom beku na kojem smo imali dosta problema s izostancima. Mislim da smo dobro podnijeli sve te rotacije.

Priznao je i to da je pomogao i povoljan raspored nakon onog ružnog perioda od 11. do 13. kola kada su upisani domaći remi i poraz od Borca i Sarajeva te poraz na Pecari. Prosuto je tada dosta bodova, ali Zrinjski se ipak vratio.

- Zadnja dva mjeseca jeseni nismo djelovali najbolje, ali srećom, imali smo nešto lakši raspored koji smo maksimalno iskoristili. Bit će tijesno na proljeće, ali najvažnije da smo mi tu, u samom vrhu.

Zanimljivo, kriza krajem jeseni nešto je na što je Filipović već naviknuo...

- Ovo mi je treća sezona u Zrinjskom i to se stalno ponavlja. Ne mislim da je riječ o potrošnji, jednostavno dođe taj neki lošiji period, to je jednostavno tako. Kada pogledate šire, svi pretendenti za naslov imali su lošiji period. Željezničar i Sarajevo na početku sezone, mi i Široki kasnije za vrijeme jeseni. Ali mislim da ćemo se svi, sva četiri kluba iz vrha, na proljeće tijesno boriti za naslov.

Neki potezi čelništva i struke po pitanju pojačavanja kadra već se mogu predvidjeti, no vrlo je zanimljivo čuti i što misli svlačionica? Miloš vjeruje da Plemićima trebaju sitne korekcije kadra.

- Iskreno, mislim da nam treba još jedan desni bek, ali i igrač na poziciji koju pokrivamo ja i Todorović. Pirić odlazi, možda će i Ćavar pa ćemo vidjeti što će tu još biti. Kako god bude, znam da će rukovodstvo kluba učiniti sve da nas pojača.
Prihvatio jednogodišnje produljenje

Prošlog ljeta Miloš je prihvatio jednogodišnje produljenje ugovora, a već ove zime klub mu je na stol bacio istu ponudu. Prihvatio ju je. "Bio sam na sastanku s rukovodstvom kluba, ponudili su mi još godinu, a ja sam u biti rekao da..., sada to, kada se vratim na početak priprema, samo treba do kraja definirati", rekao nam je ofenzivac čiju vrijednost Transfermarkt procjenjuje na 225.000 eura.
Zrinjski mu sedmi klub

Filipoviću (27) je Zrinjski sedmi klub u karijeri, a prethodno je u BiH još nosio samo dres zvorničke Drine iz koje je i stigao u Mostar - u ljeto 2015. Karijeru je počeo u OFK Beograd, nakon čega je igrao i za Kolubaru, Timok Zaječar, Voždovac i BSK Borča.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]